BASINDAN YAZILAR
Senet İmzalayan İsçiler Dikkat: Geçerliliği Yok! / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Senet İmzalayan İsçiler Dikkat: Geçerliliği Yok! / Okan Güray Bülbül

İşçiye çıkarken tazminat ödememek için işe girişte senet alınamaz. Böyle bir senet alınmış olsa dahi bunun geçerliliği söz konusu olmaz. İşten çıkarsanız, işveren senede dayanarak tazminat dahil hiçbir işlem yapamaz.

Soru: İşveren işe girerken boş senede imza attırmıştı. İşe ihtiyacım vardı imzaladım. Şimdi işten çıkmak istiyorum, çıkamazsın senet var elimde diyor. Senetle bana dava açabilir mi? (Ekrem Maşuk)

Cevap: Senet, hukuken sebebe bağlı bir belgedir. Yani senet alan bir kişinin karşı taraftan bir sebep karşılığında bu senedi almış olması gerekir. İşe giren işçinin işverenine senet vermesi için ortada bir sebep yoktur.

TAZMİNAT İÇİN KULLANAMAZ

İşçinin ileride işverene veya işyerine zarar verebileceği gerekçesiyle veya işten çıkarken tazminat ödememek için işçiden senet alınamaz. Böyle bir senet alınmış olsa dahi geçerliliği söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla işten çıkarsanız işvereniniz senede dayanarak işlem yapamaz. Ancak ihbar süresine uymanız gerekebilir. İşverene işten çıkacağınızı söyledikten sonra ihbar süresi kadar çalışmanızı isterse, buna uymanız gerekir.

Zamanaşımı 10 yıl

Soru: Prim iadesi yazını okudum. Benim iki yerden SSK prim ödemem var. 1978-1983 arası aynı, şirketin ikinci işyerinden SSK primi ödedim. 1999’da emekli oldum. İkinci işyerinden emekliliğe bir katkı olmadı. Bu primi alma hakkım var mı? (Ahmet Duran)

Cevap: Birden fazla işyerinden ödenen primlerin ilgili dönemde prime esas kazanç tavanını aşan miktarlarının emekli aylığına katkısı olmaz. Bu dönemde ödenmiş primlerin prime esas kazanç sınırını aşan kısmını iade alabilirdiniz. Ancak iade işleminin yapılabilmesi için SGK’ya yazılı başvuru yapmanız gerekiyordu. Bu başvuru için de 10 yıllık zamanaşımı söz konusu. Bu nedenle böyle bir talepte bulunmanız ne yazık ki mümkün değil.

Emekli aylığına etkisi değişir

Soru: Tavandan askerlik borçlanması yapacağım. Emeklilik hesaplanırken son aylara mı dahil ediliyor? (Ayhan Bacaksız)

Cevap: Askerlik döneminize ve borçlanma talep ettiğiniz tarihe göre askerlik borçlanmasının emekli aylığına etkisi farklılaşabiliyor. Borçlanmanın son aylara dahil edilmesi gibi bir durum söz konusu değil, ancak askerlik ve borçlanma tarihine göre emekli aylığına etkisi değişiyor.

Borçlular da sağlıktan yararlanır

Soru: Bağ-Kur borcu olup da sağlıktan yararlanmak için hastaneye gitmem yeterli mi? Yoksa gitmeden önce SGK’ya gitmem gerekiyor mu? (Hasan Deveci)

Cevap: Bağ-Kurlular 31.12.2018’e kadar iki aydan fazla prim borcu olsa dahi Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleriyle üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabiliyor. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler de hastane kapısından dönmüyor. Bu şekilde sağlık hakkından yararlanmanız için önceden SGK’ya başvuru şartı yok. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesislerinden faydalanabilirsiniz.

1.5 yıl çalışmanız lazım

Soru: 2001 yılında sigortam başladı. 11 yıl çalıştım. Daha sonra doğum nedeniyle işten ayrıldım ve üç çocuk sahibi oldum. İşe geri dönüp, çalışmaya devam etmeyeceğim. Yaştan emekli olabilir miyim? (Esra Sarı)

Cevap: 9 Eylül 1999 sonrasında ilk kez sigortalı olan kadın sigortalılar için yaştan emeklilik şartları 58 yaş, 25 yıl sigortalılık ve 4.500 prim günüdür. Sizin 2026’da sigortalılık süreniz dolacak ve 58 yaşınızda yaştan emekli olabileceksiniz. Ancak sigorta girişiniz 9 Eylül 1999 sonrası olduğu için 3.600 günle değil, 4.500 günle emekli olabilirsiniz. Yani 1.5 yıl çalışmanız gerekiyor.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 28.07.2018)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM