BASINDAN YAZILAR
45 Bin 4-C’liye Maaş Yükseltmeden Kadro - MuhasebeTR

45 Bin 4-C’liye Maaş Yükseltmeden Kadro

 Kamuda 4-C statüsünde çalışanlara kadro verilmesiyle ilgili çalışma sürüyor.

Hükümetin benimsediği formüle göre, geçici işçi olarak da adlandırılan 4-C’liler şahsa bağlı kadrolara geçirilecekler. Ancak kadro alan bu kişilerin maaşlarında iyileşme olmayacak. Kadroya geçmelerine rağmen maaşları aynı kalacak. 4-C’li çalışanlar halen yaklaşık bin 200 TL maaş alıyorlar. Normalde kadroya geçirilmeleri halinde en az 2 bin 50 TL maaş almaları gerekiyor. Ancak yapılacak düzenlemede 4-C’lilere bu hak verilmeyecek. Yetkililer, zamsız kadro verilmesinin en önemli nedeninin düzenlemenin getireceği mali yük olduğunu belirtiyorlar. Ancak uzmanlar böyle bir düzenlemenin yargıdan döneceği görüşünde.

    Hükümet, yeni bir torba yasa hazırlıyor. Sağlık prim borçlularına af başta olmak üzere pek çok önemli düzenlemenin yer alacağı torba yasada 4-C’lilere kadro hakkının yer alması beklentisi de hakim. Ekonomik Koordinasyon Kurulu, geçtiğimiz hafta bir araya gelerek bu konunun ayrıntılarını görüştü. Hükümetin eğilimi, 4-C’ye kadro sorununu bütçeye yeni ekonomik yük getirmeden çözmek. Bunun için de maaş zammı getirmeyecek kadro formülü üzerinde duruluyor. Buna göre 4-C’liler mevcut mali hakları ile şahsa bağlı kadrolara atanacaklar. Düzenleme, maaşlarda artış öngörmediği için bütçeye mali yük gelmeyecek. Ancak uzmanlar, bu yöntemle verilecek kadronun beklentileri karşılamayacağı görüşünde. Normalde 4-C’lilerin kadro ile en büyük kazanımları maaşlarındaki artış olacak. Ancak maaşlarını artırmadan verilecek kadro ‘sözde kadro’ olurken kazanım getirmeyecek. Böyle bir düzenlemenin yargıya taşınacağı ve iptal edileceği de ifade ediliyor.

    Halen kamuda 23 bin 4-C’li çalışan var. Ancak bu sene yapılacak yeni özelleştirmelerle birlikte 4-C havuzundaki çalışan sayısı 45 bini bulacak. Devam edecek özelleştirmelerle bu rakamın 100 bine kadar çıkabileceği belirtiliyor. 4-C’lilere verilecek kadro, önümüzdeki dönemde 100 bin kişinin hepsini kapsayacağı için doğrudan kadroya alınmalarının bütçeye önemli mali yük getireceği belirtiliyor. 4-C’liler, özelleşen kamu kurumlarında çalışırken iş akitleri feshedilen kişilerden oluşuyor. Kamudaki geçici işçiler, diğer kamu çalışanlarının sahip olduğu pek çok hakka sahip değil. Özelleştirme nedeniyle işsiz kalan bu kişiler, sosyal haklara sahip değiller. Fazla mesai  yaptıklarında mesai ücreti alamıyorlar. Emeklilikleri dolar dolmaz iş akitleri feshediliyor. Emekli ikramiyesi de alamıyorlar. Maaşları da diğer çalışanlara göre bir hayli düşük. Uzun yıllardır mağdur olan 4-C’li çalışanlarla ilgili en ciddi adım geçen yıl yapılan toplu sözleşme ile atıldı. Bu grupta çalışanların maaşlarında 253 lira artış sağlandı. Aile yardımı almalarının da önü açıldı.

 

    Temmuz ayında 100 bin sözleşmeli memura kadro hakkı veren düzenlemede, geçici işçilerin de bu kapsamda yer alması bekleniyordu. Buna göre 4-C’li olarak çalışan geçici personel ise işçi kadrolarına atanacaktı. Ancak Çalışma Bakanlığı’nın bu yöndeki hazırlığı, Maliye tarafından bütçeye yük getireceği gerekçesiyle reddedildi. Maliye’nin itirazları aşılamayınca kamudaki memurlara kadro verilirken işçilere adeta üvey evlat muamelesi yapılarak kapsam dışı bırakıldılar.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 13.01.2014)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM