BASINDAN YAZILAR
YMM Vedat ÖZDAN - Sen de mi Brütüs ve mali tatil - MuhasebeTR

YMM Vedat ÖZDAN - Sen de mi Brütüs ve mali tatil

Milattan önce 758'ye kadar Romalılar'ın kullandıkları takvimde sadece 10 ay vardı. O zamanlar hayatın başlangıç ayı olarak, bizde de eskiden mali yıl başlangıcı olarak kabul edilen, mart (martius) ayı kabul edilir ve bu takvimin temmuz ayına, Roma dilinde 7 anlamına gelen quintilis denilirdi. Ancak bu takvimde bir yılda 60 gün eksikti. Bu nedenle takvime janarius (ocak) ve februarius (şubat) adıyla 2 ay daha eklendi ve böylece 1 yıl 12 ay olarak kabul edildi. Ancak milattan sonra Roma İmparatoru Julius Caesar (Sezar) takvimde bazı değişiklikler yaptı. Bu değişiklikle yılın 11 ayı 30 ve 31 gün olarak iki şekilde düzenlendi; yılın son ayı olan şubat ayının 29 gün olmasına ve her 4 yılda bir şubat ayına 1 gün ilave edilmesine karar verildi. Daha sonra Julius Caesar'ın (Sezar) ani ölümüyle Romalılar, çok sevdikleri imparatorlarının anısına quintilis ayının ismini july olarak değiştirdiler. Julius Caeser'ın anısına mıdır bilinmez biz de 5604 sayılı Mali Tatil Yasası'yla temmuz ayının 1. ve 20. günleri (dahil) arasını mali tatil ilan ettik. Ancak bu yıl 1 Temmuz resmi tatil olduğu için mali tatil, 2 Temmuz günü başlayacak. Konuyla ilgili henüz ne Maliye Bakanlığı, ne de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir tebliğ yayımladı. Bu yazının amacı, kanun metninden yola çıkarak mali tatilde sürelerin nasıl değişeceğini anlamak.

Beyana dayalı vergilerde temmuz ayında beyan ve ödeme süresi

VUK'nın 111. maddesine göre tüm vergiler kendi kanunlarında belirtilen süreler içinde ödenir.

5604 sayılı Mali Tatil Yasası nedeniyle, gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilenler hariç olmak üzere beyana dayanan vergilerde beyanname verme süresi mali tatile denk gelenler temmuz ayının 27'sine, ödeme süresi ise 30'una kadar uzayacak. Örnek: Haziran ayının BSMV beyannamesinin verilme süresi, otomatik olarak 27 Temmuz'a, beyan edilen verginin ödeme süresi ise 30 Temmuz'a (mesai saati bitimine kadar) uzayacak.

İkmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi mali tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizinin ödeme süresi

VUK'nun 34. maddesinde ikmalen ve resen tarh edilen vergilerin ihbarname ile ilgililere tebliğ edileceği hükme bağlanmıştır. Şayet ihbarname ile tebliğ edilmiş ve kesinleşmiş bir vergi, resim, harç, vergi cezası ve gecikme faizi ödemeniz varsa ve bu tarih 2-20 Temmuz (dahil) tarihleri arasında bir güne tekabül etmişse, ödeme süreniz otomatik olarak temmuz ayının 27'sine kadar uzayacak.

Temmuz ayında yapılacak tarhiyat sonrası uzlaşmalarda ve ceza indirimi taleplerinde başvurulara ilişkin süreler

İkmalen, resen ve idarece tarh edilen vergi ve cezalar, tarhiyat sonrası uzlaşmaya konu edilebilir. Mali Tatil Yasası tarhiyat öncesi uzlaşmada başvuru süresini uzatmıyor. Tarhiyat sonrası uzlaşmada ise normal koşullarda uzlaşma talebinin vergi ve ceza ihbarnamesinin tebellüğ tarihinden itibaren 30 günlük dava açma süresi içinde yapılması gerekiyor. Ancak bu 30 günlük sürenin sonu temmuz ayının 2-20'si (dahil) arasında bir güne tekabül ediyorsa, temmuz ayının 27'sine kadar uzlaşma talep etme hakkınız saklı kalacak.

Vergi cezalarında indirimden yararlanma şartları VUK'nın 376. maddesinde düzenlenmiştir. İkmalen, resen ve idarece tarh edilen vergilere ait cezalarda indirimden yararlanmak için ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak indirimli ödeme talebinde bulunulması gerekiyor. Şayet 30. gün temmuz ayının 2-20'si arasında bir güne tekabül ediyorsa, temmuz ayının 27'sine kadar indirimli ödeme talebinde bulunma hakkınız olacak.

Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler

VUK'nın 149. maddesine göre, kamu kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, Maliye Bakanlığı'nca ve vergi dairesince kendilerinden yazı ile istenen bilgileri belli aralıklarla ve yazıyla bildirmek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması özel usulsüzlük cezası ile müeyyideye bağlanmıştır. Dikkat: Mali Tatil Yasası, VUK'nın 148. maddesine göre istenen bilgilerle ilgili olarak 1-5) maddesinde özle bir düzenleme yapmıştır. Buna göre: Tatil süresince, vergi ve ceza ihbarnameleri ile mahsup taleplerine yönelik olanlar hariç, bilgi isteme talepleri mükelleflere, vergi ve ceza sorumlularına bildirilmeyecek; ancak tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren islemeye başlayacaktır. Yani size temmuz ayının 2-20'si arasında bir gün, VUK'nın madde 148 uyarınca bilgi isteme yazısı gelmişse, cevabınızı ağustos ayının 14'üne kadar verebilirsiniz. Ancak devamlı bilgi vermek zorunda olan kamu kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin bilgi vermek için kendilerine tanınan son gün, temmuz ayının 2-20'si arasında bir güne rastlıyorsa, bu süre, otomatik olarak temmuz ayının 27'sine kadar uzamış sayılacak.

Temmuz ayında yapılacak muhasebe kayıtlarında, bildirimlerde süreler ve vergiyle ilgili işlemlere ilişkin davalarda dava açma süreleri

VUK'nın 231. maddesine göre faturanın malın tesliminden veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. Bu süre Mali Tatil Yasası'ndan etkilenmeyecek. VUK'nın 219. maddesine göre fatura (vb. vesikanın) düzenlenme tarihinden itibaren 10 gün içinde defterlere kaydedilmesi gerekiyor. Büyük işletmeler içinse 45 günlük süre var. Bu sürelerin son günü temmuz ayının 2-20'si arasında bir güne rastlıyorsa, muhasebe kayıtlarınızı temmuz ayının 27'sine kadar yapabilirsiniz.

VUK'nın 153-170. maddelerinde bildirim kapsamına ilişkin hususlar, bildirime ilişkin esas ve usuller düzenlenmiştir. Buna göre işe başlama, adres değişikliği, iş ve işletme değişikliği ve işi bırakma bildirim yapılması gereken hususlardır. VUK'nın 169. maddesine göre bildirim ödevi, olayın vuku tarihinden itibaren 1 ay içinde yerine getirilmek zorundadır. Ancak işe başlamada bildirim tarihi, işe başlama tarihinden itibaren 10 gündür. Bu sürelerin son günü temmuz ayının 2-20'si arasında bir güne rastlıyorsa, bu süre, otomatik olarak temmuz ayının 27'sine kadar uzamış sayılacak.

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun Dava Açma Süresi başlıklı 7. maddesine göre, vergi mahkemelerinde dava açma süresi 30 gündür. Bu süre, hak düşürücü bir süredir. Vergi mahkemesine başvurma süresini geçirdiyseniz, artık dava açmanız mümkün değildir. Maddenin b) bendinde dava açma süresinin başlangıcı hükme bağlanmıştır. Aynı kanunun "Sürelerle İlgili Genel Esaslar" başlıklı 8. maddesinde yazılı süreler dava açma yanı sıra, itiraz, temyiz, karar düzeltme, yarılamanın yenilenmesi, davanın açılmamış sayılması, dilekçe ve savunmalara cevap verilmesi gibi idari yargılamanın değişik aşamalarını ilgilendiren tüm süreler için geçerlidir. Ancak Mali Tatil Yasası'nın lafzında, sadece dava açma süresi ifadesi yer almıştır. Bize göre kanun maddesinin yargılamanın her aşamasına ilişkin hak düşürücü sürelere şamil olması icap eder. Ancak şurası kesindir ki, dava açma süresi mali tatile rastlarsa hak düşürücü süre tatilin sonuna kadar kesilecektir, 21 Temmuz'dan itibaren de yeniden işlemeye başlayacaktır. Örnek: 30 günlük dava açma süresi 28 Haziran'da başladıysa hak düşürücü süre 2 Temmuz'da kesilecek ve 21 Temmuz'dan itibaren yeniden başlayacaktır. Bu koşullarda dava açmak için son gün 17 Ağustos olacaktır. Ancak hemen hatırlatmak isteriz ki 17 Ağustos da adli tatile denk gelmektedir ve dava açmak için eylül ayının 5'ine kadar süre uzamaktadır.

Mali tatil süresince vergi incelemesi

Mahkeme kararı veya cumhuriyet savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler hariç olmak üzere, mali tatil süresince inceleme amacıyla sizden defter ve belgelerinizin ibrazı talep edilemeyecek. Mali tatil süresince işyerinizde incelemeye başlanamayacak.

Kapsam dışında kalan idareler ve vergiler

Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak mali tatil uygulanmayacak. İthalde gümrük idarelerince alınan vergiler de bizce kapsam dışı.

Sosyal Sigortalar Kanunu'na tâbi işverenlerin beyan, bildirim ve ödeme süreleri

Sosyal Sigortalar Kanunu'na tâbi işverenlerin, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu'na tâbi sigortalıların, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu'na tâbi sigortalıların yapmakla yükümlü oldukları iş kazası ve meslek hastalığı bildirimleri dışında kalan beyan, bildirim ve ödemeler de mali tatil boyunca, yukarıda açıklandığı gibi, otomatik olarak uzayacak.

Biliyoruz havalar sıcak ama bakanlıklardan tebliğ bekliyoruz.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 27.06.2007)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM