BASINDAN YAZILAR
Asgari ücret yükseldi, gelir testini yenilemek gerekecek / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Asgari ücret yükseldi, gelir testini yenilemek gerekecek / Okan Güray Bülbül

Asgari ücret 1 Temmuz itibarıyla 1.134 liraya yükseldi. Bu durumda kazanç düzeyi değişen kişilerin yeniden gelir testine girmeleri ve ona göre prim ödemeleri gerekebilir. Aksi halde cezaya kalabilir.

Asgari ücret değişti. 2014’ün ilk 6 ayı için 1.071 lira olan asgari ücret 2014’ün ikinci 6 ayında 1.134 liraya çıktı. Çalışma hayatında asgari ücrete bağlı olarak değişen pek çok husus var. Bunlardan birisi de, gelir testinde prim ödemeyi gerektirecek gelir düzeyleri ve gelir testi sonrası ödenecek prim. 

GELİR TESTİ PRİMİ BELİRLİYOR  

Gelir testi uygulaması hayatımıza 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla girmişti. Bu tarihten itibaren genel sağlık sigortası zorunlu hale gelince Türkiye’de ikamet eden herkesin genel sağlık sigortası primi ödeme zorunluluğu ortaya çıktı. Ancak kimin ne kadar prim ödeyeceği yapılacak gelir testi sonrası belirleniyor. Sigortalı çalışanlar, emekliler ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olanlar için sorun yok. Onlar adına genel sağlık sigortası primleri yatırılıyor. İşsiz kalanlar 100 gün, işsizlik maaşı alanlar ise maaş aldıkları sürece prim ödemiyorlar. Ancak geriye kalan kesimin gelir testini yaptırması ve primini ödemesi gerekiyor. Aksi takdirde bu kişilerin geliri asgari ücretin iki katı kabul ediliyor ve kendilerine her ay en yüksekten prim borcu yazılıyor. Alt limit ve ödenecek prim miktarı doğrudan asgari ücrete endeksli durumda...

FAİZİYLE GERİ İSTENİYOR

2014'ün ilk 6 ayı ile ikinci 6 ayı için asgari ücret değişince bazı kişilerin gelir testini yenilemesi gerekecek. Bu testtee prim ödemeyi değiştirecek şekilde gelirinde değişiklik olanların bu durumu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na bildirmesi gerekiyor. Ancak bildirim olmaksızın gelir düzeyinde değişim olursa ve bu durum devleti zarara uğratmışsa bu kişi adına ödenen primler geriye dönük olarak yasal faiziyle birlikte isteniyor.

KİŞİ DEĞİL HANE ESAS

Gelir testinde hane geliri esas alınıyor. Örneğin işsiz bir baba gelir testine tabi tutulduğunda, hanede yaşayanların gelir toplamı esas alınıyor. O hanede yaşayanların her türlü geliri toplanıyor. Kişinin anne ve babasının kira geliri varsa prim ödemek zorunda kalabiliyor.

2 SORU 2 CEVAP

896 gününüzü ekleyebilirsiniz
SORU:
1974 doğumluyum, 1990'da ticaret lisesinden staj gördüğüm işyerinden stajyerlik numaramı almıştım. 1997'de ilk doğumum var. 2008'de ikinci doğumdan dolayı 156 gün raporlu olduğum günler var. Staj başlangıç ve doğum borçlanması yaptığımda emeklilik sürem toplam 896 gün düşecek mi? (Eda Sezer) 
CEVAP:
Şu anki genelge çerçevesinde staj yaptığı sürece adına kısa vadeli sigorta ödenen kadının staj sonrası yaptığı doğumları borçlanma hakkı var. Dolayısıyla sizin her iki doğumunuzu da borçlanarak prim ödeme gün sayınıza 896 gün ekleme hakkınız bulunuyor.

İsteğe bağlı sigorta mümkün
SORU:
Ocak ortasında işten çıkarıldım, yeni bir işe girene kadar gün kaybını önlemek için dışarıdan ödemek istiyorum. Bu mümkün mü? Ve hangi sistemden ödeme yaparsam daha iyi olur? (Ahmet Sonsırma)
CEVAP: Mümkün, isteğe bağlı sigortalı olma yolunu seçebilirsiniz. Primlerinizi kendiniz ödersiniz. Asgari ücretle bunun 6,5 katı arasında bir tutarı belirler, bunun %32,5 unu prim olarak öder ve isteğe bağlı sigortalı olursunuz. İsteğe bağlı sigorta 4 –b yani Bağ – Kur şartlarına sayılmakta.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 03.07.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM