YAZARLARIMIZ
İbrahim Kütükcü
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
ibrahim.kutukcu@hotmail.com



Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteğinden Yararlanan İşverenlere Yeni Teşvik

Covid-19 salgınının ekonomin üzerindeki etkilerinin azalmaya başlaması ile birlikte normalleşme hız kazanmıştır. Normalleşme sürecinde haftalık normal çalışma sürelerine dönen işyerlerine ise çıkarılan yeni teşvik paketi ile birlikte ciddi anlamda destek verilmektedir. Bu kapsamda İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen madde ile Covid-19 kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanların, işyerinde normal çalışma sürelerine geçilmesi halinde sigorta primlerinin işveren ve sigortalı paylarının tamamı (prime esas kazanç alt sınırı üzerinden)  31/12/2020 tarihi geçilmemek üzere üç ay süreyle teşvik kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

Özetle bahsettiğimiz teşviğin şartlarına kısaca değinecek olursak;

-1/7/2020 tarihinden önce kısa çalışma ödeneği ya da nakdi ücret desteğinde başvurusunda bulunmuş ve yararlanmış olmak,

-İşyerinde haftalık normal çalışma sürelerine geçmek.

Yukarıdaki şartları sağlamak koşulu ile 31/12/2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/eksik çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında her ay SGK’ya ödenecek primlerden mahsup edilmek suretiyle işverenlere prim desteği sağlanacaktır. İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; kısa çalışma ödeneği alanlar için sigortalının kısa çalışma ödeneği aldığı aylık ortalama gün sayısını, nakdi ücret desteğinden yararlandırılanlar için nakdi ücret desteği aldıkları aylık ortalama gün sayısını geçemeyecektir. İşverenin bu teşvikten yararlanması halinde aynı çalışanın aynı ayda diğer prim teşviklerinden yararlanması mümkün değildir.

5535 sayılı Kanunun 30. Maddesinin ikinci fıkrasın kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleri, 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olan alım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri ve sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar, ev hizmetlerinde çalışanlar ve yurtdışında çalışan sigortalılar söz konusu teşvik kapsamına alınmamıştır.

Ayrıca kısa çalışma ödeneğinden ve nakdi ücret desteğinden yersiz yararlananlar, kısa çalışma başvurusuna yönelik uygunluk tespiti olumsuz sonuçlananlar, söz konusu teşvikten yararlandırılmayacaklardır.

24.07.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM