YAZARLARIMIZ
Kerim Çoban
E.Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi
Çoban Gümrük Dış Ticaret Denetim Danışmanlık ve
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği A. Ş.
k.coban0306@gmail.com



Beyannamede Düzeltme, DİİB/ Dİİ’de Süre, Süre Uzatımı, Performans Süresi, Haklı Sebep Halleri, Mücbir Sebep ve Fevkalade Haller

1- Beyannamelerde Düzeltme İşlemleri

Ticaret Bakanlığı BİLGE Sisteminde; 3141 ve 3151 rejim kodları ile tescil edilen ve “Kapanmış statüye gelen” ihracat beyannameleri, 51 ve 41'le başlayan rejim kodları ile tescil edilen ve “Kapatılabilir statüye gelen” ithalat beyannameleri, 4051 ve 4010 rejim kodu ile tescil edilen ve “Kapanmış statüye gelen” ithalat beyannamelerinde, Muafiyetler ve/veya DİB Satır Kodu, Yan sanayici bilgisi veya Dahilde İşleme İzin Belgeleri/Dahilde İşleme İzni sahibi bilgisi ile beyannamedeki diğer kutulara ilişkin yapılacak düzeltmelerde aşağıda yer alan hususlara dikkat edilmesi gerekir;

A- DIR Otomasyon Projesi kapsamında, Bakanlıkça elektronik ortamda düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgeleri (DİİB) kapsamında BİLGE Sisteminde tescil edilen yukarıda statüleri ve rejim kodları belirtilen beyannamelerde, muafiyetler ve/veya DİİB Satır Kodu alanlarına yanlış veri girişi yapılması durumunda, BİLGE Sistemi üzerinde 2010/27 sayılı Genelge'de belirtilen esaslara uygun olarak beyannamenin Kalem Ekranında bulunan Muafiyetler (Dahilde İşleme Rejimine ilişkin muafiyet kodları için) ve DİİB Satır Kodu alanlarında değişiklik yapılabilir. Ancak, mezkûr alanlara ilişkin düzeltme talepleri, kaydedilmesi talep edilen yeni bilginin ait olduğu DİİB açık olduğu süre içerisinde gümrük idarelerince kabul edilebilir.

Bu itibarla, yukarıda belirtilen koşulları haiz gümrük beyannameleri üzerinde DİR Muafiyetler ve/veya DİİB Satır Kodu alanlarına ilişkin olarak yükümlüsünce yapılacak yazılı düzeltme talepleri gümrük idarelerince, cezai hükümler saklı kalmak kaydıyla, aşağıda belirtildiği şekilde karşılanır:                                   

1-a) DİİB kapsamı ithalat beyannamelerine ilişkin düzeltme taleplerinde; Eski bilginin kayıtlı olduğu DİİB'in Açık (Kapatma Talepli dahil) olması halinde, beyannamenin düzeltme talebinde bulunulan kaleminde kayıtlı bilgilerden kaynaklı olarak eski belgenin ilgili satır kodunda bir miktar aşımı olmadığı, miktar aşımı var ise ilgili belgede bu aşıma ilişkin revize işleminin yapıldığı,

- Eski bilginin kayıtlı olduğu DİİB'in Kapalı olması halinde, beyannamenin düzeltme talebinde bulunulan ilgili kalemindeki eşyaya ilişkin bilginin, eski belgenin taahhüt hesabının kapatılması esnasında kullanılmadığı,

- Yapılması talep edilen satır kodu değişikliği işlemi ile aktarma yapılacak miktara istinaden yeni bilginin ait olduğu DİİB'de, herhangi bir miktar aşımı oluşmadığı,

Hususlarında, İlgili Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünden teyit alınması,

b) DİİB kapsamı ihracat beyannamelerine ilişkin düzeltme taleplerinde, eski bilginin kayıtlı olduğu DİİB'nin Kapalı olması halinde, beyannamenin düzeltme talebinde bulunulan ilgili kalemindeki eşyaya ilişkin bilginin eski belgenin taahhüt hesabının kapatılması esnasında kullanılmadığı, hususunda Ekonomi Bakanlığı ilgili Bölge Müdürlüğünden teyit alınması,

2- Gümrük mevzuatı ve sair mevzuat açısından uygun bulunması,

3- Yeni satır kodunun ait olduğu DİİB'in ihracat/ithalat listesinin ilgili satırında kayıtlı eşyaya ilişkin bilgilerle birlikte belge üzerinde kayıtlı diğer bilgilerin de (Belge süre sonu vb.) beyannamede kayıtlı bilgilerle uyumlu olduğunun tespit edilmesi,

Suretiyle, gümrük idare amirinin belirlediği memur tarafından gerek sistem üzerinde gerekse beyannamenin bütün nüshaları üzerinde gerçekleştirilir.

B- Dahilde işleme rejimi kapsamında BİLGE Sisteminde tescil edilen ve kapanmış statüye gelen ihracat beyannameleri üzerinde, 4458 sayılı Gümrük Kanunu'nun 73.maddesinin ikinci fıkrası uyarınca eşyanın tesliminden sonra, Yan sanayici bilgisine veya Dahilde İşleme İzin Belgeleri/Dahilde İşleme İzni sahibi bilgisine ilişkin beyannamenin 44 no.lu "Ek bilgi, sunulan belgeler, sertifika ve izinler" alanında düzeltme talebinde bulunulması durumunda, Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği – Seri No: 6)’nın ilgili hükümleri ile "Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Rehberi" uyarınca işlem yapılır.

- Bahsi geçen mevzuat uyarınca yapılan düzeltme talebi, ilgili beyannamede kayıtlı DİİB/izin açık olduğu süre içerisinde gümrük idarelerince kabul edilebilir. Bu kapsamda, ilgili gümrük idaresince uygun bulunan düzeltme talebine istinaden, 2010/27 sayılı Genelgede belirtilen [ 1-a- Yükümlü talebi üzerine beyannamede düzeltme yapılabilmesi için öncelikle Gümrük İdare Amirinden izin alınması gerekmektedir.

b- Düzeltme gereğinin İdarece belirlenmesi halinde de yine Gümrük İdare Amirince verilecek izne istinaden düzeltme yapılacaktır.

2- Muayene işlemleri bitirilmiş veya vergileri ödenerek muhasebe işlemleri tamamlanmış beyannamelerde düzeltme işlemleri, beyannamenin statüsü değiştirilmeksizin, İdare Amirince görevlendirilecek memur tarafından gerçekleştirilecektir.

3- Beyannamede düzeltme işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin teknik detaylar Bakanlığımız http://portal.gumruk.gov.tr adresinde BİLGE İşlemleri sekmesi altında yer alan rehberde duyurulmuştur. 4- İdare Amiri tarafından beyannamede düzeltme yapmakla görevlendirilen memur, söz konusu düzeltme işleminin eksiksiz ve mevzuata uygun olarak yapılmasından sorumludur.

5- Üzerinde düzeltme yapılan beyannamenin başka beyanname, özet beyan veya elektronik ortamda gerçekleştirilmiş diğer işlemlerle bağlantılı olması durumunda, bunların kontrol edilmesi, düzeltme gerekçesinin kısa ve anlaşılır şekilde belirtilmesi gerekmektedir.

6- Gümrük Müdürleri beyannamede düzeltme işlemlerinin yukarıda belirlenen usul ve esaslar dahilinde gerçekleştirilmesini teminen gerekli önlemlerin alınmasını sağlamakla ve yapılan değişiklik işlemlerini sorgulama ekranlarından, düzenli olarak sorgulayarak işlemlerin mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin denetimini yapmakla sorumludur.] esaslara uygun olarak işlem yapılır.

C- Gümrük idarelerince düzeltilmesi mümkün olan beyannamenin diğer bilgilerine ilişkin yapılacak düzeltme talepleri, ilgili beyannamede kayıtlı DİİB/Dİİ açık olduğu süre içerisinde, Kanun ve Yönetmelikle belirlenen hususlara ek olarak düzeltme yapılmak istenen bilgiye ilişkin ispatlayıcı bilgi ve  belgeler sunulması ve yeni bilginin ilgili DİİB/İzinde kayıtlı diğer bilgilerle uyumlu olduğunun tespit edilmesi halinde gümrük idarelerince kabul edilebilir. İlgili gümrük idaresince uygun bulunan düzeltme talebine istinaden, 2010/27 sayılı Genelge'de belirtilen esaslara uygun olarak işlem yapılır.

2- Belge/İzin Süresi

Dahilde işleme izin belgesinin (DİİB)/ dahilde işleme izninin (Dİİ) süresi sektörüne göre azami 12 (oniki) aya kadar tespit edilebilir. Ancak, gemi inşaa, komple tesis vb. ile üretim süreci 12 (oniki) ayı aşan ürünler ve savunma sanayi alanına giren ürünlerin ihracına ilişkin düzenlenen belgenin/iznin süresi, proje süresi kadar tespit edilebilir. Sürenin başlangıcı, dahilde işleme izin belgesinin/dahilde işleme izninin tarihidir. Süre sonu ise, belge/izin süresi (ek süre, haklı ve mücbir sebep ile fevkalade hallere ilişkin süreler dahil) bitiminin rastladığı ayın son günüdür.

3- Ek Süre Müracaatı

1- Firmaların; a) 2006/12 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği’nin 22.maddesinin birinci fıkrası hükmüne istinaden dahilde işleme izin belgelerine ek süre almak için, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa,

b) 22.maddenin ikinci fıkrası hükmü çerçevesinde belgeli performanslarına istinaden dahilde işleme izin belgelerine ek süre almak için, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa,                            

c) 22.maddenin beşinci fıkrası hükmüne istinaden proje süresine ilişkin dahilde işleme izin belgelerine ek süre almak için, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa, ç) 22.maddenin beşinci fıkrası hükmüne istinaden proje süresine ilişkin dahilde işleme iznine ek süre almak için Bakanlıkça belirlenen uygulama esasları çerçevesinde, izne ilişkin beyanname aslı, gerçekleştirilen ihracata ilişkin liste ve bu listede yer alan gümrük beyannamelerinin iznin ihracat taahhüdünün kapatılmasında kullanılacağına ve bu bilgilerin doğruluğuna dair taahhütname ile birlikte en geç izin süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde ilgili gümrük idaresine, müracaat etmeleri gerekir.

2- Birinci fıkranın (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen sürede yapılmayan müracaat değerlendirmeye alınmaz.

4- Ek Süre Müracaatının Değerlendirilmesi

1) Dahilde işleme izin belgesi kapsamında ilk ithalatın yapıldığı tarih esas alınmak suretiyle belge süresi azami 3 (üç) ay uzatılır. Belge kapsamında hiç ithalat yapılmaması halinde de belge süresi azami 3 (üç) ay uzatılır.

2) Dahilde işleme izin belgesi (DİİB) kapsamında gerçekleştirilen ihracat değerinin belge ihracat taahhüdü değerine oranının en az % 25 olması halinde (komple tesis veya gemi inşasına ilişkin düzenlenen belgelerde üretimin % 25’inin tamamlandığının belgelenmesi halinde) dahilde işleme izin belgesine belge orijinal süresinin yarısı kadar ek süre verilebilir.

3) Şartlı muafiyet sistemi çerçevesinde belge kapsamında serbest bölgeye yapılan ihracatın ikinci fıkra kapsamında değerlendirilmesi için ihracatın, bu Tebliğin 28.maddesinin ikinci fıkrası çerçevesinde gerçekleştirildiğinin tevsiki aranır.

4) Geri ödeme sistemi çerçevesinde belge kapsamında serbest bölgeye yapılan ihracatın ikinci fıkra kapsamında değerlendirilmesi için ihracatın, bu Tebliğin 28.maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde gerçekleştirildiğinin tevsiki aranır.

5) Gemi inşaa, komple tesis vb. ile savunma sanayi alanına giren ürünlerin ihracına ilişkin düzenlenen belgeye/izne proje sürecine göre ek süre verilebilir.

5- Performansa İlişkin Ek Süre

İlgili firma tarafından müracaat edilmesi kaydıyla, DİİB süresi içerisinde gerçekleştirilen ihracat değerinin belge ihracat taahhüdü değerine oranının en az % 50 olması halinde, DİİB’e toplam 6 (altı) ayı geçmemek kaydıyla belge orijinal süresinin yarısı kadar ek süre verilebilir. Ayrıca, indirimli teminattan yararlandırılan belgelerde de, yukarıda belirtildiği şekilde % 50 gerçekleşme oranı aranır. Firmaların, bu kapsamdaki ek süre imkânından yararlanabilmeleri için, ilgili belgenin performansına istinaden en geç belge süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa müracaat etmeleri gerekir. Belirtilen sürede yapılmayan müracaatlar değerlendirmeye alınmaz. DİİB kapsamında serbest bölgelere gerçekleştirilen ihracatın, performansa (% 50) bağlı olarak verilen ek süreler kapsamında değerlendirilebilmesi için, ihracı taahhüt edilen işlem görmüş ürünün bu Genelgenin 21 ila 28.maddeleri çerçevesinde işlemlerinin tamamlandığını tevsik edici bilgi ve belgelerin aranması gerekmektedir.

6- Gümrük İdarelerince Dahilde İşleme İznine Verilecek Süreler, Süre Sonu, Ek Süre Müracaatı Ve Değerlendirilmesi, Vb. İşlemler, 2006/12 Sayılı Tebliğin 25 İlâ 27.Madde Hükümleri Saklı Kalmak Kaydıyla, Aşağıda Belirtilen Şekilde Gerçekleştirilir

1) Dahilde İşleme İzni (Dİİ) Süreleri: Gümrük idarelerince verilecek Dahilde İşleme İzinlerine ilişkin süreler, ekli tabloda belirtildiği şekilde düzenlenmiştir. Anılan Tebliğin 14/1-a, 14/1-c ve 14/1-1 maddeleri kapsamında düzenlenen ve taahhüt hesabı henüz kapatılmamış Dahilde İşleme İzinleri için izin sürelerinin gümrük idarelerince 12 (oniki) aya tamamlanması gerekir.

2) Dahilde İşleme İzin Süresinin Başlangıcı ve Süre Sonu: Sürenin başlangıcı, Dahilde İşleme İzninin tarihidir. Süre sonu ise, izin süresi (ek süre, haklı ve mücbir sebep ile fevkalade hallere ilişkin süreler dahil) bitiminin rastladığı ayın son günüdür.

3) Dahilde İşleme İzni Ek Süre Müracaatı ve Değerlendirilmesi: Ekli tabloda yer alan işleme faaliyetlerinin verilen süre içinde bitirilmemesi durumunda, 2006/12 sayılı Tebliğin 23 ve 24.maddeleri uyarınca haklı sebebe dayalı olarak ek süre verilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu çerçevede, firmanın izin kapsamında gerçekleştirdiği üretim ve işleme faaliyeti veya taahhüt edilen ihracatın tamamını ihmal veya kusur olmaksızın gerçekleştirememesi halinde, izin kapsamında gerçekleşen işleme faaliyeti ve üretimin veya ihracatın, izin ihracat taahhüdüne oranının en az % 25’i olduğunun, izin sahibi firma ile yapılan bir Tespit Sözleşmesi çerçevesinde Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirince düzenlenecek tespit raporunun, ilgili Gümrük Müdürlüğüne sunulması kaydıyla, ilgili izne orijinal izin süresinin yarısı kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilebilir. Ek süre müracaatının, izin hak sahibince Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirine düzenlettirilecek tespit raporunun gerekli diğer belgelerle birlikte, en geç izin süresi sonundan itibaren          1 (bir) ay içerisinde izni veren Gümrük Müdürlüğüne yapılmasıyla, bu kapsamda yapılan ek süre talebi, haklı bir sebebe dayanıp dayanmadığı, işleme faaliyetinin izinde belirtilen şekilde devam edip etmediği ve izin kapsamında gerçekleşen işleme faaliyeti ve üretimin veya ihracatın, izin ihracat taahhüdüne oranının en az % 25’i olup olmadığı yönünden incelenir ve 15 gün içinde sonuçlandırılarak ilgili firmaya bildirilir. Ek süre verilmesinin uygun bulunması halinde, bu husus Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri İzin Formu ve gümrük beyannamesinin ilgili bölümlerine kaydedilir.

4) Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirince Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar: Dahilde İşleme İzni kapsamındaki eşya ile ilgili ek süre müracaatında bulunabilmek için, Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirince yapılacak tespit ve raporlama işlemlerinin tespit sözleşmesine bağlanması zorunludur.

7- Haklı Sebep Hallerine İlişkin Müracaat

1- Firmaların haklı sebep hallerinden yararlanabilmesi için;

a) Dahilde işleme izin belgesi (DİİB) ile ilgili olarak, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa,

b) Dahilde işleme izni (Dİİ) ile ilgili olarak, Bakanlıkça belirlenen uygulama esasları çerçevesinde, izne ilişkin gümrük beyannamesi aslı ve haklı sebebe ilişkin tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte en geç izin süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde ilgili gümrük idaresine, müracaat etmeleri gerekir.

2- Birinci fıkrada belirtilen sürede yapılmayan müracaat değerlendirmeye alınmaz.

8- Haklı Sebep Hallerinin Değerlendirilmesi

1) Dahilde işleme izin belgesine, ilgili firmanın belge kapsamındaki önceden ihracatına tekabül eden ithalatını tamamlayamaması haline mahsus olmak üzere, belge süresi sonundan itibaren azami belge orijinal süresinin yarısı kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilebilir.

2) İlgili firmanın izin kapsamında gerçekleştirdiği üretim ve işleme faaliyeti veya taahhüt edilen ihracatın tamamını ihmal veya kusur olmaksızın gerçekleştirememesi halinde, izin kapsamında gerçekleştirilen  işleme faaliyeti ve üretimin veya ihracatın izin ihracat taahhüdüne oranının en az % 25 olması kaydıyla, ilgili izne orijinal izin süresinin yarısı kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilebilir.              

3) İhracata ilişkin bir gümrük beyannamesinin belge ihracat taahhüdüne saydırılmasına ilişkin diğer şartlar saklı kalmak kaydıyla, belge süresi içerisinde gerçekleştirilen ancak satır kodu bulunmaması nedeniyle belge ihracat taahhüdüne saydırılamayan gümrük beyannameleri kapsamı eşya ile aynı ad ve 8-12’li bazda gümrük tarife istatistik pozisyonundaki eşyanın miktarı kadar yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesi için, belge süresi sonundan itibaren azami belge orijinal süresinin yarısına kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilebilir. Başka bir belgeye ait satır kodunun yer alması nedeniyle ilgili belgenin ihracat taahhüdüne saydırılamayan gümrük beyannameleri bu fıkra hükmü çerçevesinde değerlendirilmez.

9- Ek Sürelere İlişkin Uygulama: İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’in 23 ve 24.maddelerine istinaden haklı sebebe ilişkin verilecek ek süre ve İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’in 21 ve 22.maddelerine istinaden verilecek ek süreler, belge üzerinde kayıtlı süre sonundan başlamak üzere verilir.

Örnek: Belgede kayıtlı süre sonu 07/05/2020 tarihi ise, ek süre verilirken bu tarih esas alınır. Bu tarihin rastladığı ayın son günü olan 31/05/2020 tarihi dikkate alınmaz.) Diğer taraftan; mücbir sebep ile fevkalade hallere istinaden DİİB’e verilecek ilave süre, belge sahibi firma tarafından İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’in 25.maddesinde belirtilen mücbir sebep ile fevkalade haller kapsamında yapılan ilave süre talebinin Bakanlık tarafından uygun görüldüğü tarihten itibaren, mücbir sebep veya fevkalade hal süresi dikkate alınarak belirlenir.

10- Mücbir Sebep İle Fevkalade Haller

1- Aşağıda belirtilen mücbir sebep ile fevkalade hallerin belge/izin süresi içerisinde meydana gelmesi halinde, dahilde işleme izin belgesine/ dahilde işleme iznine ilave süre verilebilir.

Bunlar: a) Deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlükleri, itfaiye müdürlükleri veya ilgili diğer kurumlardan alınacak yazı ile),

b) Ülkemiz veya ithalatçı ülkede devletçe konulan yasaklar, harp ve abluka hali (İlgili kamu kurumundan alınacak yazı ile),

c) Yükümlü firmanın faaliyetinin kamu otoritelerince kısıtlanması, durdurulması veya firmaya el konulması (İlgili kamu kurumundan alınacak yazı ile),

ç) Yükümlü firmanın iflası veya konkordato ilan etmiş olması ya da firma hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olması (Mahkeme kararı ile),

d) Şahıs firmalarında firma sahibinin ölümü,

e) Grev ve lokavt (İl çalışma müdürlüklerinden alınacak yazı ile) ispatlanır.

Not: Bu konu başta olmak üzere, YYS Yıllık Faaliyet Raporu Hazırlanması, YYS Yıllık Zorunlu Eğitimlerinin Verilmesi, YYS Revizyonları, Ön İzleme, Yeni YYS Belgesi Hazırlıkları ve YYS Belgesi Alım Süreci, YYS Başvuru Formlarının Doldurulması, YYS Danışmanlığı, vb. Tüm YYS Süreçleri hakkında daha  fazla ayrıntılı bilgiyi, Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı konularında gerekli Hukuki ve Mevzuat Desteğini, İdari ve Adli İtiraz Süreçleri, Dava Açılması, Dava Aşamalarının Takibi, İlgili Mevzuat Ve Hukuki Açılardan Gerekli İtiraz Ve Savunmaların Yapılarak Dava Sonucunun Olumlu Sonuçlandırılması, Sonradan Kontrol/ Firma İncelemesi Yaptırılması, Antrepo Açma, Antrepo Genişletme, AN6, AN7, AN8 Raporlarının düzenlenmesi, … vb, işlemleri, Sürekli/ Düzenli, Aylık, Yıllık Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı, Olay (Konu) Başı Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanlığı, Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı Eğitimleri, … vb. konularında yardım, destek, danışmanlık ve benzeri hizmetleri -İsterseniz- Firmalarımız “Çoban Gümrük Dış Ticaret Denetim, Danışmanlık ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği A. Ş.”den veya “Çözüm Denetim Gümrük Dış Ticaret Ve Danışmanlık A. Ş.”den alabilirsiniz.

11- Mücbir Sebep İle Fevkalade Hallere İlişkin Müracaat

1. Firmaların mücbir sebep ile fevkalade hallerden yararlanabilmesi için; a) Dahilde işleme izin belgesi (DİİB) ile ilgili olarak, en geç belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde elektronik ortamda Bakanlığa,

b) Dahilde işleme izni (Dİİ) ile ilgili olarak, izne ilişkin beyanname aslı, tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte en geç izin süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde ilgili gümrük idaresine, müracaat etmeleri gerekir.

2. Birinci fıkrada belirtilen sürede yapılmayan müracaat değerlendirmeye alınmaz.

12- Mücbir Sebep İle Fevkalade Hallerin Değerlendirilmesi

1- Mücbir sebep ile fevkalade hallere istinaden dahilde işleme izin belgesine/dahilde işleme iznine verilecek ilave süre; belge/izin sahibi firma tarafından bu Tebliğin 25.maddesinde belirtilen mücbir sebep ile fevkalade haller kapsamında yapılan ilave süre talebinin Bakanlık İhracat Genel Müdürlüğü/ilgili gümrük idaresi tarafından uygun görüldüğü tarihten itibaren, mücbir sebep veya fevkalade hal süresi dikkate alınarak belirlenir.

2- Deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın gibi mücbir sebep ile fevkalade haller nedeniyle; a) Belge/izin kapsamında ithal edilen eşyanın yerine konulamayacak şekilde telef veya kaybı durumunda, bu telef veya kayba dair delil tespiti işlemi talep olunan mahkemece, diğer taraflarla birlikte  belge için Bakanlığa ve yine gümrük yükümlülüğü açısından ilgili gümrük idaresine; izin için ise ilgili gümrük idaresine tebligat yapılması ertesinde, mevcut duruma ilişkin mahkeme tarafından yapılan delil tespitinin tevsik edilmesi halinde,

1-Bu ithalata tekabül eden ihracatın gerçekleştirilmesi aranmaksızın ihracat taahhüdü kapatılır ve ithalata ilişkin teminat iade edilir veya

2-İhracat taahhüdünün tamamlanması için telef olan veya kaybolan miktar kadar yeni ithalata izin verilir.

b) Belge/izin sahibi firmanın üretim tesisinin kullanılamaz hale gelmesi durumunda, bu duruma dair delil tespiti işlemi talep olunan mahkemece, diğer taraflarla birlikte belge için Bakanlığa; izin için de ilgili gümrük idaresine tebligat yapılması ertesinde, mevcut duruma ilişkin mahkeme tarafından yapılan delil tespitinin tevsik edilmesi halinde, belge/izin kapsamında ithal edilen eşya bütün hak ve mükellefiyetleri ile birlikte, dahilde işleme rejiminden yararlanma koşullarına sahip başka bir firmaya, gümrük gözetimi ve denetimi altında (belge için Bakanlığın uygun görüşü alındıktan sonra) devredilebilir.

3) Bu durumdaki belge sahibi firmaların, bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendine ilişkin olarak, belge aslı, ilgili eşyanın yerine konulamayacak şekilde telef veya kaybını gösteren ve mezkur bentte belirtilen esaslar çerçevesinde mevcut duruma ilişkin mahkeme tarafından yapılan delil tespitini tevsik eden belgeler ile birlikte; bu maddenin ikinci fıkrasının (b) bendine ilişkin olarak, belge aslı, üretim tesisinin kullanılamaz hale geldiğini gösteren ve mezkur bentte belirtilen esaslar çerçevesinde mevcut duruma ilişkin mahkeme tarafından yapılan delil tespitini tevsik eden belgeler, devir yapılacak firmanın belge aslı ve iki firma arasında yapılan protokol ile birlikte Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) müracaat etmeleri gerekir.        

4) Ayrıca, bu durumdaki izin sahibi firmaların, bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendine ilişkin olarak, izne ilişkin beyanname aslı, ilgili eşyanın yerine konulamayacak şekilde telef veya kaybını gösteren ve mezkur bentte belirtilen esaslar çerçevesinde mevcut duruma ilişkin mahkeme tarafından yapılan delil tespitini tevsik eden belgeler ile birlikte; bu maddenin ikinci fıkrasının (b) bendine ilişkin olarak, izne ilişkin beyanname aslı, üretim tesisinin kullanılamaz hale geldiğini gösteren ve mezkur bentte belirtilen esaslar çerçevesinde mevcut duruma ilişkin mahkeme tarafından yapılan delil tespitini tevsik eden belgeler, devir yapılacak izne ilişkin beyanname aslı ve iki firma arasında yapılan protokol ile birlikte ilgili gümrük idaresine müracaat etmeleri gerekir.

KAYNAKÇA

  • 4458 Sayılı Gümrük Kanunu.
  • Gümrük Yönetmeliği.
  • 2005/8391 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi Kararı.
  • 2006/12 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği.
  • Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2008/1, 2013/19, 2016/8 Sayılı Genelgeleri.

09.05.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM