Kısmi süreli (Part-Time) çalışma hakkında önemli hususların başında, kısmi süreli çalışan işçinin hafta tatili hakkı olup olmadığıdır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 13'üncü maddesine göre, "İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda, sözleşme" kısmi süreli iş sözleşmesi olarak tanımlanmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında olan işyerlerinde, 7 günlük zaman dilimi içerisinde kesintisiz en az 24 saat olmak üzere hafta tatili verilmesi zorunluluktur.
İşyerinde belirlenen iş günlerinin tamamında çalışmış olan işçi, en fazla 6 günü takip eden 7. gün dinlenme hakkını kullanmalıdır.
Yargıtay kararlarında, hafta tatilinin 24 saatten az olarak kullandırılması halinde hafta tatili hiç kullandırılmamış sayılacağı ifade edilmektedir (Yargıtay 9.HD. 11.11.2020 gün, 2017/17923 E, 2020/15856 K.).
Kısmi süreli çalışan işçi ile tam süreli çalışan işçi arasında bir fark bulunmamaktadır. Esas fark çalışma sürelerinde ve hakedişlerde karşımıza çıkmaktadır. İşverenin, kısmi süreli çalışan işçi ile normal süreli çalışan işçi arasında ayrımcılık yapmaması ve eşit davranma ilkesine uygun hareket etmesi gerekmektedir.
Örneğin, işyerinde pazartesi gününden cumartesi gününe kadar haftanın 6 günü çalışma yapılıyorsa ve pazar günü hafta tatili ise, kısmi süreli çalışanın pazartesi gününden cumartesi gününe kadar iş sözleşmesiyle belirlenen sürede çalışması gerekmektedir.
Normal çalışma süresi olan 45 saat kapsamında ve haftanın 6 günü çalışılan işyerinde, haftalık 30 saat kısmi süreli çalışan işçinin hafta tatili hakkının olması için belirlenen 6 günde toplam 30 saat günde 5 saat çalışması gerekmektedir.
Bu kapsamda kısmi süreli çalışan işçi haftanın belirlenen iş günlerinde günde 5 saat çalışma yapmalıdır.
Aksi durumda haftanın belirlenen çalışma günlerinde çalışmamış olacağından hafta tatili hakedişi de olmayacaktır.
Dolayısıyla kısmi süreli çalışanın hafta tatili hakkı, belirlenen tüm iş günlerinde çalışıp çalışmamasına bağlıdır.
Örneğin, işyerinde 6 gün çalışılırken, haftalık 30 saat kısmi süreli çalışan işçi haftanın 5 günü günde 6 saat çalışma yapar ise, haftanın belirlenen iş günlerinde çalışma yapmamış olacağından hafta tatili hakedişi de doğmayacaktır.
Kısmi süreli çalışanın hafta tatili hakkını elde etmesi halinde hafta tatilinde çalışma yapmadan bir günlük ücretine hak kazanması da gündeme gelecektir.
Yargıtay'a göre kısmi süreli çalışan hafta tatili ücretine hak kazanamaz. Ancak hafta tatilinden önceki altı gün çalışmış olan işçinin de kesintisiz yirmi dört saat dinlenme hakkı bulunmaktadır.
Dolayısıyla kısmi süreli çalışmanın haftanın altı gününe yayılmış olması gerekmektedir. Bu durumda hafta tatili, dinlenme hakkı gündeme gelecektir. Örneğin haftada altı gün ve günde iki saat çalışan işçinin, yedinci gün çalışma karşılığı olmaksızın iki saatlik hafta tatili ücretine hak kazandığı kabul edilmelidir. Belirtilen hafta tatilinde işçi iki saat süreyle çalıştırılmışsa, tam gün ücreti yerine kısmi çalışmanın özelliği sebebiyle iki saatlik zamlı ücrete hak kazanacaktır.
Hafta tatili çalışmalarının ispatı işçiye aittir. Karşılığı olan ücretlerinin ödendiği ise işveren tarafından kanıtlanmak zorundadır.
İmzalı ücret bordrolarında tahakkuk yer alması durumunda belirtilenden daha fazla hafta tatili çalışmasının ispatı, yazılı delile dayanmalıdır.
Dolayısıyla kısmi süreli çalışanın hafta tatili için işyerinde haftanın kaç gün çalışıldığı ve kısmi süreli çalışanın haftanın kaç günü çalışma yaptığının tespit edilmesi önemlidir.
(Kaynak: Resul Kurt / Star Gazetesi | 30.04.2025)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.