BASINDAN YAZILAR
Esnafın elini kolunu bağlayan KOD sistemi ay sonunda değişiyor - MuhasebeTR

Esnafın elini kolunu bağlayan KOD sistemi ay sonunda değişiyor

Maliye Bakanlığı ile iş dünyasını karşı karşıya getiren KOD uygulaması değişiyor. Mevcut sistem revize edilirken, yeni uygulamada mükellefler elektronik ortamda sorgulanacak.

Risk grubuna tabi tutulacak mükelleflerden dürüst olarak çalışanların işlemleri kısa sürede sonuçlandırılacak. Edinilen bilgilere göre daha önce denetmenler tarafından manuel olarak yapılan ve yaklaşık 20-30 gün süren incelemeler bir günde tamamlanacak. Böylece sahte ve yanıltıcı belge düzenleyenler ile bunları kullananlardan hizmet alanlar ayrılacak. Yasal çerçevede hareket etmeyenler sisteme işlenirken, vergi incelemesine tabi tutulacak. Risk sınıfına girmeyen dürüst mükellefler sistem tarafından ayıklanacağı için KDV iadesine ilişkin işlemleri kısa sürede tamamlanacak. Mükellefleri gruplara ayıracak yeni sistemin ay sonuna kadar faaliyete geçirilmesi planlanıyor.

Mükelleflerin tüm bilgilerinin elektronik ortamda tutulduğunu belirten Maliye'den üst düzey bir yetkili, yeni sistemde mükellefin mevcut uygulamada olduğu gibi sadece bir noktadan kontrol edilmeyeceğini söyledi. İdare'nin altyapısını kullanarak işletmeleri 8-9 noktada kontrolden geçireceklerini aktaran aynı yetkili, "Mevcut uygulamada bir noktadan kontrol edildiği için çürük bir mükellefe bir şekilde bulaşan KOD'a alınıyordu. Yeni sistemde sınıflamaya geçileceği için hızlı bir inceleme süreci olacak. Bu sayede bir gece içerisinde mükellefe ilişkin tüm bilgiler ortaya çıkacağı için iadeler için süre uzamayacak." dedi. Mevcut uygulamaya göre sahte fatura düzenleyen, sahte fatura kullanan veya sahte fatura düzenleyen kişilerden mal ve hizmet alanların KDV iade talebinde bulunması halinde, bunlardan ya 4 kata kadar teminat isteniyor ya da bu mükellefler inceleme elemanlarına yönlendirilerek çıkacak sonuca göre iadeyi yapıyor.

Maliye Bakanlığı, vergi incelemelerinde devrim olarak nitelendirilen önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. Vergi mükelleflerinin sorularına verilen yazılı cevap olarak bilinen mukteza (özelge) sistemi değişiyor. Yeni sistemde muktezalar sadece Gelir İdaresi Başkanlığı'nda (GİB) oluşturulan 'ÖzelgeBank' tarafından verilecek. Böylece tek bir birimden görüş alındığı için vergi konularındaki tartışmalar da sona ermiş olacak. Özelgelere ilişkin sürecin elektronik ortamda yapılacağını bildiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, düzenlediği basın toplantısında, kimseye özel mukteza verilmeyeceğini söyledi. Şimşek, "Birisi 2003 yılında bir konu hakkında mukteza istiyor. Sonra beğenmeyip başka bir birimden alıp kullanıyor. Artık bunlar olmayacak." dedi. Merkezde gelir yönetimi daire başkanlıklarının iş yükünün yüzde 85'ini özelge oluşturuyor. Bir yıl içerisinde yaklaşık 34 bin özelge veriliyor. Şimşek'in Bakanlık'ta özelge sistemine ilişkin düzenlediği toplantıda verdiği bilgilere göre mükelleflerin yazılı doküman yoluyla yaptıkları başvurular tamamen elektronik ortamda hazırlanarak cevaplandırılacak. Tüm özelge talepleri vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklara yapılırken merkezden talepte bulunulmayacak.

Başbakan'ın 'bir daha gitmem' dediği Davos'a Bakan Şimşek gidiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'one minute' çıkışı ile gündeme gelen Davos'a Maliye Bakanı Şimşek gidiyor. Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Şimşek, bu yılki Davos toplantısına gideceğini bildirerek, toplantıyı yatırımcılarla temasa geçmek adına önemli bir uluslararası platform olarak değerlendirdi. Burada Maliye bakanları ve uluslararası yatırımcılarla bir araya geleceğini kaydeden Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin stopaja ilişkin gerekçeli kararının yayınlandığının hatırlatılması üzerine yeni düzenlemeye ilişkin çalışmaya başladıklarını kaydetti.

'Sigara üreticileri kararımıza uymazsa sistemi değiştiririz'

Sigaraya yılbaşında gelen vergi artışı sonrası, şirketlerin önce zam sonra indirim yapması üzerine Maliye'den uyarı geldi. Bakan Şimşek, sigarada vergi artışı sonrası başlayan fiyat tartışmalarının hatırlatılması üzerine, güncelleme kararları ve öngörülen vergi miktarlarını sağlayacak her türlü düzenlemeyi yapacaklarını söyledi. Gerekli olması halinde nispi sisteme geçilebileceğini açıklayan Maliye Bakanı, "Bizim verdiğimiz güncelleme kararları ve öngördüğümüz vergi miktarlarını karşılayacak her türlü düzenlemeyi yaparız. Hangi sektör olursa olsun bizim yaptığımız düzenlemelere uymak zorundalar. Uymazlarsa biz alternatif yolları geliştiririz, uymak zorunda kalırlar." dedi.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 12.01.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM