YAZARLARIMIZ
Kemal Öz
E.Vergi Müfettişi
denetci58@gmail.com



Yapılandırması Bozulana Af

7143 sayılı Vergi Ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu bildiğiniz üzere 11/05/2018 tarihinde TBMM tarafından kabul edilip 18/05/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girmiş ve bu kanunun getirdiği imkanlardan 7,3* milyon vatandaşımız faydalanmış ve borçlarını kanundaki usuller çerçevesinde taksitlendirmiştir.

İlgili kanunun Ortak Hükümler başlıklı 9. Maddesinin 6. bendinde açıkça bu kanun kapsamında yapılandırmadan faydalanan mükelleflerin ilk iki taksiti süresinde ve tam ödememesi durumunda yapılandırma hakkı kaybedilir denilmektedir.

Aynen bir önceki kanunda olduğu gibi bu kanun kapsamında yaklaşık 3** milyon vatandaşımız ilk iki taksiti ödememiş/ödeyememiş ve bu vatandaşlarımızın yapılandırması bozulmuştur. Yapılandırması bozulan kişi sayısının çok olması ve ekonomik koşulların durumu karşısında TBMM 27/12/2018 tarihinde 7159 sayılı Karayolları Trafik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununun 11 inci Maddesine bu durum ile ilgili vatandaşları rahatlatıcı bir hüküm koymuş ve bu kanun 28/12/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlgili maddeye göre yapılandırma başvurusunda bulunduğu hâlde bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek 7143 sayılı kanun hükümlerini ihlal edenler, ihlale neden olan tutarları, 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar, ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için 7143 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasında belirlenen geç ödeme zammı ile birlikte, ödemeleri şartıyla yapılandırmadan faydalanmaya devam edebilirler.

Aynı zamanda bu kanunla beraber 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar uzatılmıştır.

Görüldüğü üzere bu kanunla beraber yapılandırması bozulan yaklaşık 3 milyon kişi ödemedikleri/ödeyemedikleri taksitleri, kanunda belirtilen şekilde 28 Şubat Perşembe günü mesai bitimine kadar ödedikleri taktirde yapılandırmadan faydalanmaya devam edeceklerdir.

Bu durumu affın affı olarak tanımlayabiliriz. Zaten her çıkan vergi affı vatandaşların vergi ödeme bilinçlerini öldürmekte, vergiye uyum sürecini baltalamakta ve vatandaşın vergi ahlakını her geçen gün yozlaştırmaktadır. Vergisini tam olarak ödeyen, vergi kanunlarına azami uyan mükellefler bu vergi afları karşısında tabiri caiz ise cezalandırılmaktadır.

2002 yılından bu yana toplamda 9 adet Vergi Affı niteliğinde Kanun çıkmıştır. En net hatırladığım 6111 sayılı Af kanunu çıktığında dönemin Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK “bundan sonra kesinlikle vergi affı çıkmayacak” diye demeç vermişti. Ama gelin görün ki kazın ayağı öyle değil. 7143 sayılı kanun kapsamında yapılandırmadan faydalananların yaklaşık %41 i ilk iki taksiti ödememiş veya ödeyememiş durumdadır. Öncelikle Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı bu durumun altında yatan sebepleri sorgulamalı ve çözümler aramalı, çünkü borçların faizlerinin büyük kısmını silmelerine ve taksitlendirme yapmalarına rağmen kanun kapsamından faydalanan vatandaşların neredeyse yarısı ilk iki taksiti ödeyememiş ve bu durum her af kanununda süregelen kronik bir durum.

Nihayetinde vergi aflarına prensip olarak karşı biri olmakla beraber devletin getirmiş olduğu bu imkandan vatandaşların mutlaka faydalanması gerektiği kanaatindeyim.

Unutmayın son gün 28 Şubat 2019.

Kaynaklar

http://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/7143.pdf

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/12/20181228.htm

https://www.yenisafak.com/ekonomi/yapilandirmasi-bozulan-3-milyon-kisiye-yeni-hak-3414289

https://www.yenisafak.com/ekonomi/yapilandirmasi-bozulan-3-milyon-kisiye-yeni-hak-3414289

03.01.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM