YAZARLARIMIZ
Ahmet Sıcakyüz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Bilim Uzmanı
asicakyuz@ttmail.com



Akıllı Yazar Kasa

3100 Sayılı Kanunun 1. Maddesi 11.04.2012 tarihli ve 28261 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazların Kullanım” mecburiyeti getirilmişti. Bilindiği gibi yeni işe başlayan ve kullanma zorunluluğu kapsamına giren eski adı ile

YAZAR KASA”  yeni adı ile “ YENİ NESİL AKILLI YAZAR KASA”

  • Ne kadar akıllı ancak kullananlar bilir…
  • Kocaman bir cihazdan, el kadar bir cihaza indik.

Bu kasanın mükelleflere nasıl bir yük olduğunu, şimdiki zamanda daha iyi anlıyoruz. Yeni işe başlayan mükelleflerin 30 gün içinde kullanma mecburiyeti; kalkınmada birinci ve ikinci derecede öncelikli yörelerde faaliyetleri perakende olan işletmeler 60 gün içinde kullanmaları zorunlu idi.

Süresi içinde kullanmayanlara; Vergi dairesi tarafından Özel Usulsüzlük Cezası kesilir. Buna rağmen almayanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunur idi.

Rahmetli Özal’ın mükelleflere sunduğu bu tarihi hizmet ve kimi vatandaşa göre işyerinde para sayar makinesi gibi görünen, 1984 yılından beri vatandaşın işyerinde, en son teknoloji ile donanmış bir “AKILLI FİŞ KESME” makinesinden söz ediyoruz.

Bu konuda birçok Meslektaşımın geçmiş yıllarından geçen anılarının birikimi ile “Yazar Kasaların” ne halden ne hale geldiğini iyi bilirler.

*Kocaman, bir dolap kadar olan eski yazar kasaları, birde bezden bir torbaya koyup ağzını soğuk mühür ile mühürleyeni görenler iyi hatırlarlar.

*Mükelleflerin kocaman kasayı sırtına alıp, Vergi dairesi kuyruklarında sırada beklediği dönemleri de iyi hatırlarım.

*Bütün işlemler Mali Müşavirlerin kontrolünde, ilgili kayıt ve levhaları Vergi Dairesince temin edilir idi.

Şimdilerde artık “ELEKTRONİK” ortamlarda, sistem üzerinden anlaşmalı ve yekti almış servislerce kayıt işlemleri yapılmakta.

Asıl konumuz; Bu Yeni Nesil Akıllı Cihazların ne kadar akıllı olduklarını irdelemektir. Kısacası bu dönemlerde Vergi İncelemelerinde karşımıza çıkan bir sorundan söz etmek istiyorum.

  • Cihazların elektronik hafıza ile kontrollü olduğunu düşünerekten, düzenlenen fişlerin mürekkepleri hiç te akıllı değil…
  • Çünkü bir yıl veya bilemeden iki yıl sonra tamamen silinmekte.

Yani kullanılan mürekkepler uzun ömürlü (en az beş yıl) olmadığı görülmekte, konu bana göre farklı; V.U.K nuna göre beş yıl içinde saklaman gereken bir evraktan söz ediyoruz. İnceleme için evrak istenilecek ve kullanmakta olduğunuz YAZAR KASA FİŞLERİ bir yıl sonra MÜREKKEBİ silinecek. Bu anlaşılır bir durum değil…

Burada vatandaş ileriki dönemlerde Vergi İncelemesine gidildiğinde çok farklı pozisyonlarla karşılaştığını, hatta müfettişler tarafından mükelleflere sahte fiş kullanıldığı gerekçesi ile işlemler yapıldığı görülmekte.

Temennimiz bir an önce 3100 sayılı Kanun ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayınlayacağı bir uygulama ile “YENİ NESİL YAZAR KASA” mürekkeplerinin veya fişlerinin daha dayanıklı olması konusunu gündeme alıp, beş yıl sonra dahi yapılacak Vergi İncelemelerinde mükelleflere sıkıntı çıkmayacak bir şekilde, yeniden Usul ve Esasları belirlenmelidir.

16.04.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM