YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Noterler Veraset İlamı Verebilir

Bugün, insanların başına nadiren gelebilecek bir durumu ele alacağız. Bilindiği gibi, ölüm halinde varisler veraset ilamını mahkemelerden alıyor ve veraset işlemleri alınan bu veraset ilamına göre yapılıyordu. 
Adalet Bakanlığınca hazırlanıp 04.10.2011 tarihli ve 28074 sayılı Resmi gazetede yayımlanan Mirasçılık belgesi verilmesi ve terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi işlemlerinin noterler tarafından yapılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkındaki yönetmelik söz konusu yetkiyi noterlere de vermiştir. 
Bana göre çok uygun bir düzenleme olmuştur. 
Veraset ilamı veya mirasçılık belgesi kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren resmi bir belgedir. 
Mirasçılardan herhangi biri kimlik belgeleri ile notere gider ve noter aşağıda belirtilen işlemleri yaparak veraset ilamı (mirasçılık belgesi) tanzim ederek mirasçıya verir. 
Mirasçılık belgesi verilmesi ile ilgili epey sert ve sıkı kurallar bulunmaktadır. 

a. Noterler, mirasçılık belgesine ilişkin işlemleri bizzat yapmak zorundadır.
b. Ancak, noterlik dairesinde imza yetkisi verilmiş hukuk fakültesi mezunu görevli veya noter stajyeri varsa bu işlem onun tarafından da yapılabilir. 
c. Yönetmeliğe göre; noter başvuru üzerine nüfus kayıtlarını inceleyerek öncelikle ilgilinin yasal mirasçı olup olmadığını tespit eder. Mirasçılığın tespitinde ilgili tarafından sunulacak güncel nüfus kayıt örnekleri veya noter tarafından elektronik ortamda temin edilecek kayıtlar esas alınr. Nüfus kayıt örneğinin elektronik ortamda temin edilememesi halinde, bu kayıtlar noterce nüfus müdürlüğünden yazıyla da istenebilir.
d. İlgilinin nüfus kayıtlarına göre yasal mirasçı olduğunun tespit edilmesi halinde özel kanunlardaki usuller de dikkate alınarak ilgiliye, miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi ve suretleri verilir.
e. Mirasçılık belgesi için başvuranların notere o yıla ait belirtilen TL tutarında harç ödemeleri gerekiyor.

BELGE VERİLEMEYECEK DURUMLAR
a...Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması, 
b. yabancılar tarafından talep edilmesi veya
c. mirasçılık belgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını, tanık dinlenmesini gerektirmesi ya da talebin yabancılık unsuru taşıması gibi yargılamayı gerektiren durumlarda, noterlerce mirasçılık belgesi verilemez.

Noterler tarafından verilen mirasçılık belgesi hakkında, başvuruyu yapan ya da bu belge sebebiyle menfaatinin ihlal edildiğini iddia edenler tarafından 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre yetkili sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabilir..

Noterler tarafından verilen mirasçılık belgesi hakkında, başvuruyu yapan ya da bu belge sebebiyle menfaatinin ihlal edildiğini iddia edenler tarafından 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre yetkili sulh hukuk mahkemesine itirazda bulunulabiliyor. İtiraz üzerine verilen kararın bir örneği mirasçılık belgesini veren noterliğe ve Türkiye Noterler Birliğine bildiriliyor.
Bana göre, veraset ilamı (mirasçılık belgesinin) noterler tarafından verilmesi büyük bir kolaylıktır. Acılı mirasçılara biraz daha zaman kazandırır ve sonucu daha çabuk elde etmelerini sağlar. 

 

08.07.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM