YAZARLARIMIZ
Arif Temir
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
ariftemir1@gmail.com



Turizm Belgeli Otellerde Çalışanların Hafta Tatilleri

I- GİRİŞ

Memurların dışındaki diğer statülerde  işçi, gazeteci, gemi adamı vb çalışanların haftada en az bir gün hafta tatili kullanma hakları vardır. Bu statülerde çalışanlar hafta tatili iznini haftanın 6 günü çalıştıklarında 7 günü kullanıyorlar.

Hafta tatili iznini kullanma konusunda konaklama tesislerinde/otellerde;  posta değişimlerinde veya otele özgü çalışma sistemlerinde  hafta tatili kullanma konusunda çeşitli sorunlar yaşanabiliyordu. Bu sorunların başında işçiye  hafta tatili 7 nci gün değil,  7 nci günü takip eden günlerde veriliyordu.  Otellerde ki bu tür sorunları ortadan kaldırmak için yeni bir düzenleme getirildi. Söz konusu düzenleme 10.07.2025 tarihli ve 7553 sayılı Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede

Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapıldı(*). Düzenleme 14.07.2025 tarihinde yürürlüğe girdi. Söz konusu düzenleme ile 4857 sayılı İş Kanununun hafta tatili başlıklı  46 ncı maddesinde değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre turizm belgeli otellerde çalışan işçiler hafta tatilini 9 gün çalışıp  10 ncu günde kullanabilecekler.

Bu yazımızda;  7553 sayılı Bazı Kanunlarda Ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 4857 sayılı İş Kanununun hafta tatili başlıklı  46 ncı maddesinde otellere çalışanların hafta tatiline yönelik  yapılan düzenlemeleri açıklamaya çalışacağız.

II- TURİZM BELGELİ KONAKLAMA TESİSLERİNDE ÇALIŞANLARIN EN SON DÜZENLEMEYE GÖRE HAFTA TATİLİ UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI

A-10 GÜNDE BİR  HAFTA TATİLİ  DÜZENLEMESİNDEN  KİMLER YARARLANACAK?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışanlar 10 günde bir hafta tatili düzenlemesinden yararlanacak. Burada dikkat edilmesi gereken husus bu düzenlemenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışanları kapsadığıdır. Bilindiği üzere her konaklama tesisinin turizm işletme belgesi bulunmuyor.

Anılan niteliklere sahip işyerlerinde çalışan işçiler daha önce 6 gün çalıştıklarında hafta tatili izni 7.gün kullandırılması gerekiyordu. Bu yeni düzenleme ile 7 nci gün kullanılması gereken hafta tatili  iznini işçi 10 ncu gün dahil kullanabilecek. İşveren, işçinin talebi veya onayı olması durumunda hafta tatili iznini işçinin hafta tatilini hak kazandığı 6 günden sonra, 7, 8, 9 ve 10 günlerden herhangi birisinde kullandırabilir.

Örnek: A Otelinde çalışan Garson Ahmet Bey,  haftanın ilk 6 günü çalışmıştır. Yeni düzenlemeye göre Garson Ahmet Bey, haftanın 7 günü kullanması gereken izni 8, 9 veya 10 gün kullanabilecektir. Garson Ahmet Bey hafta tatiline hak kazandığı  6 günden itibaren hafta tatili iznini kullanması için  4 günlük süresi vardır. Bu süre içerisinde Garson Ahmet Bey’in  hafta tatili iznini kullanması gerekiyor.

B-İŞÇİLER TARAFINDAN TALEP VE ONAY GEREKLİ OLACAK

İşçiler, 10 günde bir  hafta tatili kullanma isteklerini işverene  yazılı olarak bildirecek veya işverenin bu konuda yapmış olduğu düzenlemeyi onaylayacaklar.

İşçinin 10 günde bir hafta tatili kullanmaya yönelik yazılı talebi  veya onayı yoksa, işçi haftada 7 günlük süre içerisinde bir gün hafta tatili kullanmaya devam edecek.

C-10 GÜNLÜK SÜRE İÇERİSİNDE İŞÇİYE HAFTA TATİLİ VERİLECEK

İşçinin hak kazandığı hafta tatilinde yaptığı çalışmaların günlük normal çalışma süresi kadarlık kısmı fazla çalışmanın hesabında dikkate alınmayacak. İşçi, 7 günde kullanması gereken hafta tatili iznini 7 nci gün yerine 10 ncu gün kullandığı takdirde, 7 nci günde hafta tatili kullanmayan işçi için 7 gün çalışması fazla çalışmanın hesabında dikkate alınmayacak. Ancak işveren 10 ncu günün bitimine kadar hafta tatili izni vermezse işçiye hafta tatili çalışması fazla çalışmanın hesabında dikkate alınır.

D-İŞÇİ TARAFINDAN ONAYIN GERİ ALINMASI

İşçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir. Bu şekilde onayı geri alan işçi haftada 6 gün çalışıp 7 nci gün hafta tatili izni kullanmaya devam eder. 

E-7 GÜN KESİNTİSİZ ÇALIŞAN İŞÇİYE ZAMLI HAFTA TATİLİ ÜCRETİ ÖDENECEK Mİ?

İşçinin hak kazandığı hafta tatilinde yaptığı çalışmaların günlük normal çalışma süresi kadarlık kısmı fazla çalışmanın hesabında dikkate alınmayacak. İşçiye haftalık 6 günlük çalışmasını takip eden  4 gün içerisinde 10.gün dahil hafta tatili verilmesi gerekiyor. 10 günden sonra hafta tatili işçiye verilirse bu durumda hafta tatiline ilişkin zamlı ücretin ödenmesi gerekiyor.

---------------------------------------- 

*-14.07.2004 tarih ve 32956 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

17.07.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM