YAZARLARIMIZ
Hasan Alevli
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
hasan.alevli@accreditymm.com



Mali Tabloların TFRS’ye Uyumu Zorunlu Mu?

01.01.2015 tarihinden itibaren;  önceki iki yıl (2015 yılı için 2013 ve 2014),  şu üç kriterden (aktif toplam en az 50 milyon TL, net hasılat en az 100 milyon TL ve çalışan sayısı en az 200 kişi; bkn.7149 sayılı BKk) herhangi iki kriteri üst üste 2 yıl tutturan işletmeler, T.Ticaret Kanunu, Tekdüzen Hesap Planı(TDHP) ve Vergi Usul Kanununa (VUK)  göre düzenledikleri münferit ve konsolide tablolarını, TFRS’ye göre düzeltip, Bağımsız Denetimden geçirmeleri gerekmektedir. 

Aktif büyüklük ve net hasılat rakamlarının tespitinde varsa bağlı ortalıklar (grup içi işlemler hariç) birlikte dikkate alınarak ve varsa iştirak rakamları iştirak hissesi oranında toplama dahil edilir. Çalışan sayısı yine yıl ortalamaları, bağlı ortaklık ve hisse oranında iştirak çalışanları ile birlikte dikkate alınır.

İşletmeler, TDHP ve VUK’a göre dönemsonu işlemlerini yaptıktan sonra, Kamu Gözetim Kurumu tarafından Türkçe’ye çevrilerek resmi gazetede ve kendi resmi web sitesinde yayınlanan  Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına göre, Bilanço ve Gelir Tablolarını yeniden düzenlemeleri, standarta göre Nakit Akım ve Özkaynak Değişim Tablolarını oluşturmaları gerekmektedir. Standartların amacı, yatırımcı, finansör ve diğer tablo kullanıcıları için şeffaf, anlaşılabilir, karşılaştırılabilir ve en önemlisi gerçeğe uygun verilerle şirketin durumunu ortaya koymaktır.

Standartların ve şirket verileri ve operasyonların üzerlerinden tek tek geçilerek, gerekli TFRS düzeltmeleri yapılmalıdır. Çıkan sonuçlar, TDHP/VUK’a göre hazırlanan mali tabloların sonuçlarından oldukça farklı olacaktır. Bunun nedeni, özellikle VUK’un vergi matrahını aşındırmamak için oldukça muhafazakar hazırlanmış değerleme ve karşılık giderleri maddeleridir.

Standartların dili çeviriden dolayı eski Türkçe ile yazılmış ve kabul görmüş vergi jargonundan farklıdır. Gerek bu sebeble ve gerekse VUK’a göre alışılmışın dışında yeni bir bakış açısı gerektiğinden adapte olmak ve anlamak zordur. Bu amaçla çeşitli kaynaklardan yararlanılmalı ve gerekli eğitimler tamamlanmalıdır.

Ülkemizde sözkonusu standartların ödenecek vergiye etkisi yoktur. Ancak hemen belirtelim ki  bu standartlar AB Müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında belli kriterlerle zorunlu hale getirildi/getiriliyor. AB ülkelerinde ise işletmeler, ödedikleri vergileri bu standartlara göre oluşan matrah üzerinden ödemekteler.

Mali tablolarımızı bu standartlara göre yeniden düzenlemezsek yaptırımı nedir? Zorunlu olan işletmelerin mali tabloları, standarta göre yeniden düzenlenmezse, Bağımsız Denetimden geçemeyecek. Bağımsız Denetimden geçmemiş Mali Tablolar ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporları 6102 sayılı T.Ticaret Kanununun 397 inci maddesine göre hiç düzenlenmemiş sayılacak. Hiç düzenlenmemiş sayılan mali tablolarla alınan Genel Kurul kararları mutlak butlan (hukuken geçersiz)’dir. Yine aynı kanunun 553 üncü maddesine göre yönetim kurulu üyeleri ve yöneticiler, kanunda ve esas sözleşmeden doğan yükümlülüklerini kusurlarıyla ihlal ettikleri takdirde, hem şirkete hem ortaklara hem de şirket alacaklarına karşı verdikleri zarardan sorumlu olacaklardır.

Bu sorunların önüne geçmek için gerekli eğitim ve sistem altyapıları hazırlanarak 2015 yılı mali tabloları TFRS’ye göre yeniden düzenlenmeli ve konunun uzmanlarından yardım ve eğitim alarak standartlar uygulanmalıdır.

07.10.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM