YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



KDV İadesi (Korkunç Yanlışlıklar)-1

Sevgili okurlar birçoğunuzun bildiği gibi, bu satırları arada bir yazmanın ve edindiğimiz tecrübeleri sizlere aktarmanın dışında, benim de geçimimi sağladığım bir işim var: 

Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Uzmanlığı. 
Bugün işimle ilgili olarak elemanlarımızdan, bir firmanın genel dosyasını istedim. Önüme tam tabiri ile KORKUNÇ büyük bir dosya geldi. Firma ihracat yapıyor ve biz bazen KDV iadesi raporu hazırlıyoruz. Bazen de firma KDV iadelerini bize rapor yaptırmadan alıyor amma hemen hemen her dönem (özel amaçlı rapor) denen bir rapor tanzim edilmesi gerekiyor. Firmanın dosyasına baktığımda niye KORKUNÇ dedim, onu anlatayım. 

Dosyada firma ile ilgili evrakların toplamı diyelim ki (bir) santim genişliğinde, amma özel amaçlı raporlar (sekiz-8) santim genişliğinde bir yer tutuyor. 

Bu özel amaçlı raporlar, özellikle hakkında olumsuz rapor veya, tesbit bulunan yahut şüpheler bulunan işlemler için yapılıyor ve ödemelerin banka vasıtası ile yapıldığını belirten bir rapor oluyor. 

Olayı sırasıyla bir anlatalım. Ya mükellef kendisi vergi dairesinden KDV iadesi talep ederek mahsup yoluyla iade ister veya Yeminli Mali Müşavir, mükellefin iade istediği aya ait incelemeyi yasa, tebliğ ve yönetmelikler gereğince tamamlar ve raporunu yazarak iade edilecek vergiyi belirten raporunu vergi dairesine verir. Gerek mükellefin kendisinin mahsup yoluyla iade talebinde veya gerekse YMMnin raporu ile talebinde başlangıç böyledir. 
İşte pandomim o zaman kopar. 

Vergi dairelerinin Maliye Bakanlığınca hazırlanmış olan bir mükellef sorgulama sistemi vardır. Çok ama çok güzel bir sistem. Şu anda mükellefin iş yaptığı firmanın 4 firma altına kadar inebilecek bir sistem olduğunu biliyorum. 

Mahsup talebinde bulunan firmanın talebinde belirtilen yüklenilen veya indirilecek KDV listesinde veya YMM raporundaki yüklenilen KDV listesindeki herhangi bir firmanın kendisinde veya altında mal alınan firmalarda böyle bir olumsuzluk varsa, aşağıda belirteceğimiz mevzuat gereği ödemeler banka havalesi ile yapılmışsa Yeminli Mali Müşavirin yazacağı olumlu özel amaçlı bir ödeme tesbit raporu ile KDV iadesi mükellefe yapılır. 
Ne güzel değil mi? Siz bekleyin bakalım KDV iadesi yapılır diye. 

Özel amaçlı ödeme tesbit raporu vergi dairesine verilince, aşağıda belirttiğimiz mevzuat gereğince genel esaslara göre KDV iadesi yapılması gerekir. Amma, Maliyenin sorgulama sistemi esaslarına göre Vergi Dairesi memurunun tekrar bir sorgulama yapması gerekmektedir. Tekrar sorgulama da o andaki durumu göstermektedir. Dolayısıyla özel amaçlı ödeme tesbit raporu bir gün, bırakın bir günü, bir saat sonra yapılmış bile olsa, işte tam o sırada listedeki firmalardan birinin altlarında şüpheli bir firma belirmiş olabilmektedir. 

Haydi, yeniden ödeme tesbit raporu, sonra tekrar firma sorgulama, tekrar ödeme tesbit raporu. Vs. vs. vs. Bu işlemlerde şu anda 14üncü defa sorgulama yapıldığını gördüm. Tabii geriye dönük yeniden raporlar, yazılmalar, sonuç, firmanın varsa teminatı 1-1,5 senedir çözülmemiş veya KDV iadesi yapılmamış oluyor. 

Sizce bu KORKUNÇ YANLIŞLIK DEĞİL Mİ?

Yazımın sonunda mevzuatın ilgili kısımlarını özellikle verip bazı yorumlar yapmak isterim. Şimdi mevzuata bakalım. 
84 sayılı KDV genel tebliğine göre: KDV İade Talebi Yerine Getirilmeyecek MükelleflerBu konuda, katma değer vergisi mevzuatında özel esaslar/genel esaslar düzenlemelerinde yer verilen açıklamalar göz önünde bulundurulacak, haklarında sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı, adresinde bulunmadığının tespiti, vb. hususunda Bakanlığımız vergi inceleme elemanlarınca tanzim edilmiş rapor bulunan veya bu fiilleri inceleme sırasında yeminli mali müşavirlerce tespit edilen mükelleflerin iade talepleri, yeminli mali müşavirlerce yerine getirilmeyecek ve durum bir yazı ile ilgili vergi dairesine bildirilecektir. Vergi daireleri, rapor dispozisyonuna uygun olarak düzenlenmiş katma değer vergisi iadesi tasdik raporları üzerindeki işlemleri 7 iş günü içinde tamamlamak durumundadırlar. 

Ancak, işlemlerin yoğunluğu nedeniyle 7 günlük süre içerisinde katma değer vergisi iadesi işlemlerini tamamlamakta güçlükle karşılaşan vergi daireleri bağlı bulundukları Vergi Dairesi Başkanlıkları kanalıyla, Vergi Dairesi Başkanlıklarının bulunmadığı illerde Defterdarlıklar kanalıyla Gelir İdaresi Başkanlığından izin talep edebilirler,

Bir kere Vergi Daireleri hiçbir şekilde bu 7 günlük süreye uymamakta uyamamaktadır. Yazımızın ilk kısımlarında belirttiğimiz gibi süre 1-1,5 seneye kadar uzayabilmektedir. Bunun sebebi, bürokrasinin kendini garantiye alması veya mevzuatı mükellef aleyhine yorumlaması, yahut da üst makamlardan bu şekilde verilen talimatlar olabilir. Devamı Haftaya...

25.12.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM