YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Kooperatiflerde ve Organize Sanayi Bölgelerinde Emlak Vergisi İle İlgili Muafiyet

Kasım ayının emlak vergisinin ikinci taksit ayı olması nedeniyle, kooperatiflerde ve  organize sanayi bölgelerinde  uygulanan  emlak vergisi ile ilgili muafiyete  aşağıda yer verilmiş olup, dikkate alınması uygun  olacaktır.

1-Kooperatiflerde emlak vergisi muafiyeti:

1.a-1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na göre  teşekkül eden kooperatiflerin kiraya verilmeyen kendi hizmet binaları  emlak vergisinden daimi olarak muaftır. (EVK. 4/p)

Yapı kooperatifleri (küçük sanayi sitesi, toplu işyeri ve konut) ile site işletme kooperatiflerinin 1163 sayılı kooperatifler kanununa göre kurulmuş olması nedeniyle kiraya verilmeyen kendi hizmet binaları için bu muafiyetten yararlanılması  gerekmektedir.

1.b-Konut kooperatiflerinin konutlarının emlak vergi değerinin ¼’ünün inşaatın  sona erdiği tarihini takip eden yıldan itibaren 5 yıl geçici muafiyetten faydalanması gerekmektedir. (EVK. 5/a)

1.c-İşyeri kooperatifleri yada işletme kooperatifleri, organize sanayi bölgesi sınırları içinde ise organize sanayi bölgesi sınırları içinde yer alan bütün işyerleri kiraya verilmemek şartı ile emlak vergisinden muaftır. (EVK. 4/m)

1.d-Ayrıca  emlak vergisi kanunu kapsamında tasarrufu kısıtlanan bina, arsa ve arazi varsa bu haktan da yararlanılması gerekmektedir.

2-Organize sanayi bölgelerinde emlak vergisi muafiyeti:

2.a-Organize sanayi bölgeleri sınırları içinde yer alan bütün binalar kiraya verilmemek şartı ile  daimi olarak emlak vergisinden muaftır. (EVK. 4/m)

2.b-Organize sanayi bölgeleri sınırları içinde bulunan arsalar, sanayici lehine tescil tarihine kadar emlak vergisinden muaftır. (EVK. 15/d)

Özetle; kooperatiflere ve organize sanayi bölgelerine  tanınan  ve yukarıda özetlenen emlak vergisi muafiyet hükümlerinden yararlanılmasını hatırlatırız.  Zira bu kapsamda geçici muafiyetlerden istifade edilmesi için yasal süresinde bildirim yapılması  zorunluluğu bulunmaktadır.  Gerek  daimi muaflıklar için ve gerekse geçici muaflıklar için bildirimde bulunulması ve  muafiyet hükümlerinden yararlanılması uygun olacaktır.

26.11.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM