YAZARLARIMIZ
Ünal Sandal
Vergi Müfettiş Yardımcısı
unalsandal@outlook.com



Iphone 7 İçin Ne Kadar Vergi Ödeyeceğiz?

Tüm dünya tarafından merakla beklenen iphone 7 ve iphone 7 Plus Apple’ın anavatanı olan Amerika Birleşik Devleti’nin California Eyaleti’nde şirketin CEO’su Tim Cook tarafından muhteşem bir lansman ile tanıtıldı. Yapılan lansmanda iphone 7’nin yanında Apple yeni ürünlerini de tüm dünyaya duyurdu. 16 Eylül’den itibaren ABD pazarında satışa sunulan Iphone 7 ülkemizde ise 14 Ekim itibarı ile kullanıcılarıyla buluşacak. Fiyat olarak 32GB Iphone 7 Plus ABD’de 739 dolardan piyasaya sürüldü, ülkemizde ise henüz fiyatı kesinleşmese de uzmanlar 4.000 TL civarı bir fiyat öngörmekte. Asgari ücretin 1.300 TL olduğu ülkemizde 3 aylık maaşla bir iphone 7 alınırken, asgari ücretin1.257 dolar olduğu Amerika’da ise 1 aylık maaşla 2 iphone 7 alınabiliyor.[1] Yüksek vergiler nedeniyle ABD’deki bir tüketiciden daha yüksek bir fiyatla sahip olacağımız 32GB iphone 7 Plus için ödediğimiz 4.000 TL’nin ne kadarını devlete vergi olarak ödüyoruz?

Ülkemizde satılan cep telefonları üzerinden devlete Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve TRT Bandrolü olmak üzere üç şekilde vergi alınmaktadır. Cep telefonları gümrük vergisinden muaf olup yukarıda sayılan vergilerin oranları ise şu şekildedir.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV):%25

Katma Değer Vergisi (KDV):%18

TRT Bandrolü:%6

Yukarıdaki oranlara baktığımızda cep telefonları üzerinden en fazla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alındığını görüyoruz. Ayrıca cep telefonlarında ÖTV’de asgari sınır uygulaması da bulunmaktadır. Bu uygulamayla 1 Ocak 2016 itibarıyla aldığımız cep telefonun ÖTV matrahının %25 vergi oranı ile çapılması sonucunda 160 TL’nin altında bir vergi çıkar ise biz asgari tutar olan 160 TL ÖTV ödemekteyiz.  Yapılan bu vergilendirmede tüketiciyi zor durumda bırakan önemli sıkıntılardan bir diğeri ise vergi oranlarının sadece cihazın maliyet bedeline uygulanmasıyla kalmayıp aynı zamanda vergi üzerinden vergide alınmasıdır. Daha detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse; TRT Bandrolü ilk olarak ÖTV’nin matrahına giriyor ardından ÖTV ile birlikte KDV matrahına ekleniyor, bu durumda tüketici verginin de vergisini ödemiş oluyor. Apple Store’dan 4000 TL’ye 32GB Iphone 7 Plus aldığımızda toplamda ne kadar vergi ödeyeceğiz küçük bir hesaplamayla bakalım.

Apple Store Satış Fiyatı

4.000

KDV

610,17

KDV Hariç Fiyat

3.389,83

ÖTV

677,97

ÖTV Hariç Fiyat

2.711,86

TRT Bandrolü

153,50

Maliyet Bedeli*

2.558,36

                        *Bayi karı da maliyet bedeline dahil edilerek hesaplamalar yapılmıştır.

Yukarıda yaptığımız hesaplamada da gördüğümüz gibi 4000 TL’ye bir telefon aldığımızda 4.000 TL’nin 1.441,64 TL’sini devlete vergi olarak ödemiş oluyoruz ve telefonda ki vergi yükü ise %36 oluyor.

Hükümetin cari açığı azaltmak için yaptığı en önemli düzenlemeler arasında ithal ağırlıklı lüks tüketim ürünlerinden yüksek vergi alarak bu ürünlerin ithalini sınırlama ve yerli üretimi teşvik edici uygulamalar geliyor. Hal böyle olunca bu durumdan en çok etkilenen sektörlerin başında akıllı telefon sektörü geliyor. Akıllı telefonlardaki yüksek vergi oranları tüketicinin bu telefonlara ulaşımını zorlaştırırken cari açığında azalmasına neden olmaktadır.   Bilgiye ulaşmanın öneminin her geçen gün artması akıllı telefonları hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline getiriyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan rakamlar ise bunun en büyük kanıtı. BTK’nın açıklamasına göre ülkemizde 2015 başı itibarıyla mobil kullanıcısı sayısı 72 milyona ulaşmış durumda. Hal böyle olunca hükümetlere de vergi uygulamalarında toplumumuzun bilgi çağına daha hızlı adapte olması ve teknoloji üreten bir ülke olmamız için daha yenilikçi uygulamalar yapma sorumluluğu getirmektedir. Yapılan son düzenlemeler ile cep telefonlarında olan taksit sınırlaması yerli üreticiler lehine kaldırılması bunun güzel örneklerinden biridir. Bu gibi yapılan uygulamalar ile hükümetler insanımızın teknolojiye erişimini kolaylaştırarak bilgi üreten bir toplum haline gelmemizi hedeflemelidir.

 

Kaynakça

http://poverty.ucdavis.edu/faq/what-are-annual-earnings-full-time-minimum-wage-worker 5 Ekim 2016

13.10.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM