BASINDAN YAZILAR
Sahte Sigortalı Olanın Tayin Hakkı Yanar! / Bünyamin Esen - MuhasebeTR

Sahte Sigortalı Olanın Tayin Hakkı Yanar! / Bünyamin Esen

 İzmir’den okurumuz Kerem EMİROĞLU soruyor:“Bünyamin bey, eşim öğretmen, doğu hizmetini yapıyor. Ayni şehirde üç yıl sigortalı çalışırsam o şehre hanımı yanıma tayin aldırabiliyormuşuz diye duyduk. Bu yüzden memleketten sigortalı gösterttim kendimi. Bir muhasebeci yaptı. Parasını da ödedik muhasebeciye. Geçen ay SGK’dan aradılar, gittim ifade verdim, meğer benim üç senedir yatırdığım sigortamın hepsini iptal etmişler, çalışmadım diye. Bir de üstüne bana borç çıkartmışlar 3000 Lira, hastane parası diye. Böyle bir hakları var mı? Devlet neden benimle uğraşıyoruz, ailemiz parçalandı zaten. Şimdi eşimin tayin hakkım da yandı mı?”

 

Sayın okurum, son söyleyeceğimizi ilk söyleyelim, ne yazık ki üç yıllık sigortalılığınız silinecek. Dahası eşinizin üç yıllık sigortalılık şartı dolayısıyla sahip olacağı tayin hakkı da düşecek.

Zira, siz de yüz binlerce yurttaş gibi sahte sigortaya yönelmişsiniz ve büyük bir hata yapmışsınız.

Şimdi SGK o çalışmadan sigortalı gösterildiğiniz zamanların hepsini silecek, ödediğiniz primleri de geri alamayacaksınız. Üstüne üstlük o sigortalılık yüzünden hastaneden faydalandı iseniz o muayene ve ilaç paraları da sizden faiziyle geri istenilecek.

Bunun tek nedeni ise kendinizi çalışmadan “sigortalı göstermeniz”. Zira, sigortalı gösterilmeniz hukuki anlamda “sahte sigorta”dır ve yasaya aykıdır.

Peki, sahte sigorta nedir, neye dikkat etmek gerekiyor, hangi riskler var? Tüm okurlarımızı bilgilendirecek şekilde açıklayalım.

 

Sahte Sigorta Nedir?

Halk arasında “sigortalı göstermek” olarak tabir edilen bir işyerinde çalışmadan sigortalı olarak bildirilmek doğru değildir, yasal değildir. Bunun adı hukuki tabiri ile sahte sigortalılıktır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunumuz 4/a (eski tabiriyle SSK) sigortalısı olunması için fiilen bir işyerinde çalışılmasını şart koşmuştur.

Hizmet akdine tabi olarak çalışmaya başlayan bir kişi SGK’ya sigortalı olarak bildirilmek zorundadır. Bildirilmez ise cezası vardır.

Ancak işyerinden çalışmayan birini sağlıktan yararlansın, doğum parası alsın, emeklilik gününü doldursun, tayin için gün kazansın, sigortası görünsün diye çalışıyormuş gibi sigortalı bildirmek yasal değildir. Yasal olmadığı gibi suçtur da!

Sigortalı gösterildiğiniz işyerinin gerçek olması birşeyi değiştirmez. Fiilen çalışmadan sigortalı olmak kanuna uygun değildir.

 

Sahte Sigorta Nasıl Oluyor?

Sahte sigortalılık işyerinde gerçekten çalışmadan sigortalı bildiriminin yapılmasıdır.

Sahte sigortalılığın birkaç çeşidi vardır.

İlk olarak bazıları sahte olarak dilencilerin üzerine açılan şirketler üzerinden bazıları ise eskiden gerçek ama şimdi batmış firmalar üzerinden sahte bildirim yapan şebekeler vardır. Yani bu iş için naylon şirketler kullanılmakta, bu şirketlerde gerçekten çalışmayan kişileri sigortalıymış gibi göstermektedirler.

İkinci olarak gerçekten çalışan işyerleri üzerinden, doğum yardımı alsın, hastaneye gidebilsin, tayin hakkı için gün toplasın gibi nedenlerle yakınları ve tanıdıklarını sigortalı gösterebilmektedir. Örneğin hamile olduğu öğrenilen bir kadın sırf doğumunu özel hastanede yapabilsin veya geçici iş göremezlik ödeneği alsın diye sahte olarak sigortalı gösteriliyor.

Bu kişilerin primlerini de sigortalı gösterilen kişiler kendileri ödüyor. İşyerleri gerçek olsa da, bu şekilde sigortalı gösterilme de “sahte sigortalılık” ve yasaya aykırı…

Tüm bunlar kanuna göre suçtur ve SGK tarafından tespit edilirse cezası vardır.

 

Eş Durumundan Tayin Hakkınız Yanar!

Sahte sigortanın son zamanlarda yaygınlaşan türü sırf eşi yanına tayin yaptırabilsin diye kendisini sigortalı gösteren kişilerin yaptığı…

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl tüm devlet memurlarının kapsayan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’te yapılan değişiklik eş durumundan tayinlerin usullerini değiştirdi.

Bu değişiklik ile eşi SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olan memurlara da eşleri ayni ilde son üç yıldır kesintisiz çalışıyorlarsa çalıştıkları o ile (eşlerinin yanına) tayin isteme hakkı getirildi.

Bu aile birliğinin sağlanması için doğru bir uygulama idi.

Ancak, sistemin süistimal edilmesi uzun sürmedi. Ne yazık ki millet olarak aklımız her zaman cinliğe, işin hilesine kaçmaya çalışıyor!

Şimdi pek çok kişi kendisini üç yıl boyunca sahte sigortalı gösteriyor ki doğu hizmetini yapmadan memleketine tayin aldırabilsin. İşin hüllesini bulmuş durumdayız…

 

SGK Sahte Sigortayı Tespit Ediyor

SGK son dönemlerde bu şekilde çalışan sahte sigortalıların üzerine daha fazla gidiyor, böyle sigortalılıkları iptal ediyor.

Zira, Kanuna göre “fiili bir çalışma olmadan” sigortalı gösterilen kişilerin bu sigortalılıkları geçersiz.

SGK tarafından sahte sigortalı olduğunuz tespit edilir ise sigortalılık sürenizin iptal edilmesi sonucu üç yıllık kesintisiz hizmet şartını yerine getirmemiş olacağınızdan tayin hakkınız yanıyor.

Dahası böyle bir durumda, SGK’ca size yapılan ödeme ve yardımların, ilaç ve muayene masraflarının da geri istenilmesi söz konusu. Prim olarak ödediğiniz para ise SGK bütçesine irat kaydediliyor, iade edilmiyor.

Dahası sahte olarak düzenlediğiniz ve üzerinde sizin de imzanız bulunan işe giriş bildirgesi resmi evrakta sahtecilik kabul edilip hakkınızda ceza davası da açılabiliyor.

 

Astarı Yüzünden Pahalıya Mal Olur

Belirttiğimiz üzere, sahte sigortalılık tespit edildiği zaman bu sigortalılık günleri tümüyle iptal edilmekte. Aradan kırk yıl bile geçse tespit edilen sahte sigortalılık bu şekilde yapılan tüm sigortalılık hizmetlerini yakıyor…

Bu nedenle altını çizerek belirtelim, eşinizin yanınıza tayin alabilmesi için sahte sigortalı olmayı tercih etmeyin. Dahası “Gel seni şurdan sigortalı gösterelim, emekli ol” diyenlere de inanmayın…

Kanmayın, kanunen fiilen çalışmadan “sigortalı gösterilmek” diye bir şey yoktur!

Aman dikkat, sonra başınız ağrımasın!...

--- 

Kıssadan Hisse

“Ölüm herkesin başına gelir, ama geç ama erken

Ya kazanırken, ya da kazandığını yerken”

— Necip Fazıl Kısakürek

(Kaynak: Meydan Gazetesi | 18.06.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM