YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Yatırım Teşvik Tebliği Yayımlandı

30.05.2025 tarih ve  32915 Resmi Gazetede 2025/9903 sayılı teşvik kararı yayımlanmıştı, kararın anahatlarını 3 adet yazı ile açıklamaya çalışmış ve en sonunda bu teşvik sistemi ile ilgili tebliğlerin çıkacağını yazmıştım.

Nitekim 21.06.2025 tarih ve 32933 sayılı Resmi Gazetede Yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararın uygulanmasına ilişkin 2025/1 sayılı tebliğ yayımlanmıştır. Tebliğ 30 madde ve 5 ekten meydana gelmiştir.

A. Teşvik belgesi yatırımı ve destek unsurlarını açıklayan bir belgedir.

B. (1) Gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, birlikler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları yüzde elliyi geçen kurum ve kuruluşlar) ile kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurt dışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri kullanıcı aracılığıyla Bakanlık internet sitesi vasıtasıyla elektronik ortamda teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edebilir.

(2) Kuruluş süreci tamamlanmamış tüzel kişiler adına yapılacak teşvik belgesi müracaatları değerlendirmeye alınmaz.

C. Müracaat mercii

  Teşvik belgesi ile ilgili her türlü iş ve işlem için kullanıcılar tarafından E-TUYS aracılığıyla Bakanlığa müracaat edilir. Eskiden olduğu gibi elden müracaat kaldırılmıştır. Bütün iş ve işlemler E-TUYS ile yapılacaktır.

D. Teşvik belgesi müracaat şekli ve müracaatta aranacak belgeler:

Tebliğin 7. İnci maddesinde açıklanmıştır. Müracaat kesinlikle E-TUYS ile yapılacak ve elektronik ortamda belgeler yüklenecektir.

  1. Sosyal Güvenlik Kurumundan 5510 sayılı yasaya göre borçların bulunmadığına dair bir yazı elektronik ortamda ve barkodlu olarak alınıp müracaata eklenecektir.
  2. Çevre ve şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığından çevresel etki değerlendirmesine dair karar veya karara ilişkin bir yazı
  3. Kapsamı Genel Müdürlükçe belirlenecek yatırımlar için işyeri açma ve çalışma ruhsatı
  4. Yatırım tutarı 1 (bir) milyar TL. ve üzerindeki yatırımlar için Yatırımlara proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin kararın XEk-1 indeki formata göre hazırlanmış fizibilite raporu
  5. Yatırımın konusuna, niteliğine, büyüklüğüne veya teşvik uygulamalarına bağlı olarak Genel Müdürlükçe talep edilebilecek bilgi ve belgeler
  6. E-TUYS dan yapılan bu müracaatla ilgili evrak, bilgi, belge ve hesap verme sorumluluğu müracaat tarihinden itibaren 10 yıl süre ile yatırımcıya aittir.
  7. E-TUYS da kayıtlı teşvik belgesi Bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla elektronik ortamda paylaşılabilir.
  8. Müracaatlar, tebliğin 8 inci maddesine göre değerlendirilir.
  9. Müracaat tarihinden önce gerçekleştirilmiş olan yatırım harcamaları teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmez.
  10. Hammadde, ara malı, işletme malzemesi, yedek parça, kullanılmış yerli makine ve teçhizat, karayolu nakil vasıtaları ve binek araçları (tebliğde izin verilenler hariç), Hava yolu yük ve yolcu taşımacılığı yatırımlar dışındaki diğer yatırımlar için uçak ve helikopter, mevcut makine ve teçhizatın tamir, bakım ve revizyonuna yönelik harcamalar değerlendirmeye alınmaz.
  11. Turizm ve sağlık yatırımlarında bu tebliğde belirtilenler dışındaki makine ve teçhizat yatırım listelerine alınmaz.
  12. Eğitim, kreş ve gündüz bakımevi yatırımlarında bu tebliğde belirtilenler dışındaki ekipmanlar yatırıma dahil edilemez.
  13. Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyecek harcamalar proje bazında belirlenir.
  14. Teşvik belgelerine ait ithal ve yerli makine ve teçhizat listelerinde inşaat  malzemeleri olamaz.
  15. Teşvik belgesi kapsamı yatırımların finansmanında kullanılan kredilere ilişkin faiz giderleri ve döviz kredisi ya da dış kredi ile sabit kıymet temin edilmesi nedeniyle ortaya çıkan kur farklarının, teşvik belgesi kapsamı sabit kıymetin aktifleştirme tarihine kadar maliyete intikal ettirilen kısmı dışında kalan kur farkı ve faiz gideri teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilmez.

Belirli yatırımlarda aranan nitelikler ki, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlar, rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarında, Veri merkezi yatırımlarında, bilgi teknolojisi yatırımlarında, elektrikli araçlar ve elektronik cihazlar için şarj istasyonları gibi yatırımlar için aranan nitelikler tebliğin 10 uncu maddesinde detaylı olarak açıklanmıştır.

Tebliğin geri kalan 20 maddesinde yatırım cinsleri ve desteklerle ilgili konular açıklanmış olup her biri ayrı bir yazı konusu olarak siz değerli okurlarımız ve yatırımcılarımıza yazılarımızda sunulacaktır.

07.07.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM