SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Oğlu İçin Ödenen Kira Giderinin Kira Geliri Beyannamesinden Düşülüp Düşülmeyeceği

Oğlu İçin Ödenen Kira Giderinin Kira Geliri Beyannamesinden Düşülüp Düşülmeyeceği

 Soru: Oğlu için ödenen kira giderinin kira geliri beyannamesinden düşülüp düşülmeyeceği mümkün müdür?

Cevap: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 21'inci maddesinde "Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın (2013 yılı için) 3.200 lirası gelir vergisinden müstesnadır. İstisna haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamaz.

Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanlar bu istisnadan faydalanamazlar." hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan aynı Kanun'un 74'üncü maddesinde "Safi iradın bulunması için, 21'inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hasılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hasılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:

...

10. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli (kira indirimi gayri safi hasılattan bu maddenin 1 ila 9 ve 11 numaralı bentlerinden yazılı giderler düşüldükten sonra, kalan miktar üzerinden yapılır; kiranın indirilemeyen kısmı 88'inci maddenin 3 'üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz)

...

Mükellefler (hakları kiraya verenler hariç) diledikleri takdirde yukarıda yazılı giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarından %25'ini götürü olarak indirebilirler. Götürü gider usulünü kabul edenler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler...." hükmü yer almıştır.

Yukarıdaki hükümlerden de anlaşılacağı üzere, elde edilen gayrimenkul sermaye iradından dolayı verilecek olan beyannamede, gerçek gider usulünün veya götürü gider usulünün seçilmesi mükelleflerin iradesine bırakılmıştır.

Öte yandan, Kanun'un ‘Emsal Kira Bedeli Esası" başlıklı 73'üncü maddenin 2'nci fıkrasında; binaların mal sahiplerinin usul, füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi halinde emsal kira bedeli esasının uygulanmayacağı hükmü yer almaktadır.

Buna göre, elde edilen kira gelirlerinin yukarıda belirtilen istisna tutarını aşması halinde aşan kısmı gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilmesi gerekmekte olup, çocuğun kiracı olarak ikamet ettiği konutun kira sözleşmesi baba/veli tarafından yapılmış ve/veya kirası veli/baba tarafından ödeniyor olsa bile, söz konusu kira ödemelerinin kira gelirlerinin beyanında indirim konusu tapılması mümkün değildir.

Ayrıca, çocuğun ikamet ettiği konutun sahibi olunmadığından ve söz konusu konutun kira ile tutulan konut olması sebebiyle Gelir Vergisi Kanunu'nun 73'üncü maddesinin 2'nci fıkrasında yer alan binaların mal sahiplerinin usul, füru veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi halinde emsal kira bedeli esasının uygulanmayacağına dair hükmünden yararlanılması mümkün değildir.

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

 

(02.05.2013)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM