YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Dünyanın ilk NFT Vergilendirme Rehberi Norveç’ten Geldi. Bizim için Yol Gösterici Olabilir mi?

NFT Pazarı Büyürken Vergilendirme Süreçleri de Netleşmeye Başladı. NFT Satışı ve Telifi Nasıl Vergilendirilir?

NFT pazarı dünyada ve ülkemizde büyümeye devam ederken, her geçen gün bu alana katılan koleksiyoncuların ve üreticilerin sayısının arttığını görüyor ve gelişmeleri çeşitli mecralardan takip etmeye çalışıyoruz.

Dünyada Beeple (Mike Winkelmann), Trevorjonesart (Trevor Jones) gibi NFT üreticileri sektör için bir nevi önder olurken, ülkemizde de başta Murat Pak olmak üzere Refik Anadol, Tarık Tolunay gibi sanatçılarımızın başarılarının dünyada da ses getirmesi bu anlamda mutluluk vericidir.

Şüphesiz ki koleksiyoncular ve sanat NFT’leri bu pazarın ana aktörleri olduğu NFT’lerin vergilendirilmesi noktasında “alım satımı yapılan varlığın” bir sanat eseri mi yoksa bir değer saklama aracı mı olduğu bizde olduğu gibi bütün dünyada da tartışılmaktadır. 

En basit ifadeyle, NFT’ler, satılabilen ve alınıp satılabilen bir dijital defter türü olan bir blok zincirinde depolanan benzersiz dijital varlıklardır. NFT fotoğraf, video veya ses olabilir.

Norveç’te söz konusu olan gelişme nedir?

NFT’lerin nasıl vergilendirileceğine ilişkin tartışmalar devam ederken dünyanın ilk vergi rehberi/kılavuzu bu hafta Norveç Vergi Otoriteleri tarafından yayınlandı.

Norveç vergi makamları NFT’lerin vergilendirilmesi ile ilgili süreci yürütürken;

  • Uzman odaklı çalışma grupları kurarak
  • Sektörle sürekli, kesintisiz hızlı bilgi alışverişi içinde
  • Vergi almaya çalışmadan önce NFT teknolojisini anlama (örnekleri ve vaka çalışmalarını değerlendirerek)

ve bu sayede vergi mükelleflerinin yeni mevzuata hızlı ve kolay uyum sağlamasına yardımcı olmak ve alım satım yapan veya yapmayı planlayan kişiler ile üreticilerin/sanatçıların vergisel durumlarına netlik sağlamak amacını ilk etapta gerçekleştirmeyi hedeflediler.

Ülkemizde Durum Ne?

Açıkçası ülkemizde de NTF piyasasının vergisel anlamda netliğe ihtiyacı olduğu alım satım yapan kişilerin veya sanatçılarının her ne kadar ödemelerini ve tahsilatlarını genelde kripto varlıklar üzerinden yapsalar da nasıl vergilendirmeleri gerektiğini veya sonraki yıllarda başlarına vergisel bir risk kapsamında olumsuz bir durum gelip gelmeyeceğini merak ettiklerine şüphe yok.

Türkiye’de 16 Nisan 2021 Tarihinde yapılan düzenleme ile Kripto Paraların ödeme ve tahsilat işlemlerinde kullanılması yasak.

Norveç’te Vergi Otoritelerinin Hazırladığı Kitapçığa Göre NFT satışlarını nasıl vergilendirecek?

Öncelikle vergicilerin vergiye tabi olayın arkasındaki teknolojiyi gerçekten anladığını görmek sevindirici. 

Şöyle ki bir NFT’yi “Sanat” olarak sınıflandırıp sınıflandıramayacağınız konusunda seçimi sanat eseri olarak değil daha çok bizim mevzuatımıza benzetirsek menkul sermaye iradı noktasına yaklaştırıyor. (Bizdeki görüşün tersine-NFT’yi oluşturan kişinin satış kazancı, serbest meslek erbabı tarafından gerçekleştiriliyorsa serbest meslek kazancıdır diğer türlü arızi kazancın konusunu oluşturur)

Değiştirilemez token (NFT), bir blok zincirine kayıtlı benzersiz bir dijital koddur. Bu kod bir varlığa bağlıdır ve varlığın sahipliğini kanıtlamayı amaçlar.

Bir NFT genellikle dijital bir nesneyle (dijital sanat, müzik, koleksiyon, oyun karakteri, avatar vb.) bağlantılıdır, ancak fiziksel bir varlığa da (sanat, gayrimenkul vb.) NFT uygulamaları sürekli genişlemektedir. Bir NFT’nin tüm işlemleri blok zincirinde saklanır.

Sanatçı telif haklarının bir NFT’nin akıllı sözleşmelerine dahil edilebilmesi sanatçının devam eden satışlarda da gelir elde etmesine imkân vermektedir.

1-NFT oluşturulması vergiye tabi değildir. NFT oluşturmak, vergilendirmeyi tetiklemez ve vergiyi doğuran olayı gerçekleştirmez. NFT’nin daha sonra satılması durumunda, yaratma masrafları maliyet değerinizin içinde değerlendirilecektir.

2-Kazanç hesaplama örneği

Bir pazar yerinde NFT'yi 2.000 USD satarsınız ve işlem ve satış maliyetlerinde 200 USD ödersiniz. Toplam maliyeti USD 800 olan NFT'yi daha önce oluşturdunuz veya satın aldınız.

Kar hesaplamanız aşağıdaki gibi olacaktır:

Satış fiyatı 2.000 USD
- İşlem maliyeti 200 USD*
- Giriş değeri 800 USD
= Kar 1.000 USD

  • Bilindiği üzere bir NFT’yi oluşturmak için az miktarda kripto satmanız gerekir ve bu işlemi diğer herhangi bir kripto para birimi satışı olarak değerlendirerek işlem maliyeti olarak dikkate alabilirsiniz*
  • NFT, alış rakamınız ile satışınız arasında değer kaybı oldu ise , bu kayıp indirilebilir bir zarar olarak kabul edilmektedir.

NFT telif haklarının vergilendirilmesi

Bir NFT’i oluşturulurken akıllı bir sözleşme ile oluşturulabilir. Akıllı bir sözleşme, örneğin, NFT’nin orijinal yaratıcısı olarak sanatçıya telif ücretlerini tanımlayabilir. 

NFT her satıldığında, bir müzisyene müzik albümlerinin tüm satışlarının belirli bir yüzdesinin ödenmesi gibi, satış fiyatının belirli bir yüzdesini sanatçıya ödenir. Norveç vergi otoritelerinin yapmış olduğu düzenlemeye göre bu tür telif hakları gelir olarak kabul edilir ve vergiye tabidir. 

21.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM