BASINDAN YAZILAR
Maaş alacaklısı personel ne yapacak? / Erdal Aydın - MuhasebeTR

Maaş alacaklısı personel ne yapacak? / Erdal Aydın

Muhasebe biriminde çalışmaktayım. Şirketimiz için konkordato kararı alındı. Ödeyemediğimiz işçi ücretlerini Türkiye İş Kurumu'ndan Ücret Garanti Fonu kapsamında talep edebilir miyiz? Y.U./İstanbul
* Ücret Garanti Fonu kapsamındaki ödemeler işverene yapılmaz, alacaklı olan işçiye yapılır. Bu nedenle ödeyemediğiniz ücretlerin işveren olarak size verilmesi mümkün değildir. Ayrıca işveren olarak işçi adına ücret alacağının ödenmesi için İŞKUR'a başvuramazsınız. Ücret alacağı başvurusunun işçi tarafından yapılması gerekmektedir. Bu konuda ücret alacağı olan işçilerinizi; icra tetkik merciince verilen konkordato süresi kararı ve işçi alacak belgesi ile birlikte Türkiye İş Kurumu'na başvurmalı gerekir.

 

Ücret Garanti Fonu kapsamında yapılan ödemeler
 

Dünkü yazınızda ücret Garanti Fonu'ndan bahsettiniz. Bu Ücret Garanti Fonu kapsamında yapılan ödemeler nelerdir? Fondan yararlanmak için hangi koşulları taşımak gerekir? Beyhan Ak/Ankara
* Ücret Garanti Fonu, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan en fazla 3 aylık ödenmeyen maaş alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında oluşturulan bir fondur. Fondan iş ilişkisinden kaynaklanan ve ödenmeyen en fazla 3 aylık ücret alacakları ödenmektedir. Fondan yararlanmak için belli bir prim ödeme gün sayısı aranmamaktadır . Ancak fondan ödeme yapılabilmesi için işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son 1 yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu aranır. 

 

Kamuda iş olanakları

* Kırklareli İl Özel İdaresi'ne büro memuru unvanında özürlü işçi alınacaktır. İlgilenenler 29.1.2009 tarihine kadar en yakın Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü veya şube müdürlüklerine şahsen veya internet  adresi üzerinden başvuru yapabilir.
* Türkiye Elektromekanik Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne bilgisayar mühendisi, büro memuru, elektrikçi, makineci, makine montajcısı, elektrik mühendisi, taşçı (metal işleri teknisyeni), kaynakçı, torna-tesviye, freze tezgahı operatörü (metal işçiliği) unvanında daimi statüde işçi alınacaktır. İlgilenenlerin 28.1.2009 tarihine kadar en yakın Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü veya şube müdürlüklerine şahsen veya internet adresi üzerinden başvuru yapılabilmeleri mümkün. 

 

İşte emeklilik hesapları

 

* Mustafa Kartal: 18.2.1985 SSK işe girişinizden 600 gün askerlik düşersek girişiniz 18.6.1983 tarihine iner. Bu durumda emeklilik için 25 yıl, 47 yaş, 5150 prim gün şartlarına tabi olursunuz. 25 yıl ve 47 yaş şartınız yerine gelmiş ancak prim gün şartınızın tamamlanması için 1137 gün daha ödeme yapmanız gerekmektedir. Bu durumda hiç ara vermediğiniz taktirde 3 yıl, 1 ay, 27 gün daha prim ödeyerek 9.3.2012 tarihinde emekli olabilirsiniz.

* Aslıhan Atabey: SSK'dan emekliliği haketmişsiniz. Fakat SSK'ya emeklilik talebi verebilmeniz için bir an önce şirket ortaklığından ayrılıp Bağ-Kur'la ilişiğinizi kesmeniz gerekir. Aksi durumda SSK, aktif Bağ-Kur'lu olduğunuz için emeklilik talebinizi almayacaktır.

* Çoruhlu: Eşinizin emekli olabilmesi için 20 yıl, 48 yaş ve 5525 gün prim ödemesi gerekiyor. İsteğe bağlı olarak prim ödemeye devam edin. İsteğe bağlı prim ödemesi SSK'dan emekli olmasına engel değil. Çünkü emeklilik için 1050 gün prim ödemeniz halinde SSK'dan emekli olabilir.

* M.Kasap/Hatay: 25 yıl, 50 yaş ve 5375 prim ödeme günü ile emekli olmanız mümkün. Askerliği saydırmanız size sadece prim ödeme avantajı sağlar. Prim ödeme gün sayınız dolduğu için askerliği borçlanmanıza gerek yok. 50 yaşını doldurduğunuz tarihte emekli olacaksınız.

* Zeynep Kamil/İstanbul: 20 yıl, 41 yaş ve 5000 prim ödeme günü ile emekli olmanız mümkün. Prim gününüz hakkında bir açıklamada bulunmamamışsınız. Bu yüzden emeklilik için ne kadar güne ihtiyaç olduğu konusunda bir bilgi vermemiz mümkün değil.

 

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 16.01.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM