Savunma Sanayi Sektörüne hizmet veren alt yüklenici firmalar;
Proje sözleşmenizi imzalamadan önce alt yüklenici olarak sözleşme damga vergisi istisnanız olduğunu biliyor muydunuz?
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişilerin ödeyeceği; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı hükme bağlanmıştır.
Damga vergisi istisnasına ilişkin en önemli düzenlemelerden biri ise Kanunun Ek 2. maddesinde yer almaktadır. 6728 sayılı Kanunun 27. maddesi ile yeniden düzenlenerek 09.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren bu hüküm, döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında belirli işlemler için damga vergisi istisnası öngörmektedir. Bu bağlamda, aşağıdaki şartları sağlayan işlemler damga vergisinden müstesna tutulmuştur:
1) Savunma Sanayii Müsteşarlığınca onaylanan savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili projeleri üstlenmiş tam mükellef imalatçı firmalar ile savunma, güvenlik veya istihbarat alanlarında yapılacak araştırma ve geliştirme projelerini üstlenen tam mükellef imalatçı firmaların yapacakları satış ve teslimler ile bu satış ve teslimler sonrası doğan bakım ve onarım hizmetleri,
2) Savunma Sanayii Müsteşarlığınca savunma, güvenlik veya istihbarat alanları açısından önem arz ettiği belirtilen savunma, güvenlik ve istihbarata yönelik her türlü platform, sistem, yazılım, araç ve gereçlerini üreten tam mükellef imalatçı firmalar ile savunma, güvenlik veya istihbarat alanlarında yapılacak araştırma ve geliştirme projelerini üstlenen tam mükellef imalatçı firmaların ülkenin savunma, güvenlik veya istihbaratı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yapacakları satış ve teslimler ile bu satış ve teslimler sonrası doğan bakım ve onarım hizmetleri
Belirtilen işlemler için damga vergisi istisnasının uygulanabilmesi için, ilgili proje sözleşmesinin imzalanmasından önce “Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi”nin temin edilmiş olması gerekmektedir. Söz konusu belge kapsamında ve geçerlilik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla düzenlenen kâğıtlar üzerinden damga vergisi tahsil edilmez.
ÖRNEK: VERGİ RESİM VE HARÇ İSTİSNA BELGESİ (VRHİB)
Proje kapsamında alınan Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgenize ait projenizin bedelinde veya proje süresinde bir revize oldu ise bu belgeyi tekrar revize ettirmeniz gerekmektedir.
Proje bedel artışı kapsamındaki Damga Vergisinin yine belgeye revize sözleşmesi imzalanmadan önce işletilmesi önemlidir.
Projeniz tamamlandığında Vergi, Resim Harç İstisna Belgesinin de kapatılması gerekmektedir.
Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgesi Kapatma Belgeleri
- Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgesinin Aslı
- Fatura aslı
- Hakediş Belgesinin aslı
- İşin teslim edildiğine ve firmaya ödemenin yapıldığına ilişkin alınan
- Geçici kabul tutanağı ya da
- Kesin kabul tutanağı
- VRHİB kapsamında nakdi ve/veya gayri nakdi kredi (teminat mektubu) kullanılmadıysa veya BSMV istisnasından yararlanılmadıysa kredi kullanılmadığına dair onaylı firma beyanı
- Bağlı olduğunuz Vergi Dairesinden Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgesi kapsamında herhangi bir müeyyideye rastlanılmamıştır belgesi alınır.
Projeniz kapsamında ticari bankadan aldığınız Geçici / Kesin Teminat Mektubu teslimatı yaptıysanız, mektubu aldığınız bankaya Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgenizi ilettiğinizde bankanın mektup masrafları çektiğinde BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) muafiyetinden faydalanabilirsiniz.
Bu durumda belge kapatmaya gittiğinizde Vergi, Resim ve Harç İstisna Belgenizin ekini Geçici / Kesin Teminat Mektubu aldığınız ticari bankaya işletmeniz gerekmektedir.
Türkiye’nin savunma sanayii alanında yerli üretim kapasitesini artırma hedefi doğrultusunda, malı ve vergisel teşvikler büyük önem taşımaktadır. Damga vergisi istisnası, bu bağlamda savunma, güvenlik ve istihbarat alanlarında yürütülen stratejik projelere doğrudan destek sağlayan bir uygulamadır. Özellikle kamu ile yapılan sözleşmelerde yüksek bedelli projelere konu olan damga vergisi yükünün kaldırılması, firmaların nakit akışlarını rahatlatmakta ve maliyetlerini azaltmaktadır.
Bu istisnanın uygulanabilmesi için Vergi, Resim ve Harç İstisnası Belgesi’nin zamanında ve eksiksiz şekilde alınması zorunludur. Uygulamada bu belge temin edilmeden imzalanan sözleşmeler nedeniyle istisna hakkı kaybedilebilmektedir. Dolayısıyla, savunma sanayi projelerinde yer alan firmaların, sözleşme süreçlerini bu belgeyi dikkate alarak yürütmeleri hem mali avantaj hem de yasal uyumluluk açısından kritik önemdedir
Yararlanılan Kaynaklar:
Gelir İdaresi Başkanlığı – 10.11.2017 tarih ve 90792880-155.01.03.01[2016/189]-443045 sayılı Özelg
03.07.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.