Başlıkta sözünü ettiğimiz tebessüm, ressam ve bestekarların, elde ettikleri gelirin, tutarı ne olursa olsun vergi dışı bırakılmasıyla ilgili. Daha açık bir anlatımla, 2007 yılında bir ressam, yaptığı resimlerin satışından, 500 bin YTL ya da 3 milyon YTL gelir elde etse dahi bu gelirinden dolayı, beyanname vermeyecek ve Gelir Vergisi’nden müstesna olacak.
Ülkemizde sanatsal faaliyetlerin desteklenmesi gerekiyor. Buna ihtiyacımız var. Sadece entellektüel kesimin bildiğini ve ilgilendiğini varsaydığımız resim, heykel ve diğer sanatsal faaliyetlerin halka da tanıtılması gerekiyor. Ancak önce bilgilendirmeli sonra da sevdirmeli...
Bir destek de vergiden
Sanatsal faaliyetlere bir destek de vergi açısından gerçekleştirilmiş. Sadece ressam ve bestekara değil birçok sanatkara bir takım avantajlar sağlanmış.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesine göre;
‘Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlama veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtara beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisi’nden müstesna oluyor.’
Eserlerin neşir (yayın), temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler de istisnaya dahil ediliyor. Bu kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmiyor.
Kapsam çok geniş
Başlıkta, ressam ve bestekarlardan söz ettik ama ‘vergi tebessümü’ bunlarla sınırlı değil. Heykeltıraşlar ve yazarların gelirleri de vergiden müstesna. Örneğin bir şiir kitabı ya da roman yazan veya bilimsel eser yazan kişinin, bu eserinin satışından elde ettiği gelir vergiye tabi değil.
Yukarıda yer verdiğimiz yasa maddesinde, kapsama giren faaliyetler tek tek sıralanıyor. Olayın bir başka güzel tarafı, mirasçıları da kapsıyor olması. Yukarıda belirtilen gelirler, bunların mirasçıları tarafından elde edildiğinde de vergiye tabi olmayacak.
Hemen belirtelim, yukarıdaki açıklamalardan, ‘hiç vergi yok’ gibi bir anlam da çıkarmamak gerekiyor. Ödeme sırasında, yüzde 17 oranında stopaj (vergi kesintisi) var. Örneğin bir yayınevi yazara, kitabın telif hakkı nedeniyle ödeme yaptığında, yüzde 17 stopaj yapacak. Yazar ise bu gelirini, tutarı ne olursa olsun vergi dairesine beyan etmeyecek.
Örneğimizdeki yazarın, halka ve öğrencilere, ressamın ya da heykeltıraşın, vatandaşlara yaptıkları satışlarda ise vergi kesintisi söz konusu olmayacak.
(Kaynak: Star Gazetesi | 14.06.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.