YAZARLARIMIZ
Ufuk Yola
Eski İş Müfettişi
İş ve Sosyal Güvenlik Danışmanı
Bilirkişi
ufukyola@gmail.com



Fazla Çalışma Ücretini Ödemeyen Ya Da Eksik Ödeyen İşverenleri Bekleyen Potansiyel Riskler

Fazla Çalışma Genel Olarak:

Bilindiği üzere fazla çalışmanın doğabilmesi için, genel olarak işyerinde haftalık çalışma sürelerinin 45 saati aşması gerekmektedir. Bunun dışında yasaklı çalışmalar olarak nitelendirilen; günlük 11 saat ve gece döneminde 7.5 saat çalışma sınırının aşılması durumunda ortaya çıkacak fazla çalışmalar ile bazı meslek mensupları için yasal olarak sınırlandırılan çalışma saatlerinin üzerinde gerçekleşen çalışmalar nedeniyle oluşacak fazla çalışmalar da söz konusu olabilmektedir.

Fazla Çalışma Ücretinin Ödenmemesi ya da Eksik Ödenmesi Durumunda Hangi Risklerle Karşılaşılabilir:

İşçilerin İş Akdini Haklı Nedenle Sona Erdirmeleri Mümkündür:

İlk olarak fazla çalışma ücreti ödenmeyen ya da eksik ödenen çalışanlar iş akdini haklı nedenle feshedebilirler. Bu kapsamda eylemli fesih yoluyla iş ilişkisini sona erdirip, arabulucuya başvurmaları mümkündür.

Müfettiş Denetimlerinde Karşılaşılabilecek İdari Para Cezaları:

  1. Konuya ilişkin olarak çalışanlarca yapılacak şikayet başvuruları ya da 3. Kişilerce yapılacak ihbar başvurularına istinaden işyerinde gerçekleştirilecek denetimlerde; ortalama 2 yılı kapsayacak bir denetim yapılacak ve geriye doğru işçilerin fazla çalışma ücretleri hesap edilecektir. Bu işlem yalnızca şikayetçi işçi özelinde yapılmayarak, tüm işyeri çalışanlarını kapsayacaktır.
  2. Yapılacak denetimlerde uygulanacak yaptırımlar birkaç farklı şekilde kendini gösterecektir.
  • İlk olarak ödenmediği tespit edilen fazla çalışma ücretleri için İş Kanunu kapsamında İPC uygulanacaktır. Ceza tutarının 2022 yılında işçi başına 755 TL olduğu düşünülürse, 50 işçinin çalıştığı bir işyerinde ortalama olarak 37.750 TL İPC uygulanması söz konusu olacaktır. Ayrıca fazla çalışma için işçilerin onaylarının alınmadığı bir senaryoda, ilave olarak 37.750 TL daha İPC gündeme gelecektir.
  • İkinci olarak geçmiş dönemde ödenmeyen fazla çalışma ücretleri nedeni ile SGK prim ve Vergi kayıpları söz konusu olacağından, ilgili ildeki SGK İl Müdürlüğü ve Vergi Dairesi Başkanlığına konu hakkında bildirim yapılır. Bu kapsamda özellikle SGK tarafından, fazla çalışma ücretlerinin ödenmediği ya da eksik ödendiği tespit edilen her ay için aylık asgari ücretin iki katı tutarında İPC uygulanacaktır. Dolayısıyla 2 yılı kapsayacak şekilde denetim yapıldığı varsayımında, 24* 10.008 TL=240.000 TL ortalama İPC uygulanması söz konusu olacaktır. Keza Vergi Dairesi Başkanlığı da kendi mevzuatı gereğince idari işlemleri gerçekleştirecektir.
  • Son olarak yukarıda bahsi geçen İPC lerin dışında, bir de işçiye ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinin varlığı söz konusudur. Bu noktada işçiler işverenden alacaklı konumdadır ve bu duruma ilişkin olarak iş akdi feshedilerek kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücretleri, varsa diğer işçilik alacakları talep konusu yapılabilir.

Bir başka önemli husus ise asgari ücret desteğinden yararlanılmış ise yararlanılan tutarlar gecikme zammı ve cezası ile birlikte işverenlikten geri tahsil edilecektir.

01.04.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM