YAZARLARIMIZ
Öğr. Gör. Yaser Gürsoy
Uludağ Üniversitesi
Sosyal Bilimler M.Y.O
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Prg. Bşk.
ygursoy@uludag.edu.tr



Özel Faturada Değişiklik

Özel Fatura, Türkiye de ikamet etmeyenlere döviz karşılığı yapılan teslim ve satışlarda (Bavul Ticaretinde) düzenlenen belgedir. Beş nüsha olarak düzenlenir. Birinci nüshası alıcıya verilir. İkinci, üçüncü ve dördüncü nüshaları eşya, gümrükten çıkarken onaylatılmak üzere alıcıya teslim edilir. Beşinci nüshası ise satıcıda kalır.

Satıcı Özel Faturayı KDV’siz ve döviz cinsinden düzenler. Fatura tutarı karşılığında bankadan Döviz Alım Belgesi alır.

Türkiye de ikamet etmeyen kişilere “Özel Fatura” düzenleyerek mal satışı yapma yetkisine (iznine) sahip KDV mükellefleri, 29 Aralık 2010 tarihinden geçerli olmak üzere faturalarını yeniden bastırmaları halinde “Ölçü Birimi” ve “Ağırlık Birimi” bilgilerini ihtiva edecek iki sütun ilave edeceklerdir.

Özel Fatura düzenleme yetkisine sahip satıcı mükellefler, halen kullanmakta oldukları, “Özel Fatura”larını düzenlemeye devam edebileceklerdir.

Ancak;

a- Halen kullanmakta oldukları“Özel Fatura”larının her beş nüshasında da yer alacak şekilde faturanın arkasına, teslime konu malın geçerli ölçü birimi (kutu, koli, adet, kilogram, litre, metre gibi) bilgilerini yazacaklardır.

b- Bilgiler ve fatura muhteviyatı; malların kilogram ölçü birimi dikkate alınarak hesaplanacak, malın ağırlığı faturanın arkasına yazılacaktır.

c- Özel Fatura düzenleme yetkisine sahip satıcı tarafından, faturanın arkasına yazılan “Ölçü Birimi” ve Ağırlık Birimi” bilgileri kaşe kullanılarak imzalanacaktır.

d- Satış anında alıcıya teslim edilecek olan “Özel Fatura”nın birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü nüshalarının arkasının kaşe onaylı olması gerekir. 

Bu tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren düzenlenen Özel Faturalı satışlara ait malların gümrükten çıkışı esnasında yapılan kontrollerde, fatura arkasına satıcı tarafından düzenlenen “Ölçü Birimi” ve Ağırlık Birimi” bilgileri, kaşe onayı ve imzası aranacaktır.
 

Kaynaklar;
a- 114 seri no’lu KDV Genel Tebliği.
b- 61 ve 64 seri no’lu KDV Genel Tebliği.
c-
“Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi” Yaser GÜRSOY, Ekin Kitabevi.2010     

10.01.2011

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM