BASINDAN YAZILAR
Öğretmenin tercüme işi yapması suç mu? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Öğretmenin tercüme işi yapması suç mu? / Ali Şerbetçi

İstanbul'da bir okulda İngilizce öğretmeni olarak çalışmaktayım. İngilizce metinlerin çevrilmesi konusunda mesai saatleri dışında gizlice çalışıyorum. Gazetelerde, 'Memurlar ticaret yapabilir' diye haberler okumuştum. Ben de tercüme bürolarında tercüman olarak görev yapabilir miyim?
Rumuz: ÖĞRETMENİM
Devlet memurlarının özel işletmelerde bir hizmet akdine dayalı olarak çalışması mümkün değil. Bu sebeple öğretmenler tercüme bürolarında bir hizmet akdine bağlı olarak çalışamaz. Ancak 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında, telif ücreti karşılığında tercüme yapabilir. Buradan telif ücreti kapsamında alınan para memuriyete engel oluşturmaz.

1992 yılında eşimi kaybettim. Eşimin Bağ-Kur aylığı bana bağlandı. Yaklaşık 2 ay önce de annemi kaybettim. Annem de babamdan kalan SSK maaşını almaktaydı. Sonra Bağ-Kur irtibat bürosunda uzun yıllar görev yapan bir tanıdığıma danıştım. Bana eşimden aldığım maaşın kurumu Bağ-Kur, babamdan kalan maaşın kurumu SSK olduğundan 2 maaşı da alabileceğimi söyledi. Ayrıca çevremizde bu şekilde maaş alan ahbaplarımız da var. Bu bilgilere istinaden gerekli evrakları hazırlayıp Sosyal Güvenlik Kurumu'na gönderdim. Ancak ne yazık ki, kurumdan olumsuz cevap aldım.
Gerekçe olarak da Bağ-Kur kurumundan aldığım maaşım gösterilmekte. Konuyla ilgili sizin de görüşlerinize ihtiyacım var. Deniz ÇAKIR/EDİRNE
2009/70 Sayılı Genelge'de sizin durumunuzda olan maaş bağlama şartları örnekleri ile verilmiştir. Genelgenin 15. sayfasında, "Farklı kanunlara göre hak kazanılması halinde, 2 dosyadan gelir ve aylık ödenmesi ve 5510 Sayılı Kanun'un 54'ncü maddesi uygulanamayacağından, 2 aylık da tam ödenir" denilmektedir ve örnek 1'de açıklanmıştır. Buna göre; siz 1992 yılında 1479 Sayılı Kanun'a göre (kendi adına bağımsız çalışanlar, yani esnaflar) eşinizden maaş almaktasınız. Dolayısı ile babanızdan ölüm aylığına girmeniz gerekmektedir. Danıştığınız tanıdığınızın size verdiği bilgiler doğru, kurumun talebinizi reddetmesi yanlıştır.

NE ZAMAN EMEKLi OLURUM?
15.09.1968 doğumluyum. 01.01.1990'da Esnaf Bağ-Kur'una kayıt oldum. 31.08.1994 tarihinde Bağ-Kur'dan ayrılıp 14.10.1994'te SSK'ya kayıt oldum. Şu an SSK'da 420 gün primim var. Askerliğimi 18 ay olarak yaptım. Askerlik borçlanmamı ödesem ne zaman emekli olurum? 5...750622 Nolu SMS
Bağ-Kur girişinize göre SSK'dan 25 yıl, 52 yaş, 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. Bağ-Kur girişiniz askerlikten sonra ise 2 aylık askerlik borçlanması yapıp ödemeniz sizi 51 yaş ve 5450 prim güne tabi eder. Ancak baktığımızda prim güne de ihtiyacınız olduğundan askerliğin hepsini borçlanın. Bu durumda prim gün sayınızı tamamlamak şartı ile 51 yaşınızın dolacağı 15.09.2019 tarihinde emekli olabilirsiniz. Bu tarihte prim gününüz dolmazsa, dolduğu tarihte emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 24.01.2011)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM