BASINDAN YAZILAR
Milli Eğitim, veli listesini SGK'ya açtı kayıt dışı çalışanlar yakayı ele verecek - MuhasebeTR

Milli Eğitim, veli listesini SGK'ya açtı kayıt dışı çalışanlar yakayı ele verecek

2009'u kayıt dışı istihdamla mücadele yılı ilan eden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sigortasız çalışanları tespit için birbirinden ilginç yöntemleri uygulamaya koyuyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 15 milyon öğrenci velisinin bilgilerini alan kurum, öğrenci velilerinin meslek bilgilerini inceleyerek sigortasız çalışanlara ulaşacak.
 

Meslek bilgileri bölümünde mesleğini ve çalıştığı yeri bildiren velinin, orada kayıtlı olarak çalışıp çalışmadığı tespit edilecek. Zaman'a konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, en önemli hedeflerinin kayıt dışı istihdamla mücadele olduğunu söyledi. Bu amaçla önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Acar, halen yüzde 45 civarında seyreden kayıt dışılığı, üç yıl içinde yüzde 10'a indirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Kurum başkanı, "Gelir hanemizde yapabileceğimiz en önemli iş, kayıt dışılığı azaltmak. Bu amaçla kayıt dışılıkla mücadele ana stratejimiz. Önemli başarı sağladık." dedi. Kayıt dışılığa sadece gelir açısından da bakmadıklarını ifade eden Acar, haksız rekabetin önüne geçmek için kaçak işçiliğin önleneceğini söyledi. Kayıt dışı istihdam, devleti her yıl milyarlarca lira vergi kaybına uğratıyor. Halen yaklaşık 10 milyon kişi kayıt dışı olarak çalışıyor. SGK, kaçak işçiliğin önüne geçebilmek için Sosyal Güvenlik Reformu ile önemli düzenlemeler yaptı. 10 kişiden fazla işçi çalıştıran kurumlarda maaşların bankalardan ödenmesi uygulaması başlatıldı. Alo 170 ihbar hattı kurularak sigortasız çalıştırılanların buraya başvurmasının yolu açıldı. Geçen mayıs ayında kurulan hatta, şu ana kadar 300 bin ihbar geldi. Bu ihbarları değerlendiren SGK, hat sayesinde 7 bin 200 kişiyi kayıt altına aldı.

İki ayda 250 bin kişi kayıt altına alındı

SGK'nın benimsediği bir başka yöntem ise kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğine gitmek. Bu amaçla 14 kurumla protokol imzalanıyor. Bütün kamu kuruluşları, GSM operatörleri, spor federasyonları, bankalar ve noterlerin yaptıkları her işlemde meslek bilgileri ile kişinin çalıştığı kuruma ilişkin bilgiler alınıyor. Bu bilgiler, elektronik ortamda Sosyal Güvenlik Kurumu'na iletiliyor. SGK, gelen bilgileri süzüp kimlerin kayıt dışı olduğunu belirliyor. Örneğin bir GSM operatöründe çalıştığını ifade eden kişinin, o kurumda kayıtlı çalışan olup olmadığına bakılıyor. Kayıt dışı çalışıyorsa anında kayıt altına alınıyor. SGK'nın yeni uygulamalarıyla yıllardır başa çıkılamayan kayıt dışıyla mücadelede önemli başarı sağlandı. İki ayda yaklaşık 250 bin kişi kayıt altına alındı. Sağlık Bakanlığı'nın muayene listelerinde yapılan incelemeler sonucunda 10 bin kişinin sigortasız çalıştığı belirlendi. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen bilgilerden ise 6 bin kişinin kayıt dışı istihdam edildiği görüldü. Bu kişiler kayıt altına alındı. Her ilde, SGK il müdürlüğü bünyesinde kayıt dışı istihdamla mücadele birimi kuruldu.

Prim affından gelen 6 milyar lira açıkları azalttı

SGK Başkanı Fatih Acar, hayata geçirdikleri uygulamaları ve yeni hedeflerini Zaman'a anlattı:

Prim affında tarihî başarı: Kuruma geldiğimde 26 milyar TL'lik alacağın olduğunu gördüm. 81 il müdürünü seferber ederek bu alacağın tahsili için uğraştık. Gelinen noktada 26 milyarın 23 milyarını yapılandırdık. Bu, kurum tarihinde çok önemli bir başarı. Daha önceki hiçbir afta bu ölçüde bir yapılandırma olmamış. Şu ana kadar tahsil edilen 6 milyar TL ile hem sosyal güvenlik açıkları azaldı, hem de ekonomi için önemli bir girdi oluştu.

Sosyal güvenlik merkezleri kuyruk çilesini bitirecek: SGK yönetimi, 435 adet sosyal güvenlik merkezi kurulmasına karar verdi. 77'si faaliyetlerine başladı. İl ve büyük ilçe merkezlerinde kurulan merkezlerle hizmet vatandaşın ayağına götürülecek. Artık vatandaş sigorta işlemleri için şehir merkezlerine gitmek zorunda kalmayacak. Köy, belde ve ilçelerdeki vatandaşlar en küçük işlem için kent merkezine gelmek zorunda kalıyordu.

Emekli maaşları 1 haftada bağlanacak: SGK, yeni dönemde hizmet kalitesinin artırılmasına özel önem veriyor. Hizmet binalarında gerekli tadilatları tamamlayan kurum, ihtiyaç olan yerlere yeni binalar yapacak. Vatandaşın işini halletmek için günlerce gelip gittiği değil, anında sonuç alabildiği bir yapılanma oluşturulacak. Emekli maaşlarının bağlanma süresi 2 yıl içinde 1 haftaya indirilecek.

Anlaşmalı boşanmalara karşı önlem: Maaş alabilmek için anlaşmalı boşananlarla ilgili denetimler sıklaştırılacak. Kontrol memurları, belli sürelerde bu durumda olanları denetleyecek. Boşandığı halde eşiyle birlikte yaşadığı belirlenen kişilerin maaşları kesilecek. Haksız alınan maaş ise yasal faizleriyle geri alınacak.

24 bin 500 personele eğitim: Sosyal Güvenlik Reformu'nun ardından geçiş sürecini sorunsuz atlatan SGK, merkez ve taşra teşkilat yapılanmasını da tamamladı. Kurum içi eğitimlere ağırlık veren SGK, 24 bin 500 personelin tamamını eğitimden geçirdi.

Kararlı tutum, TEB ile sorunu çözdü: Bir süre önce Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile SGK arasında yaşanan ilaç krizinin çözümünde Başkan Fatih Acar'ın kararlı tutumu etkili oldu. Acar, TEB'in protokol imzalamaya yanaşmaması halinde 22 bin 500 eczacıyla tek tek sözleşme yapacaklarını açıkladı. Bu durum, TEB'in masaya oturmasını sağladı. Yapılan zorlu görüşme maratonunun ardından ilaç krizi çözüldü.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 13.02.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM