6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve ilgili mevzuata göre Türkiye’de çalışacak yabancının çalışmaya başlamadan önce çalışma izni alması zorunludur. Çalışma izni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünce verilir. Kanunlarda veya Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar veya uluslararası sözleşmelerde çalışma izni almadan çalışabileceği belirtilen yabancılar çalışma izni almadan çalışabilirler(1). Çalışma hayatında yabancıların çalışma izni almadan çalıştıkları da olabiliyor. İzinsiz çalışma, 6735 sayılı Kanun kapsamında Türkiye’de çalışması izne tabi olan yabancıların Bakanlıktan izin almadan yaptıkları çalışmaya izinsiz çalışma denilmektedir.
6735 Uluslararası İşgücü Kanununun(2) 23.maddesine göre “Çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığına bildirilir. İşveren veya işveren vekili, çalışma izni bulunmayan yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır. Bu gider, masraf ve harcamaların Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bütçesinden karşılanması hâlinde, bu madde gereğince ödenen tutarlar, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca işveren veya işveren vekilinden tahsil edilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken belirlenir.” Hükmü yer almaktadır. Anılan kanunda belirtilen yönetmelik kanunun yayınlanmasından itibaren yaklaşık 9 yıl sonra, İzinsiz Çalıştığı İçin Haklarında Sınır Dışı Etme Kararı Alınan Yabancıların Çeşitli Masraflarının İşverenlerinden Tahsili Hakkında Yönetmelik olarak yayınlanmıştır(3).
İzinsiz Çalıştığı İçin Haklarında Sınır Dışı Etme Kararı Alınan Yabancıların Çeşitli Masraflarının İşverenlerinden Tahsili Hakkında Yönetmelik 23.07.2025 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. Söz konusu yönetmelik 6 ay sonra(23.01.2026 tarihinde) yürürlüğe girecek.
Bu yazımızda; 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununa ve İzinsiz Çalıştığı İçin Haklarında Sınır Dışı Etme Kararı Alınan Yabancıların Çeşitli Masraflarının İşverenlerinden Tahsili Hakkında Yönetmelik hükümlerine aykırı bir şekilde izinsiz çalıştığı tespit edilen ve sınır dışı edilmek üzere il göç idaresi müdürlüğüne bildirilen yabancılar ile varsa bu yabancıların eş ve çocuklarının konaklama giderlerinin, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafların ve gerektiğinde sağlık harcamalarının İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı bütçesinden karşılandığı hallerde bu tutarların işveren veya işveren vekilinden tahsiline ilişkin usul ve esasları açıklamaya çalışacağız.
İzinsiz Çalıştığı İçin Haklarında Sınır Dışı Etme Kararı Alınan Yabancıların Çeşitli Masraflarının İşverenlerinden Tahsili Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesine göre 6735 sayılı Kanun gereğince yapılacak teftiş, denetim ve soruşturmalar, uygulamakla yükümlü olunan mevzuatın teftiş, denetim ve soruşturma hükümlerine göre yapılır ve bu hükümlere göre Bakanlıkça gerekli idari iş ve işlemler yürütülür. Buna göre;
İzinsiz Çalıştığı İçin Haklarında Sınır Dışı Etme Kararı Alınan Yabancıların Çeşitli Masraflarının İşverenlerinden Tahsili Hakkında Yönetmeliğin 7 nci maddesine göre 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 54 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi uyarınca haklarında sınır dışı etme kararı alınan yabancıların çıkış işlemleri ivedilikle ve öncelikle gerçekleştirilir. Buna göre; İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığını ilgili yabancılar hakkında Başkanlık tarafından yapılan iş ve işlemlerin;
6183 sayılı Kanun uyarınca işveren veya işveren vekilinden tahsil edilir.
İl göç idaresi müdürlüğü tarafından, işveren veya işveren vekiline, izinsiz çalışan yabancı ve varsa eş ve çocukları için ikinci fıkra kapsamında Başkanlık bütçesinden yapılan ve yabancıdan tahsil edilemeyen gider, masraf ve harcamaların bir aylık ödeme süresi içinde ilgili muhasebe birimine ödenmesi gerektiği yazılı tebligat ile bildirilir.
Söz konusu tutarların süresi içinde ödenmemesi halinde 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsili amacıyla, söz konusu tebligatın bir örneği ile işveren veya işveren vekilinin adı, soyadı veya ünvanı, T.C. kimlik numarası/yabancı kimlik numarası veya vergi kimlik numarası, tahsili istenen tutar ve yazının karşı tarafa tebliğ edildiği tarihe dair bilgiyi içeren yazı, il göç idaresi müdürlüğü tarafından işveren veya işveren vekilinin gelir ya da kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne gönderilir.
Konaklamaya ilişkin masraflar, geri gönderme merkezinde barındırmanın günlük maliyeti, Başkanlıkça her mali yılbaşında maktu bir tutar şeklinde belirlenir.
Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yabancıların en fazla üç aylık idari gözetimi süresince katlanılan maliyetler işveren veya işveren vekilinden tahsil edilir.
----------------------------------------
1-Arif Temir, Türkiye’de Yabancıların Çalışma İzinleri, Yetkin Yayınları, Ankara 2022, s.5.
2- 13.08.2016 tarih ve 29800 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır
3-23.07.2004 tarih ve 32964 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
24.07.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.