Kendilerini SGK müfettişi, iş müfettişi ya da vergi müfettişi olarak tanıtıp işverenleri dolandıran sahtekârların sayısı gittikçe artıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dolandırıcıların kullandıkları yöntemleri açıklayarak, işverenleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
İşyerlerine yönelik sahtekarlık ve dolandırıcılık teşebbüsleri hız kesmiyor. En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu konuda işverenleri uyardı. Zira dolandırıcılar özellikle iş müfettişi, SGK müfettişi, SGK denetmeni ya da vergi müfettişi unvanlarını kullanarak sahtekarlık girişiminde bulunuyor.
Mezkur kurum ve bakanlıklar, dolandırıcılık teşebbüslerine karşı yayınladıkları duyurularda, vatandaşlarımızı uyarıp bilgilendiriyor. Buna rağmen yine de iyi niyetli bazı mükellef ve vatandaşlarımızın aldatıldığı duyumları geliyor.
KAYIT DIŞI İŞYERLERİ HEDEFTE
Halen çalışmakta olan özellikle yazar ya da kamuoyu tarafından tanınmış SGK müfettişi/denetmeni, iş müfettişi veya vergi müfettişi olarak kendilerini tanıtıp işyerlerini denetleme kisvesi altında işverenleri dolandıran sahtekârların sayısı son zamanlarda gittikçe artıyor.
Sahte müfettişler, özellikle kaçak yabancı çalıştıran işyerlerini hedef alıyor. Kayıt dışı işçi çalıştıranlar ile yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenler, bu durum karşısında maalesef yasal yollara başvurmuyor.
DOLANDIRICILARIN YÖNTEMLERİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, son zamanlarda Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’na intikal eden şikâyet ve ihbarlarda, dolandırıcıların kullandıkları yöntemlere ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
* İş müfettişlerinin ad ve soyadlarını kullanmak suretiyle ücret karşılığı kitap/dergi satışı yapan ve/veya eğitim veren,
* Bakanlıkta görevli iş müfettişleri için yardım adı altında para toplayan, yine iş müfettişlerinin ad ve soyadlarını taklit ederek sahte teftiş yapmak suretiyle eksik dokümanları vb. kendisi veya danışman firmalar aracılığıyla iş takibi yapmak suretiyle giderebileceklerini beyan eden,
* Kitap ve dergi paketlerinden birini almaları halinde bakanlıktaki işlerinin takip edileceği ve sorun yaşamamalarını sağlayacakları vaadinde bulunan,
* Bakanlık veya başkanlık telefonu olarak verdikleri şirket telefonları geri arandığında santral olarak ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’, ‘Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’, ‘İş Müfettişleri Derneğinin İştirak Şirketi’, ‘Mevzuat Yayınları Dağıtım Merkezi’, ‘Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Kitap Satışı’ vb. telefonları açan ve bu dolandırıcılık işlemleri için fatura kesen dolandırıcılar bulunuyor ve bu yolla haksız menfaat sağladıkları duyumları geliyor.
BAKANLIK İŞVERENLERİ UYARDI
Bakanlık, bu tür faaliyetlerin bakanlık iş müfettişleri ile bir ilgisi olmadığını, ücret karşılığı kitap/dergi satmaları, eğitim, rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermeleri veya herhangi bir ad altında yardım toplamalarının da söz konusu olmadığını tekrar duyurdu.
Bu nedenle bu hususlarda duyarlı olunması gerektiğini vurgulayan Bakanlık, herhangi bir ad altında ve benzeri bir yöntemle para istenilmesi halinde kesinlikle ödeme yapılmaması ve bu kişilere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bakanlık, bu durumlarla karşılaşılması halinde Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda ve yetkili makamlara şikayette bulunulması gerektiğini belirtti.
ÇEKİNMEDEN İHBAR EDİN!
Devletin tüm elemanları, zorunlu ve acil olmadıkça genel olarak işyerinde denetim yapmadan önce tebligat gönderiyor ve işverenlere süre tanıyor. Bu nedenle telefonla arayanlardan mutlaka açık irtibat adresi ve telefon numarası isteyerek araştırma yapma ve bilgileri teyit etmenizde fayda var. Hiçbir devlet denetim elemanın kitap, dergi ya da herhangi bir dokümanı pazarlama ya da satma girişiminde bulunmayacağını unutmayın. İşyerinize denetime gelenlerden mutlaka kimlik sorun. Denetim elemanları, denetim elemanı olduklarına dair kimlik göstermek zorunda. İşyerinizi telefonla arayanlara itibar etmeyin. Telefonla ya da başka bir araçla sizi arayıp kendilerini müfettiş olarak tanıtıp fahiş fiyatlarla kitap ya da başka bir şey satmak isteyenler varsa bunlar yüzde 100 sahtekârdır.
İşyerinize gelen sahte müfettişleri, işyerinize giriş ve çıkışları esnasında varsa kamera görüntüleri, vermiş oldukları telefon ve irtibat adresleri ile birlikte mutlaka polise ihbar edin. Kendilerini SGK müfettişi, iş müfettişi, sosyal güvenlik denetmeni ya da vergi müfettişi olarak tanıtarak işyerlerini denetleme kisvesi altında işverenleri dolandıran sahtekârlara 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra adli para cezası da verilebiliyor.
DOLANDIRICILAR NASIL ANLAŞILIR?
* Sahte müfettişler, genelde tanınmış (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve SGK) başmüfettiş ya da denetmen ismini ve unvanlarını kullanıyor.
* İşlerini telefonla arıyorlar ve söz konusu bakanlık ve kurumlardan aradıklarına dair önce kadın sekreter kullanıyorlar. Özellikle şirketlerin genel müdür, yönetim kurulu ya da üst düzey kişilerini arıyorlar.
* Sahte müfettişler, genelde kitap, dergi ve benzeri dokümanı, 13-19 bin gibi fahiş rakamlarla iş takibi ya da korkutma ile satmaya çalışıyor.
* Sahtecilik sonucu kestikleri faturalarda ise özellikle maliye, sosyal güvenlik, vergi, SGK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SSK, Bağ-Kur, vakıf, dernek gibi ibarelere yer vererek, anılan kurum ve bakanlıklarda çalıştıkları izlenimi uyandırmaya çalışıyor.
(Kaynak: İsa Karakaş / İstanbul Ticaret Gazetesi | 20.11.2023)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.