Hükümet "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın önemli bir parçası olan aile hekimliği uygulamasının pilot çalışmasına ilişkin sonuçlar halen kamuoyu ile paylaşılmış değil. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Köksal Aydın, Sağlık Bakanlığı'nın 1.5 yıldır Düzce'de pilot olarak yürüttüğü uygulamanın sonuçlarının başarısızlık nedeniyle toplumdan gizlendiğini ileri sürdü. Aydın, "Pilot uygulama olarak lanse edilenin öyle olmadığı çok açık. Bakanlığın niyeti projeyi yukarıdan aşağıya topluma dayatmak" dedi. Bakanlığın geçen yılki hedefleri arasında bu uygulamayı Düzce'nin ardından 10 ile daha yaymak olduğunu söyleyen Aydın, yıl sonu itibariyle uygulamanın ancak 4-5 ilde daha başlatılabildiğini söyledi. Aydın, hedefin tutturulamamasının nedeninin başarısızlık olduğunu kaydederek "Bu model Türkiye'de olmaz" dedi.
Aile hekimliğinin sadece isminde cazibe olduğunu söyleyen Aydın, hizmetin Türkiye'nin sosyo-ekonomik yapısına uygun olmadığını belirtti ve "Ekonominin çok güçlü olduğu, gelir düzeyinin yüksek olduğu ülkelerde bile bu model zorlukla yürütülüyor. Çünkü bu sistem koruyucu sağlık hizmetlerinden ziyade bireye dönük tedavi edici hizmet verir. Bu hizmetlerin maliyeti de oldukça yüksektir" dedi. Sağlık ocaklarından farklı olarak aile hekimliğinin paralı bir model olduğunu söyleyen Aydın, bunun anlamının hizmetten herkesin yararlanamaması ve salgın hastalıkların hortlaması olduğunu iddia etti.
Sağlık reformu seçim kozu olacak
Hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Programı'na karşılık, "Sağlıkta Yıkımı Durdurma Programı" başlatarak geçen yıl 9 ilde miting düzenlediklerini söyleyen Aydın,
seçim yılının başlamasıyla programı siyasallaştırmaya hazırlandıklarını bildirdi. Aydın, 2007 seçim atmosferinde sağlıkta yaşananların toplumun siyasi tercihlerinin belirlenmesinde "turnusol kâğıdı işlevi" görmesini hedefleyerek eylem ve toplantılarına devam edeceklerini ifade etti. Aydın, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasası'nda ertelemeye rağmen Türkiye'nin sağlıkta yol ayrımında olduğuna dikkat çekerken "Türkiye kamusal ya da piyasa sistemiyle sağlık hizmeti arasında bir tercih yapma noktasına getirildi. Kamusal politikalara yönelmek hâlâ mümkün" dedi. Ukrayna ve Rusya'da 90'lı yıllarda sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesiyle milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini belirten Aydın, "Türkiye, bu gerçeği yaşamadan görmeli" diye konuştu.
Küçük ambalaj sorun yaratır
Hükümetin paket fiyat uygulamasının yanı sıra ilaç ödeme listelerinde sıklıkla yapılan değişikliklerle de hastaları mağdur ettiğini belirten Aydın, ilaçta küçük ambalaj uygulamasına da şüpheyle yaklaşılması gerektiğini vurguladı. IMF'nin 'sağlık örgütüymüş gibi' davrandığını söyleyen Aydın, "Dünya Sağlık Örgütü'nün bile ilaçların miktar ve dozlarını belirleme gibi bir uygulaması mümkün değilken IMF hangi cüretle böyle bir şeye girişiyor ve buna nasıl prim veriliyor anlayabilmek mümkün değil" dedi.
Tutku Ayvaz / Haber
(Kaynak: Referans Gazetesi | 11.01.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.