YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



Katile Mi? İşverene Mi? Rapor Veren Hastaneye Mi? SGK Rücu Edecek!

Hint Okyanusu'nda Türk bayraklı ........ adlı yük gemisinde makina yağcısı E. A.'nın bıçaklı saldırısı sonucu 42 yaşındaki kaptan B.E. hayatını kaybederken 4 mürettebat da yaralanmıştır.(Basında)

Olay her ne kadar yabancı karasularında meydana gelse de,Kaptanın ailesi SGK iş kazası için hem gelir hem de aylık talebinde bulunacaktır.

Yaralanan gemi adamları içinde iş kazası işlemleri yapılması gerekir.

Cinayeti işleyen kişinin psikolojik sorunları olduğu,bu sorunların alevlenmesi sonucu gemi kaptanın öldürülmesi,diğer mürettebatın olayı durdurma karşısında bıçak darbeleri ile yaralandığı,etkisiz hale getirilen saldırgan ilerleyen günlerde Türk adli makamlarına teslim edileceği gibi,Türk Konsolosluğuna da bilgi verilmiştir.

Bununla ilgili Geminin sahibi şirket tarafından olayın öğrenilmesi üzerine derhal kolluk kuvvetlerine,SGK 3 işgünü içerisinde bildirimlerinin yapılması gerekir.

ÖLÜMLÜ İŞ KAZASI OLDUĞUNDAN DOLAYI 3 KİŞİNİN KUSURU VE RÜCU ORTAYA ÇIKAR MI?

İş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık bakımından işverenin ve üçüncü kişilerin sorumluluğu

MADDE 21- İş kazası ve meslek hastalığı, işverenin kastı veya sigortalıların sağlığını koruma ve iş güvenliği mevzuatına aykırı bir hareketi sonucu meydana gelmişse, Kurumca sigortalıya veya hak sahiplerine bu Kanun gereğince yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri toplamı, sigortalı veya hak sahiplerinin işverenden isteyebilecekleri tutarlarla sınırlı olmak üzere, Kurumca işverene ödettirilir. İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır. 

İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık, üçüncü bir kişinin kusuru nedeniyle meydana gelmişse, sigortalıya ve hak sahiplerine yapılan veya ileride yapılması gereken ödemeler ile bağlanan gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı, zarara sebep olan üçüncü kişilere ve şayet kusuru varsa bunları çalıştıranlara rücû edilir.

Bu durumda bu iş kazası sonucu ölümü halinde ,gemi adamı olması hususunda gerekli tetkikler gözden kaçırılmış,bünyece bu işi yapmaya yeterli olmadığı halde gemi adamı yapılmış,şirket yetkilileri de bu durumu göz ardı etmiş ise SGK İşverene kusuru ile orantılı rücu edebilir.

Şirket gerekli kontrolleri yapmışsa buna rağmen kaçınılmazlık ilkesi varsa,o zaman Katile rücu edilir.

Şayet gemi adamı raporu alınması esnasında heyet doktorların ihmali yada hile ile bu rapor düzenlenmiş ise,ilgili sağlık kurumunu da rücu edilir.

Kimlerin "Gemi adamı Sağlık Raporu" alması gerekir?

İlk kez gemi adamı olmak için başvuran gemi adamı adaylarının, periyodik muayenesini zamanında yaptırmayan gemi adamlarının ve sıralı üç periyodik muayenesini yaptırarak periyodik muayene sınırını tamamlamış gemi adamlarının genel muayene için; sağlık kurulu bulunan yetkilendirilmiş sağlık kuruluşuna şahsen başvurmaları gerekir. Gemi adamlarının, yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarında bu Yönerge hükümlerine göre teşekkül eden sağlık kurulu kontrolünden geçirilerek verilecek olan "Gemi adamı Olur Sağlık Raporu" gereğince yetkili merkezden "Gemi adamları Sağlık Yoklama Belgesi" almaları zorunludur.

200 GT'den küçük olan gemilerde çalışan gemi adamları ile balıkçı gemilerinde çalışan gemi adamları "Gemi adamları Sağlık Yönergesi" hükümleri dışındadır.

Gemi adamı raporu vermeye yetkili olan hastanelere bakarsanız, kimisinin devlet hastanesi , kimisinin de özel hastaneler olduğunu kolaylıkla alınır. 150TL – 500TL fiyat aralığında raporlar alınıyor.

Rapor Verilmeyenler

Madde bağımlılığı,

Akıl ve Ruh sağlığı bozuklukları,

Sinir sistemi bozuklukları,

Kan hastalıkları (AIDS),

İskelet sistemi bozuklukları,

Eksik uzuvlar,

Uzun süreli bulaşıcı hastalıklar,

Duyu organlarında deniz şartlarında çalışmaya engel olabilecek sorunlar

Bu raporlar artık 1/2 günde alabiliyorsunuz.

Genel Muayenede yapılan tetkikler;

Akciğer grafisi,

Odyometri (İşitme Testi),

EKG,

Hemogram (Kan tahlili),

Lipid Paneli,

Tam İdrar Tahlili,

Madde bağımlılığı testleri,

Göz muayenesi,

Dahiliye muayenesi,

Ortopedi muayenesi,

Nöroloji muayenesi,

Psikiyatri muayenesi,

Kardiyoloji muayenesi

SONUÇ:

Olay İş Kazası olduğu için,SGK ve İş Müfettişleri tarafından gerekli incelemeler yapılarak ,dosya hazırlanacaktır.Adli makamlarca soruşturmalar yapılacaktır.İş Kazası mağdur aile ise ,maddi,manevi tazminat davalarını da açacaktır.

Tabi sigortalının SPEK Ölüm aylığı ve gelirde önemli olup,gerekirse hizmet tespit davası da açılabilinir.

Konu bence ilerleyen günlerde adliye koridorlarına yansıyacaktır.

25.12.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM