SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Serbest Bölgedeki Firmaya Yurt Dışında Verilen Hizmet’in Vergilendirilmesi

Serbest Bölgedeki Firmaya Yurt Dışında Verilen Hizmet’in Vergilendirilmesi

 Soru: Serbest Bölgedeki firmaya yurt dışında verilen teknik hizmetin vergilendirilmesi nasıl olacaktır?

 

Cevap: GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN

            5520 Sayılı  Kanunun 30/1-b maddesinde; Dar mükellefiyete tâbi kurumların serbest meslek kazançları üzerinden bu kazanç ve iratları avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben ödeyen veya tahakkuk ettirenler tarafından  % 20 oranında kurumlar vergisi kesintisi yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

            Yine 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 4 üncü bendinde dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından serbest meslek kazançlarının Türkiye'de elde edilmiş sayılması için serbest meslek faaliyetlerinin Türkiye'de icra edilmesi veya Türkiye'de değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiş, aynı maddenin son paragrafında da; "Bu maddenin 3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 7 inci bentlerinde sözü edilen değerlendirmeden maksat, ödemenin Türkiye'de yapılması veya ödeme yabancı memlekette yapılmışsa, Türkiye'de ödeyenin veya nam ve hesabına ödeme yapılanın hesaplarına intikal ettirilmesi veya kârından ayrılmasıdır." hükmüne yer verilmiştir.

           "Çifte vergiyi önleme anlaşmalarının "Serbest Meslek Faaliyetleri" başlıklı 14 üncü maddesinde genel olarak aşağıdaki ifade yer almaktadır;

            ".1. Bir Akit Devlet mukiminin serbest meslek faaliyetleri veya bağımsız nitelikteki diğer faaliyetler dolayısıyla elde ettiği gelir, yalnızca bu Akit Devlette vergilendirilebilecektir. Bununla beraber söz konusu hizmetler veya faaliyetler bu diğer Akit Devlette de icra edilirse ve eğer:

            a) Kişi bu diğer Akit Devlette faaliyetlerini icra etmek için sürekli kullanabileceği bir sabit yere sahip ise, veya

            b) Kişi bu diğer Akit Devlette, faaliyetlerini icra etmek amacıyla, ilgili takvim yılı içinde bir veya birkaç seferde toplam 183 günden fazla kalırsa,

             söz konusu gelir, aynı zamanda bu diğer Akit Devlette de vergilendirilebilir.

             Böyle bir durumda, olayına göre, ya yalnızca sözkonusu sabit yere atfedilebilen gelir ya da yalnızca bu diğer Akit Devlette bulunulan süre içinde icra edilen hizmet veya faaliyetlerden elde edilen gelir, bu diğer Akit Devlette vergilendirilebilir.

             2. "Serbest meslek faaliyetleri" terimi, özellikle bağımsız olarak yürütülen bilimsel, edebi, artistik, eğitici ve öğretici faaliyetleri,bunun yanısıra doktorların, avukatların, mühendislerin, mimarların, dişçilerin ve muhasebecilerin bağımsız faaliyetlerini kapsamına alır." denilmektedir.

             Yukarıda yer alan açıklamalara göre; Türkiye'de kanuni ve iş merkezi bulunmayan yurt dışındaki firmadan satın alınan teknik hizmetin serbest meslek faaliyeti kapsamında değerlendirilmesi, ancak söz konusu hizmetin yurt dışında verilmesi, anılan firmanın Türkiye'de sabit bir işyerinin bulunmaması nedeniyle adı geçen devletle yapılan "Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması" nın 14 üncü maddesine istinaden tevkifat yapılmaması gerekmektedir.

 

 KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN

Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesiyle, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmış ve aynı Kanunun 6 ncı maddesinde de işlemlerin Türkiye'de yapılmasının; malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını, hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını ifade ettiği belirtilmiştir.

Yine, aynı Kanunun 16/1-c maddesi ile Gümrük Kanunundaki transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı mal teslimleri, 17/4-ı maddesi ile de serbest bölgelerde verilen hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Buna göre, Serbest Bölgede faaliyette bulunan firmanın, yurt dışında aldığı teknik destek hizmeti, Türkiye'de gerçekleşmediğinden katma değer vergisinin konusuna girmemekte ve KDV ye tabi bulunmamaktadır.

Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

 

(12.11.2012)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM