BASINDAN YAZILAR
Gurbetçi emeklilere müjde! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Gurbetçi emeklilere müjde! / Sadettin Orhan

Ülkemizde emekli olan vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu bir şekilde çalışmaya devam ediyor.

Ya vergiye tabi olarak bir dükkan açıyor ya da bir işyerinde ücret karşılığı çalışıyor. Bu durumda kendilerinden veya işverenlerinden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesiliyor fakat emekli aylıklarını almaya devam ediyorlar. Ancak yurtdışı borçlanmayla emekli olanlar için aynı imkân söz konusu değil. Örneğin Almanya'da yıllarca çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönerek yurtdışı borçlanması yapan ve emekli olan bir kişi, tekrar çalışmaya başlarsa aylığı direkt kesiliyor. Bu kişi SGDP ödeyerek hem emekli aylığı alıp hem de çalışamıyor. Ancak yıllardır sürdürülen bu uygulama gurbetçilerimizden çok fazla tepki çekiyordu. Nihayet 27.05.2010 tarihinde TBMM'ye verilen bir kanun teklifiyle bu konuya bir çözüm getiriliyor. Bundan sonra yurtdışı borçlanmayla emekli olan ve daha önce emekli olmuş kişiler emekli aylığı kesilmeksizin çalışabilecekler. Bu kişiler serbest çalışırlarsa aylıklarından, işverene bağımlı çalışırlarsa işverenlerinden SGDP kesintisi yapılacak.

Yapılan düzenleme ile on binlerce yurtdışı borçlanma emeklisi rahatlamış olacak. Umarız bir an önce yasalaşır da gurbetçi emeklilerimiz bir çileden daha kurtulmuş olurlar. Bu arada söz konusu kanun teklifine imzalarını atan milletvekilleri Veysi Kaynak, Fatih Metin ve İhsan Koca'ya on binlerce gurbetçi adına teşekkür ediyorum.

Memuriyetten ayrılanlara çözüm var mı?

Soru: Sadettin Bey, bir süre memur olarak çalışıp da daha sonra diğer statülerde (SSK, Bağ-Kur) çalışırken emekli olanlarla ilgili yazılarınızı takip ediyoruz. Annem de 1978-1988 yılları arasında kamuda çalıştı ve istifa etti. Daha sonra 3,5 yıl isteğe bağlı ödeyerek SSK'dan emekli oldu. Siz, daha önce 5 Haziran 2010 tarihine kadar bir yasal düzenleme yapılacağını ve annemin durumunda olanların da muhtemelen yararlanabileceğini yazmıştınız. Bahsettiğiniz düzenleme yapıldı mı? Bize ne tavsiye edersiniz? Nurcan Onurlu

Cevap: Değerli okurum anneniz ve annenizle aynı durumda olan çalışan ve emeklilerin beklediği düzenleme yukarıda bahsettiğim yasa teklifi kapsamında TBMM'ye sunuldu. Ancak teklifte yer alan düzenleme eski emeklilere yönelik olmayıp, bundan sonra emekli olacakları ilgilendiriyor. Dolayısıyla anneniz ve annenizin durumdakiler yine mahkeme kanalıyla şanslarını deneyecekler.

Askerlik borçlanmasına ne kadar ödemem gerekiyor?

Soru: Sadettin Bey, ben askerlik borçlanması yapmak üzere SGK'ya müracaat ettim. Fakat bana 18 aylık askerliğim için yaklaşık 4.200 TL hesap çıkarıldı. Benim bildiğim kadarıyla geçmiş yıllarda borçlanma yapan arkadaşlarım çok daha düşük paralar ödemişlerdi. Bana bu kadar hesap çıkarılması doğru mudur? İrfan Temur

Cevap: İrfan Bey, SGK tarafından yapılan hesaplama doğrudur. Şu an için askerlik borçlanması yapmak isteyen bir kişi aylık asgari ücretin %32'si kadar prim öder ki bu da 233,38 TL'dir. Bunun 18 katı da yaklaşık 4.200 TL'dir. Size verilen bilgi doğru olup, borçlanma bedeli olarak bunu ödeyeceksiniz.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 01.06.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM