YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



İklim Kanunu İşverenleri ve Çalışma Hayatına Etkileri Mi?

İşyerlerinde Çalışan riskli gruplar

a.)Gençler(staj yapan lise öğrencileri)

b.)Kadın Çalışanlar

c.)50 ila 65 yaş ve üstünde çalışanlar

d.)Engelli bireyler

(Çalışma hayatında termal konfor)

Bunun için İSG/İş yeri Hekimi risk politikaları vs.(6331 sayılı Kanun)

Denetimlerde 6331 ve 4857 ve de 6356 ilgili kanunlarda ;

‘’ İklim değişikliğinin mevcut veya olası olumsuz etkilerini önlemeye, muhtemel zararları en aza indirmeye ya da ortaya çıkabilecek fırsatlardan yararlanmaya yönelik süreci’’ bunlar için alınan alınması gereken tedbirlere yer verilmesi istenecektir.

YEŞİL İŞ FİRMALAR ÇITAYI YÜKSELTMESİ İSTENECEKTİR!

Yeşil iş: Çevrenin ve doğal kaynakların korunmasına ve çevre kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunarak sürdürülebilir kalkınmayı ve yeşil büyümeyi destekleyen işler.

İŞVERENLERİ BEKLEYEN!

Gerçek ve tüzel kişiler, bu Kanun doğrultusunda kamu yararı gözetilerek alınacak tedbirlere ve düzenlemelere süresinde uymakla ve bunları uygulamakla yükümlüdür.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir çok işyerinde denetim ağına geçiyor.

Sera gazı,Ulusal Katkı Beyanları,Net sıfır emisyon gibi taahhütlere dikkat edilecek.

Firmaların su tüketimleri,atık su projeleri ve geri dönüşümleri bakanlığın gözetimi ve raporlama sahasına girecektir.

RİSK ODAKLI ÇALIŞMA ANLAMINDA!

İklim değişikliğine bağlı afetlerin neden olduğu kayıp ve zararların azaltılması amacıyla risk değerlendirme, izleme, bilgilendirme ve erken uyarı sistemleri; bütünleşik afet yönetimi esas alınarak geliştirilir.

Sektörel etkilenebilirlik ve risk analizleri; strateji ve eylem planlarına dikkat edilmesi.

ÇALIŞMA HAYATINDA!

A.)Çalışma süreleri

B.)İSG Riskler

C.)SAĞLIK SORUNLARI

TERMAL KONFOR NEDİR?

İşyerlerinde çalışanların sıcaklık, nem, hava akımı gibi iklim koşulları açısından bedensel ,zihinsel anlamda çalışma  alanında faaliyetlerini tanımlar.

Çalışma alanlarında yapılan ölçümlerin hedefinde termal konfor yer alır.

Kapalı işyerlerinin havalandırılması

Kapalı işyerlerinde çalışanların ihtiyaç duyacakları yeterli temiz havanın bulunması sağlanır. Yeterli hava hacminin tespitinde, çalışma yöntemi, çalışan sayısı ve çalışanların yaptıkları iş dikkate alınır.

Çalışma ortamı havasını kirleterek çalışanların sağlığına zarar verebilecek atıkların ve artıkların derhal dışarı atılması sağlanır. Boğucu, zehirli veya tahriş edici gaz ile toz, buğu, duman ve fena kokuları ortam dışına atacak şekil ve nitelikte, genel havalandırma sisteminden ayrı olarak mekanik (cebri) havalandırma sistemi kurulur.

Mekanik havalandırma sistemi kullanıldığında sistemin her zaman çalışır durumda olması sağlanır.

Havalandırma sisteminin çalışmaması, iş sağlığı ve güvenliği yönünden tehlikeli ise arızayı bildiren kontrol sistemi tesis edilir. Mekanik ve genel havalandırma sistemlerinin bakım ve onarımları ile uygun filtre kullanım ve değişimleri yıllık olarak yetkili kişilere yaptırılır.

Pasif (suni) havalandırma sistemlerinde hava akımının, çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek, ani ve yüksek sıcaklık farkı oluşturmayacak şekilde olması sağlanır.

Ortam sıcaklığı

İşyerlerinde termal konfor şartlarının çalışanları rahatsız etmeyecek, çalışanların fiziksel ve psikolojik durumlarını olumsuz etkilemeyecek şekilde olması esastır.

Çalışılan ortamın sıcaklığının çalışma şekline ve çalışanların harcadıkları güce uygun olması sağlanır. Dinlenme, bekleme, soyunma yerleri, duş ve tuvaletler, yemekhaneler, kantinler ve ilk yardım odaları kullanım amaçlarına göre yeterli sıcaklıkta bulundurulur.

Isıtma ve soğutma amacıyla kullanılan araçlar, çalışanı rahatsız etmeyecek ve kaza riski oluşturmayacak şekilde yerleştirilir, bakım ve kontrolleri yapılır.

İşyerlerinde termal konfor şartlarının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde TS EN 27243 standardından yararlanılabilir.

Yapılan işin niteliğine göre, sürekli olarak çok sıcak veya çok soğuk bir ortamda çalışılması ve bu durumun değiştirilmemesi zorunlu olunan hallerde, çalışanları fazla sıcak veya soğuktan koruyucu tedbirler alınır.

İşyerinin ve yapılan işin özelliğine göre pencerelerin ve çatı aydınlatmalarının, güneş ışığının olumsuz etkilerini önleyecek şekilde olması sağlanır.

AŞIRI SICAKLARDA TERMAL KONFOR HEM İŞ HEM DE KONAKLAMA DA İŞYERİ VERİMİNE ETKİSİ

A.)MOLA SÜRELERİ

B.)HAFTA DA 4 GÜN ÇALIŞMA

C.)YETERLİ UYKU SÜRELERİ OLMAMASI ,İŞE DEVAMSIZLIĞIN ARTMASI

İklim değişiklikleri sonucunda işverenlerin ,işletmelerin çalışma sürelerine ara vermesi, çalışanlar için hem mali hem de ekonomik anlamda riskleri oluşturuyor.

Sağlık sorunları yanında üretim de kayıplar ,işverenlerin kaybettiği verimsiz sürelerin artmasına bunun işletmenin mali yapısına etkisi hissedilir boyutlara ulaşmasına kadar uzayacaktır.

İSG VE İLGİLİ MADDELERİ YÖNETMELİKLERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE İŞVERENLERİ CİDDİ YAPTIRIMLARLA KARŞILAŞMAMA ADINA RİSK ANALİZLERİNİ YENİDEN REVİZE EDİLMESİNİ BEKLER!

Aşırı sıcaklar karşısında termal konfor  yakalanması adına işyerlerinde havalandırma, iklimlendirme ve yan etkilerini en aza indirecek güvenlik, sağlık ve diğer risklerin analiz edilmesi gerekir. Burada koruyucu iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini kanun ,yönetmeliği göz önüne alarak uygulamaya yönelik eylem planları hayata geçirilmesi gerekir.

AÇIK HAVA DA ÇALIŞAN İŞÇİLER İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER VE KORUYUCU DONANIMLAR VERİLMELİDİR!

Açık hava sahalarında çalışanlar için termal koruyucu iş elbiseleri verilmeli, bunlar güneş ışınlarının ve sıcaklık artışlarıyla vücut terleme ile kaybedilen su, tuz ve güneş çarpmalarına karşı etkileri azaltacak, sağlık gözetimleri hızla yapılmalı, kalp,  tansiyon ve diğer sağlık sorunları göz ardı edilmemeli,  sıvı kaybını önleyecek su dolapları sahada artırılarak bulundurulması gerekir.

Açık sahada çalışan işçiler için gerekli kalp ritm ve efor testleri, kardiyolojik  tetkikleri sorgulanması gerekir.

Burada işyeri hekimi, İSG uzmanı ile konu detaylı şekilde ele alınmalı yasak savmak için değil kaçınılmazlık ve kusur seviyesini minimize etmek için doğru adımlar atılması gerekir.

Termal konfor için;

A.)İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ HARİTASI

B.)BU HARİTAYA UYGUN KKD YÖNETMELİĞİNE UYGUN KIYAFETLER

Aşırı soğuk, sıcak ve yağışa uygun dış saha çalışanlarına uygun termal konfor sağlaması gereklidir.

İklim değişikliği yaşanacak haritalarda takip edilerek dönemlere göre değişiklikleri dikkat edilerek İSG göre KKD temin edilmesi, çalışanlara verilmesi, bu konuda gerekli eğitimlerin verilmesi gerekir.

Açık alanda yapılan çalışmalarda riskler değerlendirilerek çalışanlar özellikle;

a) Olumsuz hava şartlarına ve gerekli hallerde cisim düşmelerine,

b) Zararlı düzeyde gürültüden ve gaz, buhar, toz gibi zararlı dış etkilere,

c) Düşme ve kaymalara,

karşı korunur.

ÖNLEM ALINMAMASI HALİNDE MESLEK HASTALIKLARI /İŞ KAZALARI VE DİĞER HASTALIKLARA DİKKAT ÇEKELİM!

Gerekli termal konfor tedbirleri alınmaması halinde meslek hastalıkları boyutları artması işverenlerin maddi ve manevi tazminat davalarıyla karşı karşıya kalacaktır.

İSG anlamında risk haritasının tekrar ele alınmasıyla, psikolojik ve motivasyon iyileştirilmesi çalışanlar üzerinde olumsuz etkileri ortadan kaldırdığı gibi, iş verimliliğini artıracaktır. Dış sahalarda aşırı ısı tansiyona bağlı beyin kanamaları, solunum sorunları gibi diğer tehlikeleri de bünyesinde barındırır.

ÇALIŞMA HAYATINDA İSG VE 4857 GÖRE HAKLI FESİH

İşveren gerekli termal konfor önlemlerini almaması halinde İSG göre işçinin halı nedenle işi bırakması,4857 göre de iş akdini haklı nedenle fesih gündeme gelir.

SONUÇ

İklim değişikliği kanunu yanında işverenlerin iş akışlarını yeniden gözden geçirmesi,6331 sayılı Kanunla belirtilen İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerini almalı, riskleri yeniden değerlendirilmesi, koruyucu ekipmanların verilmesi, İSG uzmanı ve işyeri hekiminin iklim değişikliklerini dikkat ederek termal konforu sağlayacak imkanlar sağlanmalıdır.

İdari yaptırımlar göz önüne alınarak işverenler çalışanları için her türlü önlemi almalı, meslek hastalığı ,iş kazası gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalmaması gerekir.

21.07.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM