YAZARLARIMIZ
Hüseyin Yerli
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
huseyin_yerli@hotmail.com



Vakıfların Kuruluş İşlemleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Vakıfların günümüzdeki öneminin artması nedeniyle vakıf kuruluş işlemlerinin çoğalması, vakıflarla ilgili yayınların kısıtlı olması nedeniyle vakıflar ilgili konularda tereddütlerle karşılaşılmaktadır.

Kuruluş işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususların neler olduğu, vakıf senedin ve vakfa bağış edilen mal bedelinin vakıf çalışmalarında ne kadar önemli olduğunun ele alınması amacıyla bu makale hazırlanmıştır.

GİRİŞ

Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakların belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Bir malvarlığının bütünü veya gerçekleşmiş ya da gerçekleşeceği anlaşılan her türlü geliri veya ekonomik değeri olan haklar vakfedilebilir. Anayasa ile belirlenen niteliklere ve temel ilkelerine, hukuka, ahlâka, millî birliğe ve millî menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz.(T.C Yasalar, 2001)

4721 sayılı Yasa’dan önce yürürlükte olan, 743 sayılı Yasa’da, vakıflarda üyeliği engelleyecek nitelikte bir hüküm bulunmadığı halde, 1.1.2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Yasa’nın 101. maddesinin itiraz konusu üçüncü fıkrası ile vakıflarda üyelik olmayacağı öngörülmüştür. Anaysa Mahkemesi, madde 101’de yer alan bu hükmü 17/4/2008 tarihli ve E.: 2005/14, K.: 2008/92 sayılı Karar ile iptal etmiştir.(Anayasa Mahkemesi Kararı, 2008) Bu kararla, vakıflarda üyelik söz konusu olmaması nedeniyle organsız kalan vakıfların tekrar yaşamasının önü açılmıştır.

Vakıf kurma iradesi, resmî senetle veya ölüme bağlı tasarrufla açıklanır. Vakıf, yerleşim yeri mahkemesi nezdinde tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanır.

Resmî senetle vakıf kurma işleminin temsilci aracılığıyla yapılması, temsil yetkisinin noterlikçe düzenlenmiş bir belgeyle verilmiş olmasına ve bu belgede vakfın amacı ile özgülenecek mal ve hakların belirlenmiş bulunmasına bağlıdır.

Mahkemeye (Asliye Hukuk ) başvurma, resmî senet ile düzenlenmiş ise vakfeden tarafından; vakıf ölüme bağlı tasarrufa dayanıyorsa ilgililerin veya vasiyetnameyi açan sulh hâkiminin bildirimi üzerine ya da Vakıflar Genel Müdürlüğünce re'sen yapılır.

Başvurulan mahkeme, mal ve hakların korunması için gerekli önlemleri re'sen alır.(T.C Yasalar, 2001)

Vakıflar, kuruluşları itibariye vakfedenler tarafında veraset yoluyla kurulurken, gerçek veya tüzel kişilerin kendi iradeleri doğrultusunda bir araya gelerek vakıf kurulmasını gerçekleştirebilirler.

Makale konumuz kurulması daha hızlı ve pratik olan gerçek ve tüzel kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları özel hukuk tüzel kişiliğine sahip, mal topluluğu olan vakıfları kapsamaktadır.

Anahtar Kelimeler; Vakıf kuruluşu, vakıf, vakıf kuruluşunda dikkat edilmesi gereken hususlar.

KURULUŞ

Yeni vakıflar; Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre kurulur ve faaliyet gösterirler. Yeni vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleştirmek üzere, Genel Müdürlüğe beyanda bulunmak şartıyla şube ve temsilcilik açabilirler.

Yeni vakıfların kuruluş amaçlarına göre, özgülenecek asgarî mal varlığı her yıl Meclis tarafından belirlenir.

Yabancılar, Türkiye’de, hukukî ve fiilî mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilirler. (T.C Yasalar, 2008)

Vakıf kurucuları, fiili ehliyetine sahip gerçek kişilerden oluşabileceği gibi, tüzel kişiliklerinde bulunması mümkündür. Tüzel kişilikler, kuruluşlarında veya yetkili organlarından, vakıf kurabileceklerini ve bu vakfa mal varlığını tahsis edebileceğine dair hüküm bulunan kuruluş belgesini veya yetkili organ kararlarını gösteren belgeyi, vakıf kuruluş işlemlerin yapıldığı mahkemeye sunması gerekir.(Aykul, 2013,31)

1)Vakıf Senedi

Yeni vakıfların yönetim organı vakıf senedine göre oluşturulur ve bu vakıfların yönetim organ-larında görev alanların çoğunluğunun, Türkiye’de yerleşik bulunması gerekir.

Gerçek veya tüzel kişilerin vakıf kurma iradesi, noterde düzenleme şeklinde hazırlanan resmi senetle açıklanır. Noter, resmi senedin bir örneğini yedi gün içinde Genel Müdürlüğe gönderir.

Vakıf senedini hazırlarken, özgülenen amaçların doğru tespit edilmesi gerekir.

Vakıfların kurucu üyelerin ve yöneticilerin, vakıf senedi oluşturmadan önce mutlaka adli sicil kayıtlarının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Medeni hakları kullanma ehliyetini kaybeden veya görevini sürekli olarak yapmasına engel teşkil edecek hastalığa veya maluliyete yakalanan ve vakıflarda; hırsızlık, nitelikli hırsızlık, yağma, nitelikli yağma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık, zimmet, rüşvet, sahtecilik, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık suçları ile Dev-letin güvenliğine karşı işlenen suçların birinden mahkûm olanlar yönetici olamazlar.

Vakıf yöneticisi seçildikten sonra yukarıdaki suçlardan mahkûm olanların yöneticiliği sona erer. Bunları takip edilmesi sorumluluğu vakıf organlarına aittir.

Vakıf Kuruluşu için, kurucu üye sayısının belirlerken, vakıf senedinde belirlenen toplantı nisapları göz önüne alınarak bulundurulmasında fayda vardır. Kurucu üye sayısının fazla olması, vakfın organ seçiminde asil ve yedek üyelerin seçiminde, sıkıntı yaşamadan oluşturabilir.

Vakıf yönetim kurulu üyeleri, mütevelli heyet üyelerinden seçilir, yönetimde çoğunluk sağlamaması şartıyla, mütevelli heyet dışında da seçilebilir.

Vakfın mütevelli heyet başkanı, aynı zamanda yönetim kurulu başkanı olması ve vakfın yasal organları olan Mütevelli Heyet, Yönetim Kurulu Ve Denetim Kurulu organları dışında organların vakıf senedinde belirtilmeyerek, vakfın kolay ve etkin yönetilmesi açısından fayda vardır.

Vakıf senedinin taslağını hazırladıktan sonra, noter işleminden önce mutlaka, okutulmasını ve kurulacak vakfın unvanıyla benzer vakıf ünvan sorgulamasının yapılması gerekir. Aksi takdirde noterden hazırlanan vakıf senedinde, düzeltme beyanlarının yapılma olasılığı yüksektir. Vakıf senedi, kuruluş işlemlerini yapan noter tarafından, düzeltmelerin yapılması gerekir. Vakıf kuruluş senedinin noter işlemlerini hangi noter yapmışsa, bundan sonra vakıfla ilgili tüm işlemleri bu noterden yapılması gerekir. Başka bir noterden vakıf senediyle ilgili herhangi bir işlem yapıldığında, o noter yapılan işlemlerin bir suretini kuruluş senedin işlemlerini yapan notere göndermek zorundadır.

Vakfın senedine hazırlayan noter, bir suretini Vakıflar Genel Müdürlüğüne 7 gün içinde göndermek zorundadır. (Aykul, 2013,31)

Vakıf senedi düzenleme şeklinde yapılmakta olup, vakıf kurucu üyelerin kimlik ve resimleri gerekmektedir.

Vakıf senedi mahkeme için 3 suret yeterli olmaktadır. Vakıf senedinin fazla yapılmasında yarar vardır, en az 6 suret yapılması gerekir. Üç suret mahkemeye verilmekte olup, bir suret mal varlığının banka bloke edilmesi için kullanılacağından, elinizde en az iki suret kalması yeterli olabilir.

2)Bankaya Paranın Blokesi;

Vakıf senedinin noter işlemlerinden sonra, mal varlığının bankaya bloke edilmesi işleminde kamu bankaları mecburiyeti kaldırılmış olup, Türkiye’de kaim bulunan bankalardan birine parayı bloke ederek bankadan alınacak olan resmi yazıyı, mahkeme evrakların arasına eklenmesi gerekir. Banka blokeyi yapabilmek için vergi numarası istemektedir. Noterden sonra vakfın merkezinde bulunan vergi dairesine başvuruda bulunarak, potansiyel vergi numarası alınmalıdır.

Bankaya bloke yapılırken paranın tüm kurucu üyelerin adına tek tek yatırılması, ilerde oluşabilecek itilafların önüne geçilmesinde yardımcı olur.

3)Mahkeme Süreci;

Mahkeme başvuru işlemleri mutlaka bir avukat yoluyla yapılması şart değildir. Bir mali müşavirde almış olduğu vekâletnameyle bu işlemleri takibini yapabilir. Vakıf kuruluş işlemleri, basit bir mahkeme yoluyla yapılmaktadır. Bazı mahkemeler, evrak üzerinde karar vererek, duruşma yapmamaktadır. Fakat bazı mahkemeler karar sürecinde duruşma saati ve günü vererek, duruşma yapmaktadır, vakıf temsilcisi veya yetkilisine söz hakkı vererek vakfın gayesi ve talebini sorarak, kararı duruşma esnasında hazır bulunanlara okuyarak karar vermektedir. Avukatın bulunması, sürecin biraz daha hızlı ilerlemesine yardımcı olmaktadır, fakat vakıfları, avukatlar kuracak diye bir şart bulunmamaktadır.

Örnek Mahkeme Dilekçesi;

…………………………ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

 

TESCİL TALEBİNDE BULUNAN……..:                           ………VAKFI

 Adres…….: ………BEYOĞLU/İSTANBUL

YETKİLİ/VEKİLİ :

İHBAR BULUNAN :VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

                                                Milli Müdafaa Cad. No:20 Kızılay/Ankara

DAVA KONUSU : …………………………Vakfı adı ile kurulmuş bulunan vakıf Senedi’nin

TESCİL Talebidir.

 

A Ç I K L A M A L A R

1-)…………..Noterliğinin …..tarih ve ………… y. numaralı olup ilişikte sunduğumuz …………….sayfadan ibaret düzenleme şeklinde Vakıf Senedi ile ………………………….Vakfı adı altında bir vakıf kurulmuştur.

 

2)Vakfın adına ………………vergi numarası ile …………..Bankası Beyoğlu Şubesinde açılan …..-……. Nolu hesabına ……………..TL bloke edilmiştir. Ek 1 ile bankanın …… tarih ve …..sayılı yazısı ektedir.

3) 4721 sayılı TMK ‘nun 102 maddesi gereğince, vakfın mahkemeniz nezdinde tutulan sicile ve hususun Vakıflar Genel Müdürlüğündeki merkezi siciline kaydolunması için keyfiyetin adı geçen genel müdürlüğe bildirilmesine karar verilmesini, noter tasdikli vakıf senedinin geçici 2.maddesinde verilen yetkiye dayanarak saygılarımızla arz ve talep ederiz

Mahkemeye başvurma, resmi senedin düzenlenmesinden sonra vakfeden tarafından yapılır. Resmi senetle vakıf kurma işleminin temsilci aracılığıyla yapılması halinde, temsil yetkisinin noter tarafından düzenlenmiş temsilcilik belgesi ile verilmiş olması, bu belgede vakfın amacı ile özgülenecek mal ve hakların belirlenmesi zorunludur. Kurucular arasında tüzel kişi bulunması halinde; bu tüzel kişinin vakıf kurabileceğine ve vakfa mal varlığı tahsis edebileceğine dair hüküm bulunan kuruluş statüsünü veya yetkili organ kararını da vakıf senedi ile mahkemeye verirler.

Mahkeme, dosya üzerinde Genel Müdürlüğün görüşünü almak, gerekirse vakfedeni dinlemek ve bilirkişi incelemesi yaptırmak suretiyle vakfın tesciline karar verir.

Mahkeme, Vakıf kuruluşuyla ilgili Davacı vekiline veya vakıf kurucu üyelerinden birine veya ikisine de davayla ilgili bir karar gönderir,

Bu kararda;

a)         Dava dilekçesinin 6100 sayılı HMKnın 119 maddesi hükmünde düzenlenen unsurları taşıdığının tespitine, H.M.K nın 316-322 maddeleri arasında düzenlenen BASIT yargılama usulünün uygulanmasına,

b)         Tensip tutanağının davacıya (varsa vekiline) tebliğine, giderin peşin yatırılan avanstan karşılanmasına,

c)         H.M.K nın 317 ve 318 maddeleri uyarınca dava dilekçesi ve ekinde sunulan davacı delillerinin davalıya tebliğine, giderin peşin avanstan karşılanmasına, çıkartılacak davetiyeye "ilk itirazları ile birlikte cevaplarını bildirmesi için iki hafta süre verildiğinin" yazılmasına, cevap verildiği taktirde taktir edilecek gider avansının da yatırılmasına,

d)         HMK nın318 maddesi gereğince tarafların dilekçeleri ile birlikte tüm delillerini açıkça ve hangi vakıanın delili olduğunu da belirterek bildirmek, ellerinde bulunan delillerini dilekçelerine eklemek ve başka yerden getirtilecek belge ve dosyalar içinde bunların bulunabilmesini sağlayan bilgilere dilekçelerde yer vermek zorunda olduklarının “ taraflara gönderilecek davetiyeye yazılmasına,

e)         Tarafların başka yerlerden getirtilecek delil ve belgeleri için ilgili yerlere yazı yazılmasına, giderin gerektiğin de peşin avanstan kullanılmasına,

f)          5737 Vakıflar Kanunun 5/2 maddesince "Yeni Vakıflar kurulusunda amaçlarına göre özgülenecek asgari mal varlığı her yıl Meclisçe belirlenir" denildiğin den ekte vakıf senet örneği incelenerek dava konusu olan vakıf için 2014 yılı itibariyle özgülenecek olan asgari mal varlığının bildirilmesi için Vakıflar Meclisine yazı yazılmasına,

g)         Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne görüş sorulması için yazı yazılmasına,

h)         Vakıf kurucularının adli sicil kayıtlarının celbi için savcılığa yazı yazılmasına, karar verildi.

 

Mahkeme, vakıflar genel müdürlüğüne mal varlığının yeterli olup olmadığı ve vakıf senediyle ilgili görüşlerini almak üzere yazı gönderir.

Bu yazıda;

“5737 Vakıflar Kanunu'nun 5/2 maddesince "Yeni Vakıflar kurulusunda amaçlarına

göre özgülenecek asgari mal varlığı her yıl Meclisçe belirlenir" denildiğinden ekteki ……….

…. Noterligi'nin ……. tarih ve ……… yevmiye no.lu Saint ………………………. Vakfı'na ait vakıf senet örneğinin incelenerek dava konusu olan vakıf için 2015 yılı itibariyle özgülenecek olan asgari mal varlığının ACELE mahkememize bildirilmesi hususu

rica olunur.”

 “Mahkememizde görülmekte olan Vakıf (Vakıf Senedi Tescili İstemli) davası nedeniyle;

Mahkememizin ………….. Esas sayılı dosyasında bulunan …………………. Noterliği'nin

………………. tarih ve ………. yevmiye numaralı düzenleme seklinde Vakıf senedi ile ilgili görüşlerinizin en kısa sürede mahkememize bildirilmesi hususu, rica olunur.”

Şeklinde göndermiş olduğu yazılarla Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görüşleri istenir.

Vakıflar genel müdürlüğü, mahkeme tarafından gönderilen bu yazıya yaklaşık 15 günlük süre içinde cevap vermektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü bir yazıyla, mal varlığı rakamı ve vakıf senediyle görüşlerini bildirmektedir.

Vakıf senedinde belirtilen mal varlığı, meclis tarafından belirlenen rakam üzerinden olsa dahi mahkeme bu rakamın arttırılmasını isteye bilir. Vakıf, meclisin mal varlığı dikkate almayıp, kurucu üyelerden bu mal varlığın yeterli olmadığını, arttırılmasını isteye bilir. Vakıf senedinde son kararı, mahkeme tarafından verilmektedir.

Mahkeme kurucu üyelerin adli sicil bilgilerini bir yazıyla, adli sicil kurumundan talep eder.

Mahkeme, tescile veya tescil isteminin reddine ilişkin olarak verdiği kararı, resmi senetle birlikte Genel Müdürlüğe resen tebliğ eder.

Merkezi sicile kaydedilen vakıf, Resmî Gazete’de ilan edilir. İlanda; vakfedenin adı, vakfın adı, yerleşim yeri, amacı, mal ve haklarının neler olduğu, varsa taşınmazlarının tapu bilgileri, vakfın organları ile kuruluş senedinin tarih ve sayısı, tescil kararının tarih ve sayısı ile hangi mahkemece verildiği belirtilir. İlan için yapılacak harcamalar vakıftan alınmak üzere Genel Müdürlük tarafından karşılanır.

Vakıf senedinde vakfın amacı ile bu amaca özgülenen mal ve haklar yeterince belirlenmiş ise, diğer noksanlıklar vakfın tüzel kişilik kazanması için yapılan başvurunun reddini gerektirmez.

Bu tür noksanlıklar, tescil kararı verilmeden önce mahkemece tamamlattırılabileceği gibi kuruluştan sonra denetim makamının başvurusu üzerine, imkan varsa vakfedenin görüşü de alınarak, vakfın yerleşim yeri mahkemesi tarafından tamamlattırılır.

Vakfa özgülenen malların mülkiyeti ile haklar vakfın tüzel kişiliğin kazanılmasıyla vakfa geçer.Tescile karar veren mahkeme, vakıf senedinin bir örneğini de ekleyerek vakfedilen taşınmazın vakıf tüzel kişiliği adına tescil edilmesini tapu idaresine bildirir. Tapu idaresi bu bildirim üzerine, vakıf adına tescili yapar. Bu tescil işleminden de vakıf yöneticileri sorumludur. (Vakıflar Genel Müdürlüğü,2008)

Vakıf meclisince belirlenen 2015 yılı asgari mal varlığı 55.000,-TL’dir. Mahkeme, vakıflar genel müdürlüğüne vakıfların marlığının özgülenen amaç doğrultusunda yeterli olup olmadığı, vakıf senedinde belirtilen hususların, vakfın faaliyetinin aykırılık olup olmadığı konusunda vakıflar genel müdürlüğüne bir yazıyla sormaktadır. Vakıflar bu yazıyı 15 günlük süre içinde bir cevap vermesine karşın, mal varlığının yetrli olduğunu ve faaliyet konusunun yasalara aykırım olmadığı konusunda cevap vermesine karşın son kararı mahkeme vermektedir. Mahkeme, vakıf meclisince verilen asgari mal varlığının dikkate almadan, vakıf kurcu üyelerden bu rakamın yeterli olmadığını, ve artırılmasını isteyebilir.

Yeni vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleştirmek üzere Genel Müdürlüğe be-yanda bulunmak şartıyla şube ve temsilcilik açabilirler. Beyannamenin düzenlenmesine ilişkin usûl ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

4)Tescil İşlemlerinden Sonra;

Mahkeme kararı yazdıktan sonra, kararın bir örneği vakfın tescil olduğuna dair kararı bir örneğini göndermektedir. Vakıflar genel müdürlüğü mahkemenin vermiş olduğu karara dava açma hakkı vardır. Genelde bu pratik olarak uygulanmamaktadır, mahkeme vakıf senediyle ilgili görüşlerini sorduğunda olumsuz bir durum söz konusu olduğunda mahkeme vakıf senedi düzelttirmektedir. Vakıf senedini hazırlarken özgülenecek olan mal varlığı meclis tarafında belirlendiğinden vakıf senedinde belirtilen en az mal varlığı 2015 yılı için 55.000 TL ‘nin vakıf senedi hazırlanıyor, vakfın amacına göre mahkemeler bu rakamı arttıra biliyorlar.

Mahkeme kararın tescilinden sonra tutulması gereken TTK ve VUK’göre defterlerin, tasdik işlemlerin yapılması gerekir.

Vakıflar genel müdürlüğüne giden karar, vakıfların resmi gazetede yayınlanması için takip edilmelidir. Vakıflar genel müdürlüğü aranarak, hukuk bölümünden vakıf senedine itiraz edilip edilmeyeceği konusunda bilgi alınmasında fayda vardır. Vakıf senedinin mahkemede tescil olduğundan itibaren 1 aylık süre içinde vakıf senediyle seçilen geçici yönetim kurulu üyeleri, vakfı genel kurula götürerek vakfın organlarını seçmesi gerekir.

Mahkeme evrakları, vakıflar genel müdürlüğüne gönderdikten sonra resmi gazetenin yoğunluğuna göre 10-15 gün içinde, vakıflar genel müdürlüğü tarafından resmi gazetede yayınlatılarak, vakfın kurulduğu ilan edilmektedir. Bu ilanda Vakfın Adı, Vakfedenler, vakfın Merkezi, Vakfın Tescil Kararını Veren Mahkemenin adı karar numarası, Vakfın Amacı, Vakfın mal Varlığı, Yönetim kurulu ve vakfın sona ermesi halinde kalacak mal varlığı belirtilir.

Resmi gazetede ilan bedeli 2014 yılı 236 ,-TL’dir. Vakıflar genel müdürlüğü, bir yazıyla Vakfın internet şifresi, vakfın sürekli kullanacağı tescil numarası, ilan bedelin ödenmesiyle ilgili banka hesap bilgilerini göndermektedir.

Vakıflar genel müdürlüğünden gelen bu yazıyla 15 gün içinde İnternet şifresiyle, Vakıf yönetici bilgilerin sisteme girilmesi, yönetim kurulu üyelerin mal bildirimlerinin bulunması, vakfa ait taşınmazların tapuya tescil işlemlerin yapılmasını, mal varlığının nakit olması durumunda blokenin kaldırılmasını belirten bir yazıyla vakıf kuruluş işlemlerin sonuçlanmış bulundurmaktadır.

SONUÇ

Vakıfların kuruluş prosedürlerin uzun ve karmaşık bir yapıya sahip bulunmaktadır. Vakıflar genel Müdürlüğü, vakıfların kuruluş aşamalarında gerekli bürokrasileri azaltarak, vakıf kuruluşlarını teşvik etmeli. Vakıflar, toplumsal barışın sağlanmasında büyük önem arz etmektedir.

KAYNAKÇA

1-T.C Yasalar, (08.12.2001). 4721 Sayılı Kanun.Ankara: Resmi Gazete ( 24607).

2-T.C Yasalar,(27.02.2008). 5737 Sayılı Kanun. Ankara: Resmi Gazete(26800)

3-Anayasa Mahkemesi Kararı,(17.04.2008). E:2005/14 ve K:2008/92 Sayılı Karar. Ankara.

4-Vakıflar Genel Müdürlüğü,(27.09.2008).Vakıflarda Yönetmenlik. Ankara: Resmi Gazete (27010)

5-Aykul, Ömer (2013). Yeni Vakıflar Hukuku, Seçkin Yayıncılık A.Ş. Ankara

6-www.tusev.org.tr (Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı)

18.08.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM