YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



Ücretli Öğretmenler Neden İşsizlik Maaşı Alamaz

İşsizlik Sigortası Hizmetleri, 8 Eylül 1999 tarihinde yayımlanan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nda yer alan esaslar çerçevesinde yürütülmektedir. Yasada işsizlik sigortası; bir iş yerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere, uğradıkları gelir kayıplarını kısmen de olsa karşılayarak kendilerinin ve aile fertlerinin zor duruma düşmelerini önleyen, sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren, devlet tarafından kurulan zorunlu bir sigorta kolu olarak ifade edilmektedir.

İşsizlik ödeneği ise; işini kaybedenlerin, işsizliğin olumsuz sosyal ve ekonomik etkilerinden korunması ve sosyal adaletin sağlanması amacıyla yapılan bir ödemedir. İşsizlik sigortası hizmetlerinden faydalanabilmek için hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurulması, sigortalı işsizin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmış olması, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmektedir.

Yasa kapsamında işsizlik sigortası prim kesintileri 1 Haziran 2000 tarihinde başlamış olup sigortalı işsizlere ilk ödeme 2002 Mart ayında başlamıştır. İşsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 80 ve 82’nci maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payından oluşmaktadır. İşsizlik sigortası primlerinin toplanması, sigortalı ve iş yerine ilişkin kayıtların tutulması ve primlere uygulanacak gecikme zammı ve cezalarının İşsizlik Fonuna aktarılması ile yersiz olarak alınan primlerin iadesi ve teminat ve hak edişlerin prim borcuna karşılık tutulmasından sorumlu olan kuruluş Sosyal Güvenlik Kurumudur. Pasif ödemeler ve diğer hizmetler ise İŞKUR sorumluluğu altında bulunmaktadır.

Bilindiği gibi işsizlik maaşı alabilmenin olmazsa olmaz şartlarından bir tanesi  son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile prim ödenmiş olması gerektiğidir. Burada prim ödemekten kasıt işsizlik sigortası priminin yatırılmış olmasıdır. Ancak ücretli öğretmenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimi “13 NOLU BELGE   TÜM SİGORTA KOLLARINA TABİ OLUP İŞSİZLİK SİGORTASI PRİMİ KESİLMEYENLER” belge türü ile bildirilmektedir. Belgenin tanımından da açık ve net anlaşılacağı üzere ücretli öğretmenler adına işsizlik sigortası primi yatırılmamaktadır. Dolayısıyla ücretli öğretmenlik yapan bir kişi işsizlik maaşı şartlarını sağlasa bile bu ödenekten faydalanamamaktadır.

22.03.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM