BASINDAN YAZILAR
Vergi Borcu Çıkanlar İçin 'Pişmanlık İndirimi' Fırsatı / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Vergi Borcu Çıkanlar İçin 'Pişmanlık İndirimi' Fırsatı / Okan Güray Bülbül

Eski maaşını yeni işverene bildirmeyen çalışana aradaki fark tutarı için vergi borcu çıkabilir. Bu durumda vergi dairesine başvurup pişmanlık indiriminden faydalanarak çıkan vergi borcunun ödenmesi gerekiyor.

1- SORU: Geçen haziranda iş değiştirdim. Vergi dairesinden borcum olduğu ve beyanname vermem gerektiği yazısı geldi. Ödemek zorunda mıyım? (Ayşe Sarıoğlu)

CEVAP: Yıl içinde iş değiştiren bir kişinin gelir vergisi, önceki işvereninden aldığı ücretlerle yeni işverenden alacağı ücretler toplanarak vergilendirilmek durumunda. Eski ücretlerden dolayı bir üst vergi dilimine girmeniz veya yeni işyerinde alacağınız ücretle vergi diliminiz yükselecekse, ücretinizden kesilecek gelir vergisinin de bu çerçevede hesaplanması gerekiyordu.

YÜZDE 15’LİK VERGİ DİLİMİ

Daha önceki işyerinizden aldığınız ücretlerle ulaştığınız kümülatif vergi matrahını yeni işvereninize bildirmediyseniz ve işveren de sizi yüzde 15’lik vergi diliminden başlattıysa, aradaki fark için vergi borcunuz olacaktır. Vergi dairesine başvurup pişmanlık indiriminden de faydalanarak beyanname vererek borcu ödemeniz gerekiyor.

Arabulucu için başvuru yapın

2- SORU: 2015’te işe girdim, 2017’de çıktım. Brüt maaşım 2500-2650 TL arası. Askerlik sebebiyle işten çıktım ve sülüs belgemi beyan ettim. Fakat askerden geldim şu ana kadar bir tazminat ödemesi yapılmadı. Sizce dava açmalı mıyım? (Ercan Ulu)

CEVAP: İşverenin vereceği tepkiye göre önce arabulucuya başvurmanız, daha sonra bu süreçte anlaşma olmaması halinde dava açmanız gerek. Alacağınız miktar 2 yıl 11 aylık kıdem tazminatına işleyecek faiz olacağı için yüksek bir tutar değildir. Ancak bu noktada önemli olan faizden ziyade alacağın tahsil edilebilmesi. Bu nedenle öncelikle işverene başvurarak ödemenin yapılmaması halinde arabuluculuk sürecini başlatmalısınız.

Askerlik borçlanmasıyla 1 yıl erken emekli olursunuz

3- SORU: Öğretmenim, ilk göreve başlama tarihim 1990. Askere gidiş tarihim 1993, 18 ay askerlik yaptım. 1995’te yeniden göreve başladım. 1999’da öğretmenlikten istifa ettim. 2000’de özel bir okulda göreve başladım, 2002’de buradan ayrıldım. Devlette yeniden 2002’de işe başladım. Ne zaman emekli olabilirim, askerlik ödemesi yapmam gerekiyor mu? (Yusuf Ziya Kobyaoğlu)

CEVAP: 54 yaşında 25 yıllık hizmet süresiyle emekli olabilirsiniz.18 ay askerlik borçlanması yaparsanız 23 Mayıs 2002’ye kadarki çalışmalarınız 10 yıl, 6 ay, 13 gün olacak ve bir yıl erken emekli olabileceksiniz. 25 yıllık hizmet süresini tamamladığınız için önce askerlik borçlanması yapıp, Kasım 2019’da aylığa hak kazanıyorsunuz. Ancak öğretmen olduğunuz için işten çıkışınız temmuzda yapılabileceği için temmuzu bekleyeceksiniz.

Memuriyet girişi SSK’ya da sayılır

4- SORU: Şubat 1999’da memuriyete girişim var. 2002 yılındaysa sigortalı olarak çalışmaya başladım. SSK’dan emekli olmam halinde 1999’daki girişim mi, 2002 yılındaki girişim mi dikkate alınacak? (Halil Yayıcı)

CEVAP: SSK’lı olarak çalışmaya başlanılan tarih, emekli sandığı ve Bağ-Kur için giriş sayılmaz. Giriş olan tarihteki primler toplanarak emekli olunacak tarih belirlenir. Bağ-Kur ve emekli sandığındaki girişler, SSK için de giriş sayılır. 1999’daki memuriyet girişiniz SSK için de giriş olarak sayılır. Bu nedenle de 15 yıl, 3600 günle emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağladığınız için kıdem tazminatı hakkından faydalanabilirsiniz ve emeklilik için de 58 yaş ve 5975 prim günü şartlarına tabi olursunuz.

İşsizlikte 120 gün kesintisiz prim şartı yok

5- SORU: İşverenimiz işyerini kapatacak. Önümüzdeki hafta çıkışlarımızı verecek. Geçen ay mazeretsiz şekilde devamsızlık yaptım. Bu nedenle işsizlik maaşı alamayacak mıyım? (Gonca Sert)

CEVAP: İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için son 3 yılda en az 20 ay prim ödemiş olmak gerekiyor. Bu yılbaşında yapılan düzenlemeyle işsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı kaldırıldı. Bu sayede devamsızlık nedeniyle prim ödemesinde kesinti olan kişiler de iş sözleşmesinin devam etmesi şartıyla işsizlik maaşı alabiliyor. Siz de işsizlik sigortasından maaş alabilirsiniz. Son 3 yılın tamamında prim ödenmişse 10 ay, 30 ay prim ödenmişse 8 ay, 20 ay prim ödenmişse 6 ay işsizlik maaşı alabilirsiniz.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 12.10.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM