BASINDAN YAZILAR
Çocuk Yapmazsan Destek Yok! / Yahya Arıkan - MuhasebeTR

Çocuk Yapmazsan Destek Yok! / Yahya Arıkan

 Üç çocuk desteğini ve teşvikini duymayanımız kalmamıştır sanırım. Son dönemde ailelerden en çok istenen şey üçüncü çocuk sahibi olmalarıydı. 

Türkiye’de ekonomik anlamda yaşanılan sıkıntıların çözümü için herhangi bir çözüm ya da talep dile getirilmezken bu konuda somut adımlar şimdiden atılmaya başlandı. Bunlardan biri de üçüncü çocuk sahibi ücretliler için uygulanacak vergi desteği. 
23.04.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6645 sayılı kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinin ikinci fıkrası değiştirilerek üçüncü çocuk için uygulanan asgari geçim indirimi tutarında artış yapıldı. 
Buna göre, değişiklik öncesi üçüncü çocuk için asgari geçim indirimi tutarı, asgari ücretin yıllık brüt tutarının yüzde 5’i oranında iken, yeni düzenlemeyle bu oran yüzde 10 olarak belirlendi.

Fark sadece 18.02 TL 
Bu değişiklik 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Yani mayıs ayı ücretlerinin bordroları düzenlenirken bu oranlar esas alınacak. Bu değişiklik sonrası uygulanacak asgari geçim indirimi tutarları şöyle oldu. 
Nisan ayında, evli olup eşi çalışmayan 3 çocuklu ücretliler için uygulanan indirim tutarı 135.17 TL idi. Fark, yani üçüncü çocuğa destek tutarı 18.02 TL. Sizce yeterli mi? Yeterli değil! 
Asgari ücretin tutarının ve vergisinin yoğun olarak tartışıldığı bu seçim döneminde, üç çocuklu ücretliye sağlanan destek tutarı aylık 18.02 TL. Israrla konu edilen “üççocuk” talebine karşılık sağlanan tutarlara bakınca hiç de yeterli olmadığını görüyoruz. Öyleyse, hayatın her alanında işsizliğin giderek arttığı, cari açığın büyüdüğü, faizlerin yükseldiği bir dönem yaşanırken geçinme derdi yaşayan yurttaşlardan hiç de ekonomik olmayan bir talepte bulunmak ve kanunlarda değişiklik yapmak ne kadar doğru! 
Geçen haftalarda bu köşede, asgari ücretlilerden alınan gelir vergisinin kaldırılabileceği yönünde görüşlerimizi ifade etmiştik. Bu verginin kaldırılması, bu tür küçük desteklerle oyalanmamamızı da sağlayacaktır.

SOSYAL GÜVENLİK 
Durdurulan Bağ-Kur sigortası geri kazanılır mı? 
Torba Kanun ile birlikte, Bağ-Kur’luları ilgilendiren en önemli husus, sigortalılık süresini durdurabilmeleri ve borçlarını sildirebilmeleri. 
Bu şekilde 30.4.2015 tarihi itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunan Bağ- Kur’luların borçlarının durdurulmasıyla birlikte; hem emeklilik hakkını elde ettiği halde borçlarından dolayı emekli olamayanların emekli olmaları mümkün olabilecek, hem de sağlıktan yararlanmayan sigortalılara sağlıktan yararlanma fırsatı verilecek. 
Sigortalılıkları durdurulanlardan Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin sigortalılıkları 1.5.2015 itibarıyla yeniden başlatıldı.

Bağ-Kur’un canlandırılması 
30.04.2015 tarihi itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunması nedeniyle sigortalılıkları durdurulanların, daha sonra kendileri ya da hak sahipleri tarafından, müracaat ederek ihya talebinde bulunmaları halinde, durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı için talep tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden ihya borcu hesaplanacak. 
İhya edilecek süreler belirlenirken yeni torba ile önceki kanunlara dayanarak durdurulan sürelerin tamamı dikkate alınacak. 
Hesaplanan ihya borç tutarının tamamı borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödendiği takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. 
Tarımsal faaliyette bulunanlar (5510/4/I-b) hariç olmak üzere; 
İhya tutarı = Durdurulan Gün X Beyan Edilen Prime Esas Günlük Kazanç X yüzde 34.5 formülüyle hesaplanacak. 
Tebliğ edilen borç tutarının üç ay içerisinde tamamen ödenmemesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve ödenmiş olan tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilecek. 
Eksik ya da süresi dışında yapılan ödeme nedeniyle ihya talebi geçersiz hale gelen sigortalı ya da hak sahipleri yeniden ihya talebinde bulunabilecekler.

(Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi | 14.05.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM