YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



Kısa Çalışmaya Yeni Uzatma

Bilindiği üzere yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 30/06/2020 tarihine kadar (bu tarih dahil) kısa çalışma başvurunda bulunmuş ve bu uygulamadan yararlanmış olan iş yerlerinde yeni bir başvuru alınmadan daha önceki şartları aşmamak üzere kısa çalışma ödeneğinin süresi;

  • 2706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bir ay (Temmuz)
  • 2810 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bir ay (Ağustos)
  • 2915 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile iki ay (Eylül-Ekim)
  • 3134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile iki ay (Kasım-Aralık)
  • 3317 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile iki ay (Ocak-Şubat)
  • 3556 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bir ay (Mart) uzatılmıştır.

Yine 01/12/2020-31/01/2021 tarihleri arasında İŞKUR Yönetim Kurulu kararı ile 30.06.2020 tarihi öncesinde herhangi bir kısa çalışma ödeneği başvurusu olmayan işyerlerinin yeni başvuru kapsamındaki talepleri ile 30.06.2020 tarihi öncesinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işyerlerinin yeni kişi ekleme ya da önceki kişiler için başlangıçta belirlenen haftalık çalıştırılmayacak saat oran arttırma talepli başvuruları  sadece e-devlet üzerinden elektronik ortamda alınmıştır.

Gelinen noktada kısa çalışma ödeneğinin süresi 22/4/2021 tarih ve 3910 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 1/4/2021-30/6/2021 tarihlerini kapsayacak şekilde üç ay daha uzatılmıştır. 3 aylık uzatmaya ilişkin esaslar İŞKUR tarafından belirlenmiştir. Esaslar;

  • 31/03/2021 tarihi öncesi kısa çalışma uzatma başvurusundan yararlanmış ve ara vermiş işyerlerinin uzatma veya oran güncelleme işlemi mevcut usulle (e-posta) devam edecektir. Kısa çalışma başlama tarihi mutlaka ayın birinci günü olacak ve bitiş tarihi hiçbir şekilde 30.06.2021 tarihini geçmeyecektir.
  • Kısa Çalışmanın Uzatılması Uygulaması yalnızca işyerinde daha önce kısa çalışmadan yararlanılan işçileri kapsamaktadır. Bu nedenle daha önce işyerinde KÇÖ başvurusu yapılarak uygunluk alınmamış işçiler için Kısa Çalışmanın Uzatılması Uygulamasından yararlanılması mümkün değildir.
  • Kısa Çalışmanın Uzatılması Uygulaması yalnızca işverenleri tarafından kısa çalışma başvurusunda bulunulmuş ve daha önce kısa çalışmadan yararlanan işçiler için, başlangıçta belirlenen çalışılmayan süreyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir.
  • Aynı ay içinde hem kısa çalışma ödeneği hem de nakdi ücret desteğinden yararlanılma imkanı bulunmamaktadır. Bu sebeple Kısa Çalışma Ödeneğine başvuru yapılan işçiler için Nisan ayı için nakdi ücret desteğine başvurulmuş ise daha sonra fazla ve yersiz ödemeye sebebiyet vermemek adına nakdi ücret desteği başvurularının iptal edilmesi yerinde olacaktır.
  •   Aynı ay içerisinde hem kısa çalışma hem iş başı eğitim programından yararlanma imkanı bulunmamaktadır. KÇÖ uzatmadan yararlanmak isteyen işverenlerin devam eden programlarına ara vermeleri gerekmektedir.
  •          Uzatma talep edilen dönemde normalleşme teşvikinde yararlanılmamış olması gerekmektedir.
  •          Kısa çalışma uygulanan dönemde işçi çıkaran işyerlerinin kısa çalışma başvurusu sonlandırılır. Yasak döneminde izin verilen kodlar dışında işçi çıkarılmış ise Kısa Çalışmanın Uzatılması talebinin işleme alınamayacağına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  •          3 aylık uzatma için işverenlerden e-Devlet aracılığıyla yeni bir talep alınmayacaktır.
  •          Uzatılan sürede kısa çalışmadan yararlanabilmek için yeni bir uygunluk tespiti yapılmayacaktır.

27.04.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM