BASINDAN YAZILAR
Bağ-Kur Borçları Nasıl Silinecek? / Resul Kurt - MuhasebeTR

Bağ-Kur Borçları Nasıl Silinecek? / Resul Kurt

 Torba Kanun ile birlikte Bağ-Kur’luları sevindiren önemli bir düzenleme de 23 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Bu müjdeyi köşemizden daha önce de vermiştik. SGK, 04.05.2015 tarihinde yayınladığı genelge ile hangi sürelerin durdurulacağını açıklığa kavuşturdu.

Kimler bu kapsamda?

30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunması kaydıyla;

- Mülga 1479 ve mülga 2926 sayılı Kanunlara göre sigortalı olarak tescilleri yapılanlar,

- Tevkifata istinaden geriye dönük olarak mülga 2926 sayılı Kanun kapsamında tescili yapılanlar,

- 5510 sayılı Kanunun dördüncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, (şirket ortakları dahil tüm Bağ-Kur’lular)

- Değişik yapılandırma kanunlarına göre prim borçlarını yapılandırdıkları halde (yapılandırma borcunun tamamını ödeyenler hariç) yapılandırması bozulanlar veya yapılandırılmasının iptali için yazılı talepte bulunanlar,

- Prim borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesi kapsamında

taksitlendirenlerden, taksitlendirmesi bozulanlar veya taksitlendirilmesinin iptali için talepte bulunanlar bu kapsamdadır.

SGK tarafından re’sen sigortalılık nasıl durdurulacak?

12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, 31.7.2015 tarihine kadar ödememeleri veya yapılandırmamaları yahut taksitlendirmemeleri halinde, 1.5.2015-31.7.2015 tarihleri arasında ödenen primler de dikkate alınmak suretiyle, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, hiç prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıkları durdurulacaktır.

Üç aylık ödeme süresinin sonunda, 30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanlardan hiç prim ödemesi olmayanların sigortalılığı, SGK tarafından oluşturulacak bilgisayar programı aracılığıyla tescil tarihi itibariyle re’ sen durdurulacak ve prim borçları silinecektir.

Üç aylık ödeme süresinin sonunda, 30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanlardan prim ödemesi olanların sigortalılıkları ise SGK tarafından oluşturulacak bilgisayar programı aracılığıyla 30.4.2015 tarihi itibariyle durdurulacak ve prim borçları silinecektir.

Hiç prim ödemesi bulunmaması nedeniyle sigortalılıkları tescil tarihi itibariyle durdurulan sigortalılar ile prim ödemesi olması nedeniyle 30.4.2015 tarihi itibariyle sigortalıkları durdurulanlardan, durdurma işleminin yapıldığı tarihte Bağ-Kur kapsamında sigortalılıkları aktif olanların yeniden sigortalılıkları, oluşturulacak bilgisayar programı aracılığıyla 1.5.2015 itibariyle yeniden başlatılacaktır.

Sigortalılığın talebe istinaden durdurulması

Üç aylık süreyi beklemeden sigortalılığını durdurmak isteyenlerin, başvuru formu ile dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat etmeleri halinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, hiç prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibariyle sigortalılıkları durdurulacaktır.

Talebine istinaden sigortalılıkları durdurulanların Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam ettiğinin tespit edilmesi halinde, 1.5.2015 tarihi itibariyle yeniden sigortalılığı başlatılacaktır.

Prim borçlarını yapılandıranlar ne yapacak?

6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırmaya müracaat ederek prim borçlarını yapılandıranların, başvuru formu ile dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat ederek yapılandırmalarının iptal edilmesini talep etmeleri halinde, yapılandırmaları iptal edilerek sigortalılıkları prim ödemelerine göre durdurulacaktır. Dolayısıyla bir mağduriyet oluşmamaktadır.

6552 sayılı Kanun kapsamındaki yapılandırma borcunun tamamını ödeyerek yapılandırmadan faydalananların talepleri ise dikkate alınmayacak, dolayısıyla tamamını ödeyenler bu imkandan faydalanamayacak.

6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesi kapsamında prim borçlarını taksitlendiren ve tecil talebi bozulmamış olanların, başvuru formu ile dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine müracaat ederek taksitlendirmelerinin bozulmasını talep etmeleri ve 30.4.2015 tarihi itibariyle 12 ay ve daha fazla prim borcu bulunması şartıyla, sigortalılıkları prim ödemelerine göre durdurulacaktır.

SORU CEVAP

Erken emeklilik yasası çıkacak mı?

Okurumuz İbrahim Öztürk “Çevreden duyduğumuza göre bir erken emeklilik yasası çıkacakmış. Bu doğru mudur” diye soruyor.

Değerli okurum, zaman zaman bu tür söylemlerin dillendirildiğini ancak hali hazırda erken emeklilik yada emeklilik yaşının düşürülmesi yönünde bir çalışma olmadığını söylemeliyiz.

Popülist söylemlerin ülkemize ve sosyal güvenlik sistemine verdiği zararlar dikkate alındığında erken emeklilik yönünde bir yasa çalışmasının önümüzdeki dönemlerde de yapılmasının çok zor olduğunu belirtmeliyiz.

(Kaynak: Star Gazetesi | 07.05.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM