BASINDAN YAZILAR
Enflasyonda Bahar Ferahlığı / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Enflasyonda Bahar Ferahlığı / Osman Arıoğlu

 Geçen yıl Merkez Bankası'nın birinci önceliği cari açığı azaltıcı politika tedbirlerine vermesi ve dünya ekonomik krizi etkisiyle de petrol fiyatlarının yıl sonuna doğru..

 

Geçen yıl Merkez Bankası'nın birinci önceliği cari açığı azaltıcı politika tedbirlerine vermesi ve dünya ekonomik krizi etkisiyle de petrol fiyatlarının yıl sonuna doğru daha bir yükseliş trendine girmesi sonucu enflasyon hedefi önemli ölçüde sapmış ve tekrar çift hanelerde gerçekleşmişti. Bu yılın ilk üç ayında da petrol fiyatlarında yüksek seyrin devam etmesi ve elektrik, doğalgaz zamları ile enflasyon çift haneli seyrini devam ettirdi. Belirtilen bu etkilerle nisan ayında TÜFE rakamları beklentinin biraz üzerinde gerçekleşmiş ve çift haneli seyir devam etmişti.
Mayıs ayında ise genel beklenti enflasyonun tekrar tek haneli seviyelere gerileyeceği yönündeydi. Bunda en önemli etken geçen yıl mayıs ayında dünya gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle %2,42 gibi oldukça yüksek bir seviyede gerçekleşen mayıs ayı rakamının hesaplamadan çıkacak olmasıydı. Genel gidişata göre bu yıl mayıs ayında TÜFE'de bir artı gerçekleşme bile olsa bunun birin altında olacağı şeklindeydi. Fakat mayıs ayının ikinci haftasından itibaren petrol fiyatlarında gerçekleşen hızlı düşüş bu enflasyon beklentisini daha da aşağılara çekmişti. Bugün geldiğimiz noktada brend petrol 125 dolarlardan 95 dolarlar seviyesine gerilemiş oldu.

Mayıs ayı enflasyonu negatif gerçekleşti

TÜİK tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarında, petrol fiyatlarında yaşanan bu olumlu etkiyi de kısmen görmek mümkün oldu. Böylece TÜFE mayıs ayında %0,21 geriledi. Yıllık bazda da enflasyon yeniden tek hanelere dönerek %8,28 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası'nın yakından takip ettiği OKTH-I endeksi yani; enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç enflasyon ise %7.67 olarak gerçekleşti.

İmalat sanayinde gerileme, tarımda artış

ÜFE tarafına baktığımızda aylık bazda %0,53 artsa da yıllık ÜFE %8,06'ya yükselmiş oldu. ÜFE anlamında en fazla artış yaşanan sektör tarım sektörü oldu. TL'de oluşan değer kazancının da etkisiyle imalat sanayi fiyatlarında bir önceki aya göre %0,26, yıllık bazda ise %1,53 gerileme olmuştur. Ancak petrol fiyatları bir kenara bırakılarak bakıldığında ise imalat sanayi fiyatlarının yatay bir seyir gösterdiği gözlenmektedir.
Enflasyonda mayıs ayında görülen bu trendin sonraki aylarda da devam etmesi elbette dünya konjonktüründeki gelişmelerin etkisine de bağlı olacaktır. Petrol fiyatları bu şekilde devam ettiği sürece özellikle yaz aylarında tek haneli seyrin devam edeceği söylenebilir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 06.06.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM