BASINDAN YAZILAR
Asgari Kurumlar Vergisine İlişkin Düzenleme - MuhasebeTR

Asgari Kurumlar Vergisine İlişkin Düzenleme

02.08.2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7524 sayılı Kanun’la, diğer düzenlemeler yanında, hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının % 10’undan az olamayacağına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’na 32/B maddesinden sonra gelmek üzere eklenen “Yurt içi asgari kurumlar vergisi” başlıklı 32/C maddesiyle, Kanun’un 32 ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının % 10’undan az olmaması öngörülmüştür.

Buna göre, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32 ve 32/A maddeleri çerçevesinde kurumlar vergisi hesaplanacak, bu şekilde hesaplanan vergi tutarı, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının % 10’undan az olamayacaktır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’na 32/C maddesinde yapılan düzenlemede, hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının % 10’unda az olmayacağı hükme bağlanmış, ancak bazı indirim ve istisnaların asgari kurumlar vergisi matrahından düşülmesine izin verilmiştir. Maddede, asgari kurumlar vergisi matrahından düşülecek indirim ve istisnalar sayılmıştır.

Düzenlemeye göre, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancı ibaresi, ticari bilanço kârına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunan tutarı ifade etmektedir.

Düzenleme, 2025 yılı vergilendirme dönemi kurum kazançlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Genel Uygulama

Kurumlar Vergisi, kurumların bir hesap dönemi içerisinde elde ettikleri kazançlarına KVK’nın 32. Maddesinin 1 ila 9. Fıkra hükümleri ile 32/A maddesinin uygulanması suretiyle tespit olunacak oranın uygulanmasıyla hesaplanmaktadır.

Yapılan düzenlemeye göre, bu şekilde hesaplanan kurumlar vergisi, kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacaktır.

Buna göre, kurumlar vergisi hesaplanırken ikili hesaplama yapılacak ve süreç iki aşamadan oluşacaktır.

1.aşamada yurt içi asgari kurumlar vergisi dikkate alınmaksızın mevcut hükümlere göre yani KVK 32 ve KVK 32/A uyarınca hesaplanacaktır.

2.aşamada ise yurt içi asgari kurumlar vergisi matrahı belirlenecek ve bu tutara %10 uygulanmak suretiyle yurt içi asgari kurumlar vergisi ayrıca hesaplanacaktır.

Son olarak bu iki hesaplama sonucu bulunan tutarlar karşılaştırılacak ve bu tutardan yüksek olanı hesaplanan kurumlar vergisi olarak beyannamede dikkate alınacaktır.

İndirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancı ibaresi, hesap dönemi sonundaki ticari bilanço karına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunan tutarı ifade ediyor.

Üzerinden %10 Vergi Hesaplanacak Kurum Kazancı = Ticari bilanço karı + Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Kanun’da belirtilen istisna ve indirimler

Asgari Kurumlar Vergisinin Uygulanmayacağı Mükellefler

Kurumlar vergisinden muaf olan kurumlar vergisi mükellefleri ile ilk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca asgari vergi hükümleri uygulanmayacaktır.

Örneğin, 2025 hesap döneminde kurulan bir şirket 2025, 2026 ve 2027 hesap dönemlerinde asgari kurumlar vergisi uygulamasına tabi olmayacaktır. 2023 yılında kurulan bir şirket için 2025 hesap döneminde, 2024 yılında kurulan bir şirket için ise 2025 ve 2026 hesap dönemlerinde asgari vergi uygulamayacaktır.

Birleşme, devir, tür değişikliği ile kısmi ve tam bölünme suretiyle kurulan şirketler ilk defa faaliyete başlayan şirket olarak kabul edilmeyecektir.

Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Hesaplamasında Kurum Kazancından Düşülen İstisna ve İndirimler

5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda yer alan ve asgari kurumlar vergisi matrahından düşülen istisnalar aşağıdaki gibidir:

İlgili madde Açıklama
KVK 5/1-a İştirak Kazançları İstisnası
KVK 5/1-ç Emisyon Primi Kazancı İstisnası
KVK 5/1-d Yatırım Fon ve Ortaklıkları Portföy İşletmeciliği Kazancı İstisnası (Sahip Oldukları Taşınmazlardan Elde Edilen İstisna Kazançlar Hariç)
KVK 5/1-i Risturn Kazanç İstisnası
KVK 5/1-j Sat-Kirala-Geri Al İşlemlerine Yönelik Kazanç İstisnası
KVK 5/1-k Varlık Kiralama İşlemlerinden Elde Edilen Kazanç İstisnası
KVK 10/1-g VUK 325/A Maddesine Göre Girişim Sermayesi Fonu Olarak Ayrılan Tutarlarda İndirim
KVK 10/1-h 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanuna Göre Korumalı İşyeri İndirimi
4490 sayılı Kanun Türk Uluslararası Gemi Siciline Kayıtlı Gemilerin İşletilmesinden Sağlanan Kazanç İstisnası
3218 sayılı Kanun Serbest Bölgelerde Elde Edilen Kazanç İstisnası
4691 sayılı Kanun Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazanç İstisnası
5746 sayılı Kanun Ar-Ge ve Tasarım İndirimi

Kurumlar vergisi beyannamesinin “Diğer indirimler” veya “Diğer indirimler ve istisnalar” satırlarında gösterilmekle birlikte, mahiyet itibarıyla indirim veya istisna kapsamında olmayıp, daha çok vergi matrahının doğru hesaplanması amacıyla beyannamenin bu satırlarına yazılan (Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile Vergi Usul Kanunu hükümleri arasındaki değerleme farkları, örtülü sermaye kabul edilen borçlanmalarda borç alan kurum nezdinde Türk Lirası’nın değer kazanması sonucu oluşan kur farkı gelirleri, kıdem tazminatı karşılığı iptali, vergi borçlarına mahsup edilen ve gelir olarak dikkate alınan 193 sayılı Kanunun mükerrer 121 inci maddesi kapsamındaki indirim hakkı gibi) tutarlar üzerinden asgari kurumlar vergisi hesaplanmayacaktır.

Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Hesaplamasında Kurum Kazancından Düşülmeyen İstisna ve İndirimler

Kurumlar vergisi mükelleflerince elde edilen tüm kazançlar kurum kazancına dâhil edilmekte, 5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda düzenlenen indirim ve istisnalar ise kurumlar vergisi beyannamesinin “Zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler” ile “Kazancın bulunması halinde indirilecek istisna ve indirimler” bölümünde gösterilmek suretiyle kazancın veya vergiye tabi matrahın tespitinde indirim konusu yapılmaktadır.

5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda yer alan ve asgari kurumlar vergisi matrahından düşülemeyen istisnalar aşağıdaki gibidir:

İlgili madde Açıklama
KVK 5/1-b Yurtdışı İştirak Kazançları İstisnası
KVK 5/1-c Yurtdışı İştirak Hissesi Satış Kazancı İstisnası
KVK 5/1-d Yatırım Fon ve Ortaklıklarının Portföy İşletmeciliği Kapsamında Sahip Oldukları Taşınmazlardan Elde Ettikleri İstisna Kazançlar
KVK 5/1-e Taşınmaz, İştirak Hisseleri ve Fon Satış Kazancı İstisnası
KVK 5/1-f Bankalara, Finansal Kiralama ya da Finansman Şirketlerine veya TMSF’ye Borçlu Durumda Olanların Taşınmaz veya İştirak Hisselerinin Satış Kazancı İstisnası
KVK 5/1-g Yurtdışı Şube Kazançları İstisnası
KVK 5/1-h Yurtdışı İnşaat, Onarım, Montaj ve Teknik Hizmetler Kazanç İstisnası
KVK 5/1-ı Eğitim ve Öğretim Kazanç İstisnası
KVK 5/A Yabancı Fon Kazançlarının Vergilendirilmesinde Yönetici Şirketlere İlişkin Kazanç İstisnası
KVK 5/B Sınai Mülkiyet Hakları Satış Kazancı İstisnası
KVK Geçici 14 Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarından Elde Edilen Kazanç İstisnası5
GVK Mülga 19,

 

Geçici 61, Geçici 69

Yatırım İndirimi İstisnası
GVK Geçici 76 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Kapsamında Düzenlenen Ürün Senetlerinin Elden Çıkarılmasından Doğan Kazanç İstisnası
6650 sayılı Kanun Araştırma Altyapılarının Ar-Ge ve Yenilik Faaliyetlerinden Elde Ettikleri Kazançlarda İstisna
Diğer Kanunlar Özel Kanunlarda Yer Alan Diğer İstisnalar
KVK 10/1-b Sponsorluk Harcamalarında İndirim
KVK 10/1-c Bağış ve Yardımlarda İndirim
KVK 10/1-ç Eğitim ve Sağlık Tesisleri ile Yurt İnşaatlarına İlişkin Bağış ve Yardımlarda İndirim
KVK 10/1-d Kültür ve Turizm Amaçlı Bağış ve Yardımlarda İndirim
KVK 10/1-e Cumhurbaşkanınca Başlatılan Yardım Kampanyalarına Yapılan Bağışlarda İndirim
KVK 10/1-f Kızılay Derneği ile Yeşilay Cemiyetine Yapılan Nakdi Bağış ve Yardımlarda İndirim
KVK 10/1-ğ Yurtdışına Verilen Yazılım, Mühendislik, Eğitim ve Sağlık Hizmetleri Kazanç İndirimi
KVK 10/1-ı Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndirimi
Diğer Kanunlar Özel Kanunları Uyarınca Kurum Kazancından İndirimine İzin Verilen Bağış ve Yardımlar

5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda yer alan istisna ve indirimlerin, kurumlar vergisi beyannamesinin ilgili satırlarında gösterilerek indirim konusu yapılması gerekmekte olup, ilgili satırı bulunmayan istisna ve indirimlerin ilgisine göre beyannamenin “Diğer indirimler ve istisnalar” veya “Diğer indirimler” bölümlerinde gösterilerek vergiye tabi matrahın tespitinde dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. Bu şekilde indirim konusu yapılan istisna ve indirimler de asgari kurumlar vergisi kapsamına girecektir.

Asgari vergi hesabında, geçmiş yıl zararları da kurum kazancından düşülmeyecek ve asgari vergi hesaplamasında dikkate alınacaktır.

Asgari Kurumlar Vergisi Uygulamasında Geçmiş Yıl Zararlarına İlişkin Yürütmenin Durdurulması Kararı

Danıştay 3. Dairesi, 10.02.2025 tarihinde E.2024/5700 sayılı dosyada verdiği yürütmenin durdurulması kararı ile 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nin “32.5. Yurtiçi asgari kurumlar vergisi” bölümünün, 32.5.4. kenar numaralı “Asgari kurumlar vergisi uygulaması ve hesaplaması” ve 32.5.6. kenar numaralı “Yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplamasında kurum kazancından düşülmeyen istisna ve indirimler” alt bölümlerinin yedinci paragrafları ve aynı alt bölümde yer alan üçüncü ve beşinci örneklerin geçmiş yıl zararlarını ilgilendiren kısımlarının yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Danıştay 3. Dairesi vermiş olduğu Kararda; vergilerin kanuniliği hakkında genel açıklamalar yapmış ve akabinde Bakanlığın yalnız “vergilendirmenin temel ögeleri ile ilgili olmaması şartıyla, ayrıntılara ve teknik konulara ilişkin olarak açıklayıcı ve tamamlayıcı nitelikte düzenleyici işlemler yapabileceğini” ve ayrıca bunun için Kanun’da Bakanlığa usul ve esasları belirleme konusunda bir “yetki verilmiş olması gerektiğinin” altını çizmiştir. Danıştay 3. Dairesi Anayasa Mahkemesi’nin bazı emsal kararlarına da atıf yaptıktan sonra; davalı İdareye matrahın belirlenmesine yönelik bir yetki verilmediği ve indirim ve istisnalar dışında kalan diğer unsurların asgari verginin matrahından düşülmesine izin verilmeyeceğine dair bir yasal düzenleme bulunmadığı gerekçeleriyle geçmiş yıl zararlarının asgari kurumlar vergisi matrahından düşülmemesine ve asgari kurumlar vergisinin hesaplanmasında dikkate alınmasına yönelik hükümlerin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Yürütmesi durdurulan bahse konu cümleler şu şekildedir;

“Beyannamelerde indirim konusu yapılan geçmiş yıl zararları asgari kurumlar vergisi matrahından düşülmeyecek ve asgari kurumlar vergisinin hesaplanmasında dikkate alınacaktır.”

“Asgari vergi hesabında, geçmiş yıl zararları da kurum kazancından düşülmeyecek ve asgari vergi hesaplamasında dikkate alınacaktır.”

Hesaplanan Asgari Vergiden Mahsup Edilebilecek Vergiler Var mı?

Hesaplanan asgari vergiden hesap dönemine ilişkin tevkif suretiyle ödenen kurumlar vergisi ile ödenen geçici vergiler mahsup edilebilecektir.

Uyumlu Mükellef Vergi İndirimi Asgari Kurumlar Vergisi İçin de Uygulanabilir mi?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121.maddesi kapsamında vergi indirimi hakkı bulunan kurumlar, hesaplanan asgari kurumlar vergisi için de bu haklarını kullanabileceklerdir.

Tasfiye, Birleşme, Devir Ve Tam Bölünme İşlemleri Nedeniyle Verilen Beyannamelerinde Asgari Kurumlar Vergisi Hesaplanacak mı?

Mükelleflerin; tasfiye, birleşme, devir ve tam bölünme işlemleri nedeniyle vermiş oldukları beyannamelerinde de asgari kurumlar vergisini hesaplamaları gerekecektir.

Yurtiçi Asgari Kurumlar Vergisi ilk defa 2025 yılı 1. Geçici Vergi dönemi beyannameleri ile  beyan edilecek kurumlar vergisi bakımından uygulanmaya başlanacaktır.

Bu çerçevede Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Beyanname Sisteminde 14.04.2025 tarihli duyurusu

ile 2025/1 inci vergilendirme dönemine ilişkin kurum geçici vergi beyannamesinin kullanıma

açıldığını ve   beyannamelerini  e-Beyanname sistemi üzerinden verecek mükelleflerin Beyanname Düzenleme Programını (BDP) güncellemeleri gerektiğini duyurmuştur.

Tebliğde yer alan örneklerden iki tanesi

Örnek 1: (A) A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 1.000.000 TL, kanunen kabul edilmeyen gideri 200.000 TL’dir. Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

  Kurumlar vergisi Asgari kurumlar vergisi
Ticari bilanço kan 1.000.000 1.000.000
KKEG 200.000 200.000
İstisnalar ve indirimler 0 0
Kurumlar vergisi matrahı 1.200.000 1.200.000
Hesaplanan kurumlar vergisi (1.200.000 x%25) (1.200.000 x %10)
300.000 120.000
Ödenecek kurumlar vergisi 300.000
(A) A.Ş.’nin, indirim ve istisnalar ile geçmiş yıl zararları bulunmaması nedeniyle he-saplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisinden fazla olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 300.000 TL olarak dikkate alınacaktır.

Örnek 3: (C) A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 4.000.000 TL, kanunen kabul edilmeyen gideri 800.000 TL’dir. Mükellef kurum aynı hesap döneminde 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesi hükmüne istinaden; 2.000.000 TL iştirak kazancı istisnasından, 800.000 TL iştirak hissesi satış kazancı istisnasından ve 4691 sayılı Kanun kapsamında 500.000 TL teknoloji geliştirme bölgeleri kazanç istisnasından yararlanmıştır. Adı geçen Kurum ayrıca, 100.000 TL Ar-Ge indirimi ile nakdi sermaye artışı nedeniyle hesapladığı 200.000 TL nakdi sermaye faiz indirimi tutarını beyanname üzerinden indirim konusu yapmıştır. Şirketin beyanname üzerinden indirim konusu yapabileceği geçmiş yıl zararı ise 400.000 TL’dir.

Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

  Kurumlar vergisi Asgari kurumlar vergisi
Ticari bilanço karı (a) 4.000.000 4.000.000
KKEG (b) 800.000 800.000
İstisnalar 3.300.000 2.500.000 (c + d)
– İştirak kazancı istisnası 2.000.000 TL (c) (c + ç + d)
– İştirak hissesi satış kazancı istisnası 800.000 TL (ç)  
– Teknoloji geliştirme bölgeleri kazanç istisnası 500.000 TL (d)  
Geçmiş yıl zaran (e) 400.000 0
İndirimler 300.000 100.000
– Ar-Ge indirimi 100.000 TL (f) (f + g) (0
– Nakdi sermaye indirimi 200.000 TL (g)    
Kurumlar vergisi matrahı [(a + b) – (c + ç + d + e + f+g)] [(a + b) — (c + d + f)]
800.000 2.200.000
Hesaplanan kurumlar vergisi (800.000 x %25) (2.200.000 x %10)
200.000 220.000
Ödenecek kurumlar vergisi 220.000

C) A.Ş.’nin, hesaplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisinden düşük olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 220.000 TL olarak dikkate alınacaktır.

(Kaynak: Nevzat Erdağ / nevzaterdag.com | 05.05.2025)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM