YAZARLARIMIZ
Mahmut Aydoğmuş
Vergi Uzmanı
info@ozaydanismanlik.com.tr



Konaklama Vergisi Kısa Notlar

7194 Sayılı Kanun ile birlikte Konaklama Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi ve Değerli Konut Vergisi adı altında 3 ayrı vergi ihdas edildi. Konaklama Vergisinin daha sonra uygulama süresi ertelendi ve 01.01.2023 itibariyle konaklama hizmeti veren işletmeler müşterilerinden %2 oranında vergi hesaplayacaklar.

Verginin konusunu sadece konaklama bedeli değil, geceleme hizmeti ile birlikte sunulan kahvaltı, spa, ütü, yıkama gibi yan hizmetler de oluşturuyor. Verginin mükellefi her ne kadar konaklama hizmetini veren işletmeler olsa da yüklenicisi nihai tüketici konumunda bulunan kişiler olacaktır.

ABD ve AB ülkelerinde yaygın olarak uygulanan konaklama vergisinin amacı özellikle turizm eksenli geceleme hizmetini vergilemek olmakla birlikte ülkemizde uygulanacak kapsam olabilecek en geniş şekilde düzenlenmiş durumda.

AB ülkelerinde yıldız sayısına, konuma ve konaklamanın türüne göre değişkenlik arz eden bir durum var. Örneğin Roma’da 3 gece 5 yıldızlı otelde konakladığınızda 14 €, Venedikte konakladığınızda 15€ konaklama vergisi ödersiniz. İspanya’da sadece Balear Adaları (İbiza, Mallorca gibi) ve Katalonya bölgesinde uygulanıyor. Almanya’da Münih’te konaklama vergisi yok ancak Berlin’de kültür vergisi adı altında bir tutar alınıyor. Yunanistan 2018 yılında konaklama vergisi almaya başladı. Danimarka, İsveç, Finlandiya, Güney Kıbrıs, Estonya gibi bazı Avrupa Birliği ülkelerinde böyle bir vergi yok.

Görüleceği üzere uzun zamandır uygulama bulan ülkelerde maktu bir vergi alınıyor ama bizde nisbi vergileme yoluna gidildi. Bu durum, yüksek fiyatlı otellerin pazarlama politikalarını etkileyebilir.

Kapsamın amaca uygun olmaması nedeniyle Antalya’daki beş yıldızlı otel ile Bitlis’teki bir pansiyondan aynı oranda vergiyi almak durumunda kalacağız. Bölge ayrımının dikkate alınmaması ayrı bir handikap.

Düzenlemenin tek istisnası öğrenci yurtları olması nedeniyle öngörülemeyen sonuçların ortaya çıkması da işin ironik tarafını oluşturuyor. Artık Huzurevleri, Koruma evleri, Misafirhaneler, Sağlıklı yaşam merkezleri gibi turizm amacı dışındaki yerler de konaklama vergisinin kapsamına girmiş oldu.

2006 yılında bu hususta bir Kanun Tasarısı Meclise sevk edilmişti ancak o dönemde yasalaşmadı. Mezkur düzenlemede gelirlerin yüzde 25’i Büyükşehir Belediyelerine aktarılması yer alıyordu. Bu vergiden sağlanan kaynak, tamamen turizm ile ilgili hizmetlere vakfedilmesi öngörülüyordu. Bahsettiğim ülkelerin çoğunluğunda yerel yönetimlere aktarılan bir kaynak olarak düzenlenmiş olup, halihazırdaki konaklama vergisi merkezi bütçe içinde yer alan bir gelir unsuru olarak yer alıyor.

2023 yılı bütçesinde 2.3 milyar TL tutarında bir vergi tahsilatı öngörülüyor. Yüzde 2 konaklama vergisi oranı üzerinden hesaplama yaptığımızda 115 milyar TL tutarında bir matraha tekabül ediyor. Bu tutar ise 6 milyar dolarlık bir turizm geliriyle rahatlıkla tahsil edilebilecek bir vergi geliri.

Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde yer alan Tebliğ taslağında bazı sorunlu hususlar var. Genelde oteller odalarını aylar öncesinden acentelere satarlar. Eğer acente konaklama vergisini üstlenmiyorsa, bu durumda konaklama hizmeti bittiğinde müşteriye ayrı bir konaklama vergisi içerikli fatura düzenleniyor. Bu durumda verginin matrahı acente karı hariç tutar olduğu için, müşteri tarafından acentenin karı deşifre edilmiş oluyor. Bu konunun da yeniden ele alınmasında fayda görülmektedir.

Belirtmiş olduğumuz sorunlara yönelik otel işletmeleri ve seyahat acenteleri tarafından gerekli görüşmeler yapılıyor. Umarım yeni yıl başlamadan ve Mecliste bir torba yasa varken bu hususlar giderilir.

01.11.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM