BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Kıdem tazminatı kalkmıyor - MuhasebeTR

Resul KURT - Kıdem tazminatı kalkmıyor

Nurettin Tüysüz diyor ki; işçilere ödenen kıdem tazminatıyla ilgili Sosyal Güvenlik Kanununda yada İş Kanununda yeni bir düzenleme bulunmakta mıdır? Kıdem tazminatının kaldırılması ya da takside bağlanması sözkonusu mudur?

Kıdem tazminatını kaldırmaya yönelik Sosyal Güvenlik Kanunları’nda ya da İş Kanunu’nda herhangi bir yeni düzenleme olmadığı gibi, kıdem tazminatının takside bağlanması da söz konusu değildir. Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte ödenmelidir. Aksi halde, iş sözleşmesinin feshinden itibaren mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanmaktadır.

Sigortasız işçinin iş kazası

İsminin açıklanmasını istemeyen bir okurumuz altı ay önce sigortasız çalıştırıldığı işyerinde iş kazasına uğradığını ve kaza sonucunda sakat kaldığını, işverenin bir süre yardım ettikten sonra ilgilenmek istemediğini ve mağduriyetinden dolayı SSK’nın iş kazası nedeniyle vereceği yardımlardan yararlanıp yararlanamayacağını soruyor?

Sosyal güvenlik, beşikten mezara kadar herkese gerekli. Ancak, ülkemizde halen yüzbinlerce çalışan çeşitli nedenlerden dolayı kayıtdışı çalışıyor. Sigortasız çalışanlar emeklilik, sağlık ve diğer haklardan mahrum kalıyor. Bu yüzden, çalışanlar sigortasız çalışmamalı, işverenler de işçilerini sigortasız çalıştırmamalıdır.

İşverenleri tarafından SSK’ya bildirilmeyen (sigortasız-kaçak-kayıtdışı çalıştırılan) kimseler de bir iş kazasına uğramaları halinde tüm haklardan yararlandırılmaktadırlar. Yani, sigortasız çalıştırılmasından dolayı sağlık, iş göremezlik geliri ve diğer haklardan mahrum kalmayacaktır. Ancak, işverenlerin sigortasız çalıştırdığı işçilerin iş kazasına uğraması halinde kazalı işçi için SSK (SGK) tarafından yapılan ve ilerde yapılması gerekli bulunan her türlü masrafların tutarı ile sürekli iş göremezlik geliri bağlanırsa bu gelirlerin sermaye değerleri tutarı, sorumluluk hali aranmaksızın, işverene ayrıca ödettirilmektedir.


Memurun malulen emekliliği


Yedi yıllık devlet memuru olan okurumuz Bedri Polat hastalığından dolayı çalışamayacak durumda olduğunu ve nasıl malulen emekli olabileceğini soruyor?

Emekli sandığı iştirakçilerinin vücutlarında meydana gelen arızalar veya uğradıkları tedavisi imkansız hastalıklar sebebiyle görevlerini yapamayacak duruma gelmeleri malullük olarak tanımlanabilecektir. Öncelikle, devlet memurlarının malulen emekli olabilmesi için en az 10 yıl fiili hizmet süresinin bulunması gerektiğini belirtmeliyiz.

İstisna olarak en az beş yıl emekliliğe esas bir hizmette bulunan ve tedavisi imkansız bir maluliyete uğrayan ve başkasının güç ve yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremez duruma düşen adi malullere, T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 48. maddesinde yazılı hususlar dikkate alınmak suretiyle 15 yıl hizmeti bulunan maluller gibi aylık bağlanabilmektedir. (5434/53 md.) Burada özellikle 48. madde hükümlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtmek istiyorum.

Devlet memuru olarak rahatsızlığınızın uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalık olması halinde 18 aya kadar, bu süre bir katına kadar artırılması halinde ise 36 aya kadar hastalık izni kullanmanız mümkün bulunmaktadır. Tedavi sonucunda iyileşmemeniz halinde;

 

  • Malullük raporu almanız,
     
  • Malullük raporunun T.C. Emekli Sandığı sağlık kurulu tarafından incelenerek kabul edilmesi,
     
  • 10 yıllık fiili hizmetinizi de doldurmanız halinde adi malullük aylığı bağlanabilecektir.
     

(Kaynak: Star Gazetesi | 21.01.2007)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM