BASINDAN YAZILAR
Emeklilik planlamasında 7 yıl kuralı / Resul Kurt - MuhasebeTR

Emeklilik planlamasında 7 yıl kuralı / Resul Kurt

17/01/1977 yılında kısa süreliğine işe girdim ve adıma o tarihe ait 22 günlük sigorta priminin yatırıldığını, fakat 1994’te sicil numaramı öğrenmek için yaptığım başvuruda, 1977 yılına ait yatırılan prim dekontunda SSK numaramın olmadığını, sadece ad-soyad olduğunu öğrendim. Sonrasında bana şu anda kullandığım sicil numaramı verdiler.

1994 yılından itibaren isteğe bağlı prim ödemekteyim. Emekliliğim için gerekli olan yıl sayısı, benim için 1977 yılı mı, yoksa 1994 yılı mı esas alınacak? SSK sicil sorgulama sayfasında ise ilk işe giriş tarihim 1977 olarak görünmekte. Hizmet dökümünde görülen prim sayısı 2842’dir. 2008/10 ayından itibaren isteğe bağlı sigortadan dolayı Bağ-Kur’a geçişim vardır. Ne zaman emekli olabileceğim? Zeki Irva

Zeki bey, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin emeklilik planlamasını iyi yapmaları gerekiyor. Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra SSK isteğe bağlı sigortası sona ermiş, bu tarihten sonra isteğe bağlı sigortaya ödenen primler Bağ-Kur’da geçmiş sayılmaktadır.

1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanların SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı statülerinden hangisine göre emekli olacakları, emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet ( 360 x 7 = 2520 gün ) süresi esas alınarak belirlenmektedir. Yani, sigortalının son 7 (yedi) yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi kurumda hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 (yedi) yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası (1261 prim ödeme günü) hangi statüde geçmişse o SGK tarafından o statüye göre; hizmet süresinin eşit olması durumunda sigortalının bağlı olduğu son statüye (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) göre yaşlılık (emekli) aylığı bağlanmaktadır.

1 Ekim 2008’den sonra isteğe bağlı SSK’ya prim ödeyen kişilerin 3,5 yıl ve daha fazla süreyle prim ödemesi halinde emeklilik hesaplamaları Bağ-Kur’a göre yapılacaktır. Bu da, 5000 günü doldurarak SSK’dan emekli olacak bir sigortalının, 9000 gün prim ödeyerek Bağ-Kur’dan emekli olması sonucunu doğuracak. İsteğe bağlı primi ödeyen SSK’lıların son 3.5 yıla dikkat etmeleri gerekiyor.

İlk sigorta başlangıç tarihiniz 1977 yılı olarak esas alınacak olup, bu durumda yukarıda belirttiğimiz son 3.5 yılın SSK’lı olarak geçmesi kuralına uymanız halinde 44 yaşını ve 5000 günü tamamlayarak emekli olabileceksiniz.

Kıdem tazminatı alanlar çalışabilir mi?

15/12/1971 doğumluyum, SGK başlangıç tarihim 01/12/1989’dur. 05/05/1997 tarihinde bir şirkette işe başladım. 01/05/2010 tarihinde hizmet suremi ve prim günümü dolduracağım. Bu işyerinden kıdem ve ihbar tazminatımı talep ederek isten ayrılmak istiyorum. İşyerimiz tazminat ödemiyor. Ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz memnun olacağım. İhbar ve kıdem tazminatımı aldıktan sonra yaşımı dolduruncaya kadar başka bir işyerinde çalışamaz mıyım? Müge Özşahin

Müge hanım, emeklilik için gereken sigortalılık süresi ile prim gün sayısını doldurup yaşını doldurmayı bekleyen sigortalılara kıdem tazminatı verilmesi gerekmektedir. SGK müdürlükleri 15 yıl ve 3600 gün sayısını doldurup yaşını bekleyen sigortalılara “kıdem tazminatı alabilir” yazısı vermektedir.

Bu şekilde kıdem tazminatı alabilmek için, 15 yıl sigortalılık süresinin ve 3600 gün sayısının aynı işyerinde geçmesine gerek yok. Farklı yerlerde de bu süreyi doldurmak yeterli. Ancak, kıdem tazminatı alabilmek için son işyerinde bir yıldan fazla çalışılmış olması ve iş kanunu kapsamında olunması gereklidir.

Okurumuz, ilk defa 01/12/1989’da sigortalı olduğundan 15 yıl sigortalılık süresini tamamlamış olup, ayrıca 3600 gün sayısını da doldurmuştur. Bu durumda, son işyerindeki 13 yıllık çalışması karşılığında kıdem tazminatı alarak ayrılabilecektir. Bu şekilde kıdem tazminatını alanların, daha sonra bir başka yerde çalışmalarına engel bir durum söz konusu değildir. Burada sadece kıdem tazminatı ödenmesi gerekmekte olup, ihbar tazminatı ödenmeyecektir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 28.11.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM