BASINDAN YAZILAR
Çalışanların Sağlık Yardımı Bakımından Alternatif Çözümler / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Çalışanların Sağlık Yardımı Bakımından Alternatif Çözümler / Şevket Tezel

 Çalışanların Sağlık Yardımı Bakımından Alternatif Çözümler

Soru: 06.02.1971 doğumluyum. 12.08.1996 tarihinde polis memuru olarak göreve başladım. 17.10.2005 tarihinde kendi isteğimle yatay geçişle Nüfus İdaresinde görev yapmaya başladım. Polislikten 2 yıl 2 ay yıpranmam var. Kaç yaşında emekli olabilirim? Eşim 1990 yılı başlangıçlı ve SSK'lıdır. Eşim özel sektörde yardımcı elaman olarak asgari ücretle çalışmaktadır. Liseyi henüz bitiren 18.04.1994 doğumlu bir kızım var. Üniversiteye de iyi puan alamadığı için giremedi,  yeniden hazırlanıyor. Zaten eğitim için verdiğimiz paralar orta da iken bir de sağlık primi ödeme zorunluluğunun doğması bizi hayli endişelendiriyor. İnternetten takip ettiğim kadarı ile net bir bilgi yakalayamadım. Bu konuda sağlık primi ödemekle yükümlü müyüz? Eşim günleri dolduğu zaman sigorta ödemelerini bitirecek. Sağlıktan benden faydalanabilir mi? Onun emeklilik şartları nedir? Arzu A.

Cevap: 2 yıl 2 ay yıpranmanız normal memurluktan emeklilikte de dikkate alınacak. Bu nedenle 49 yaşınızı doldurmanıza iki ay kala yaş şartını doldurmuş olacaksınız. Yani 06.12.2020 tarihinde emeklilik ve ikramiye hakkına sahip olacaksınız. 15.06.2014’te 20 yılı doldurup memuriyetten ayrılabilirsiniz, ama maaş ve ikramiye için yine 06.12.2020’yi beklemeniz gerekir. Önemle belirtmeliyim ki polislik hizmetinizden kaynaklanan fiili hizmet zammınızın yaştan düşürücü ikinci etkisi sadece Emekli Sandığı yani yeni adıyla 4/c sigortalılığından emekliliğinizde geçerlidir. Bu nedenle en erken de Emekli Sandığı’ndan emekli olursunuz. 1990 yılında sigortalılığa başlayan eşiniz 2015 yılından sonra olmak üzere 52 yaş ve 5 bin 525 gün şartlarını tamamladıktan sonra emekli olabilir. Çalışmadığı zaman sizden dolayı sağlık yardımından yararlanabilir. Çalışmadığı zaman sizden dolayı sağlık yardımından yararlanabileceği gibi buna mukabil siz de eşinizden dolayı aile yardımı ödeneğinden yararlanabilirsiniz. Eşiniz için aile yardımı ödeneği olarak yürürlükteki katsayıya göre ayda 152,77 TL, kızınız için ise 17,90 TL aile yardımı ödeneği alabilirsiniz. Sağlık yardımından sizde dolayı yararlanacağı ve sizin de aile yardımından faydalanacağınız zaman yeni bir beyanname ile sizin personel biriminize bildirim yapmanız gerekir.

Soru: Emekliyim ve 1.450 TL alıyorum. Eşim özel sektörde yardımcı eleman olarak asgari ücretle çalışmakta. 18.04.1994 doğumlu kızımız ise liseyi henüz bitirdi. Üniversiteye de iyi puan alamadığı için giremedi. Zaten eğitim için verdiğimiz paralar ortada iken bir de sağlık primi ödeme zorunluluğunun doğması bizi hayli endişelendiriyor. İnternetten takip ettiğim kadarı ile net bir bilgi yakalayamadım. Bu konuda bilgi veriri misiniz? O.DEMİRBAŞ

Cevap: Kız çocuğunuz için genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda değilsiniz. 2011 Mart’tan bu yana geçerli mevzuata göre evleninceye veya çalışma hayatına başlayıncaya kadar sizin üzerinizden sağlıktan yararlanmaya devam edebilir. İşe girip çıksa, evlenip boşansa da hatta kaç yaşında olursa olsun evli ve çalışıyor olmamak ve de kendisi bizzat aylık sahibi olmamak koşuluyla sigortalı veya emekli ebeveyninden dolayı sağlık yardımı almaya devam edebilir. Erkek çocuklar için ise aynı şey söz konusu değil. Memurların 15.01.2010 itibariyle bulunan erkek çocukları 25 yaşını dolduruncaya kadar diğer erkek çocuklar ise okumuyorlarsa 18 yaşına, ortaöğrenimleri devam ediyorsa 20 yaşına, yükseköğrenimleri devam ediyorsa 25 yaşına kadar sigortalı ebeveynlerinden dolayı sağlık yardımından yaralanmaya devam edebilirler. Bunun dışındakiler ve memurların 25 yaşını doldurmadan önce çalışmaya başlamış ve işten ayrılmış erkek çocukları da artık ebeveynlerinden dolayı sağlık yardımı alma hakkını kaybetmiş olacaklar.

(Kaynak: Alitezel.com | 08.10.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM