BASINDAN YAZILAR
Kişisel bilgilere dikkat! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kişisel bilgilere dikkat! / Sadettin Orhan

Çalışma hayatının yazarı olarak çalışan veya emekli okurlarımdan her gün yüzlerce e-posta alıyorum.
Bunlar genelde iş ve sosyal güvenlik konularında kişisel soru ve sorunları içeriyor. Ancak bu e-postalarla ilgili öteden beri dikkatimi çeken ama bir türlü yazmaya fırsat bulamadığım bir husus var; T.C. Kimlik Numaraları.

Evet, nedense okurlarımız, göndermiş oldukları soruların sonuna rahatlıkla T.C. kimlik numarası veya sigorta sicil numarası gibi çok önemli kişisel bilgilerini de ekleyebiliyorlar. Bunu belki Sadettin Orhan ismine ya da BUGÜN markasına olan güvenleriyle yapıyorlar. Belki aynı bilgileri diğer yazarlarla da paylaşıyorlar. Bu güven için teşekkür ediyoruz ancak yanlış yapıyorlar, yapıyorsunuz, yapıyoruz. Neden mi? Açıklayayım.

1. Bugün e-devlet işlemleri dahil, T.C. kimlik numarasıyla internet ortamında pek çok kişisel işlem, sorgulama, kayıt-tescil vs. yapılabiliyor. Örneğin SGK kayıtlarındaki bütün kişisel bilgilere, kimlik veya sigorta sicil numarasıyla erişilebiliyor. Dolayısıyla bu iki numaradan birisini elde eden bir kişi, hakkınızda pek çok şeyi öğrenebileceği gibi, kötü niyetine bağlı olarak bunları farklı amaçlarla da kullanabilir.

2. Basında da zaman zaman yer aldığı üzere, kimlik bilgileri elde edilen kişiler üzerine gıyaben şirket kurma, işyeri açma vb. dolandırıcılıklar azımsanmayacak oranda cereyan ediyor.

3. Hastanelerde sağlık hizmeti alırken ve diğer bazı kamu hizmetlerinde, T.C. kimlik numarası vermek yeterli oluyor. Dolayısıyla hiç haberiniz yokken, kötü niyetli kişilerce sizin adınıza bu hizmetlerden yararlanılması veya haksız çıkar elde edilmesi işten bile değil.

4. Pek çok banka, kredi veya kredi kartı verirken T.C. kimlik numarasıyla sorgulama yapıyor. Takip eden prosedürleri de kılıfına uyduran kişilerin, adınıza kredi veya kredi kartına başvurması zor değil.

Yukarıda yer verdiğim riskler sadece benim aklıma gelenler. Bir de şeytanın dahi aklına gelmeyenler var ki, ancak başınıza geldiğinde haberiniz olabilir. Dolayısıyla, siz değerli okurlarımdan ricam, ne bana ne de başka bir yazara, kişi veya mercie, T.C. kimlik numaranız başta olmak üzere, hiçbir kişisel bilginizi (ad-soyadı hariç) göndermeyiniz. Hele hele internet ortamında kesinlikle dolaşıma sokmayınız. Zira kişisel veri güvenliği ve internet suçlarıyla mücadele konusunda ülke olarak kat etmemiz gereken daha epey mesafe var.

İsveç'ten emeklilik mümkün mü?

Soru: Sadettin Bey, kız kardeşim 1967 doğumlu. 1989-2000 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı'nda psikolog olarak çalıştı ve İsveç'e evlenerek gitmesi nedeniyle istifa etti. Yani bu tarihler arası 11 yıl Emekli Sandığı hizmeti var. Şu anda 2009 tarihinden itibaren İsveç devlet hastanesinde görev yapıyor. Kardeşimin emeklilik, borçlanma veya Türkiye'den emeklilik hakkını kazanma gibi konularda ne gibi haklara sahip olduğunu yazarsanız minnettar olacağız. Feriha Kılınçkaya

Cevap: Feriha Hanım, İsveç'le ülkemizin ikili sosyal güvenlik sözleşmesi bulunuyor. Bu sözleşme gereği, ileride kardeşinize Türkiye'deki 11 yıllık hizmeti karşılığı olarak kısmi aylık (sözleşme aylığı) bağlanabilir. Dilerse bu 11 yılı, yurtdışı hizmet borçlanmasıyla 20 yıla tamamlayıp, Türkiye'den tam aylık almaya da hak kazanabilir. Bunun için yurtdışında 9 yıl kalmış olması gerekiyor. Ayrıca şu an için Türkiye'den isteğe bağlı sigorta primi ödemesine de engel bir durum yok. Yani isteğe bağlı prim ödeyerek de 9 yılı tamamlayabilir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.10.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM