YAZARLARIMIZ
Fatih Akkuş
Sosyal Güvenlik Denetmeni
fthaks35@gmail.com



Şirket Ortaklarının Sigortalılığı

 

5510 sayılı Kanunun kendi içinde ve başka kanunlara yaptığı atıfların fazlaca bulunması ve ayrıntılarının ikincil mevzuat ile düzenlenmesi nedenleriyle kanunun uygulanması bakımından yükümlü olan sigortalılar, işverenler, ilgili kurumlar, mali müşavirler ve diğer ilgililer  tarafından takibinin kolaylaştırılması ve belirli konuların bütün halinde toplanması hem idari yaptırımların hemde hak kayıplarının önüne geçilmesi açısından önem arz etmektedir.

Bu bağlamda 5510 sayılı Kanunun 4/1(b) maddesinin 3 numaralı alt bendi kapsamında sigortalılıkları sağlanan şirket ortaklarının sigortalılığına dair bilgiler aşağıdaki tabloda özet halde sunulmuştur.

Sigorta                                                                                                                  Bilgileri

Şirket Türü

Sigorta Başlangıcı

Sigorta Başlangıç Bildirim Süresi

Sigorta Sona Ermesi

Sigorta Sona Erme Bildirim Süresi

Kollektif Şirket Ortakları

Vergi mükellefiyetinin başladığı tarihte

 

Mükellefiyet işlemlerinin vergi dairesince tamamlandığı tarihten itibaren (tamamlama 2 ayı geçmemeli) en geç 15 gün içinde

Vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihte

Vergi terk işleminin vergi dairesince tamamlandığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde

Adi Komandit Şirketin Komandite ve Komanditer Ortakları

Donatma İştiraki Ortakları

Limited Şirket Ortakları

1) Ticaret sicil memurluğunca  tescil edildiği tarihte,

2)  Hisse devri alan yeni ortağın, ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte

1) Ticaret sicil memurluğunca  tescil edildiği tarihten,

2)  Hisse devri alan yeni ortağın, ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde

Hisse devrinin yapılmasına ortaklar kurulunca karar verildiği tarihte

Hisse devrinin yapılmasına ortaklar kurulunca karar verildiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde

Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlerin Komandite Ortakları

Anonim Şirketlerin Yönetim Kurulu Üyesi Ortakları

Yönetim Kuruluna seçildikleri tarihte

Yönetim Kuruluna seçildikleri tarihten itibaren en geç 15 gün içinde

Yönetim kurulu üyeliklerinin sona erdiği tarihte

Yönetim kurulu üyeliklerinin sona erdiği tarihten itibaren en geç 10 gün içinde

 

4/1(b) kapsamındaki şirket ortaklarının sigortalılığı açısından bazı ayrıntılı durumlardan bahsetmek yerinde olacaktır.

5510 sayılı Kanunun Geçici 22.maddesine göre mülga 1479 sayılı Kanunun(Bağ-Kur) 24.maddesi kapsamındaki sigortalılıklarını devam ettiren anonim şirketlerin KURUCU ORTAKLARININ  5510 sayılı Kanunun 4/1(a) maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları halinde bu kapsamda çalışmaya başlamadan 1 gün önce  4/1(b) sigortalılığı sona erer ve daha sonra 4/1(a) kapsamındaki sigortalılığı sona erse dahi tekrar 4/1(b) sigortalılığı başlamaz.

Örneğin; 2004 yılında anonim şirket kurucu ortaklığı nedeniyle mülga 1479 sayılı Kanunun 24.maddesi kapsamında sigortalılığı devam ederken 03/08/2015 tarihinde bir işveren yanında hizmet akdiyle 4/1(a) kapsamında çalışmaya başlayan kurucu ortağın 4/1(b) kapsamındaki sigortası  02/08/2015 tarihinde sona erer. Bu kişinin 4/1(a) kapsamındaki sigortalılığı 18/07/2017 tarihinde sona erdiği kabul edildiğinde ise bir daha kurucu ortaklığı nedeniyle 4/1(b) kapsamında sigortalı olması mümkün olmayacaktır.

5510 sayılı Kanunun Geçici 8.maddesine göre sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 1479 sayılı Kanun (Bağ-Kur) gereğince 01/10/2008 tarihine kadar kayıt ve tescillerini yaptırmayan şirket ortaklarının  sigortalılıkları 01/10/2008 tarihinden itibaren başlar.

Örneğin; Şirket ortaklığı nedeniyle 01/01/2001 tarihinde vergi mükellefi olup 01/10/2008 tarihine kadar 1479 sayılı Kanun (Bağ-Kur) gereği sigorta tescil işlemini yaptırmayan kişinin sigortalılığı 01/10/2008 tarihinde başlayacaktır.

Son olarak 4/1(b) lilerin sigorta başlangıç ve sona ermesine dair idari para cezalarının özellikli durumuna değineceğiz.

4/1(b) kapsamındaki şirket ortaklarından anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortaklarının, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının hisse devri işlemleri ile iflas, tasfiye ve münfesih durumdaki şirketlerin ortaklarının sigorta başlangıç ve sona ermesi ile ilgili  yasal süreler içinde bildirimde bulunulmaması halinde 5510 sayılı Kanunun idari para cezalarının düzenlendiği 102.maddesinde açık bir hüküm bulunmaması nedeniyle ŞİRKET YETKİLİLERİ ve SİGORTALILAR hakkında idari para cezası uygulanmayacaktır.

Şirket yetklileri ve sigortalılar her ne kadar Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde bildirimle yükümlü tutulmuş ise de “Kanunsuz suç ve ceza olmaz” ilkesi gereği haklarında idari para cezası uygulanması mümkün olmamaktadır. Burada idari para cezası Kanunda açıkca bildirim yapmakla yükümlü tutulan vergi daireleri, esnaf ve sanatkar sicil müdürlükleri ve ticaret sicil müdürlüklerine uygulanacaktır.

 

Kaynaklar

-5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

-Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği

-2013/11 sayılı Genelge

26.07.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM