YAZARLARIMIZ
Ertuğrul Yadigar
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
eyadigar@erfadenetim.com



Personel Alım Sürecinde Teşviklere Dikkat!

Personel alım sürecinde hangi teşvikten hangi şartlarda yararlanacağı ve ön başvuru süreçleri iyi değerlendirilmelidir. Aksi takdirde teşvik şartları bozulmuş olabilir.

Personeli İşe giriş yapmadan önce ilk değerlendirmesi gereken teşvik İŞKUR iş başı eğitim programıdır. Teşvik başvurusundan önce, işe giriş bildirgesi onaylanan bir personel için işbaşı eğitim programından faydalanılamaz.

En az 2 çalışanın olması teşvikin işveren tarafından ilk şartıdır. İşçinin ise 1 aylık işsiz olması gereklidir. Teşvikin önemli bir unsuru, işverenden ilave ortalamaya ek bir artış istenmemesidir. İşverenin SGK borcunun bulunması teşvikten yararlanmayı etkilemez.

Çalışacak personel İŞKUR’dan talep edilmeyebilir. İşveren bulmuş olduğu personelle İŞKUR a müracaat edip teşvikten yararlanabilir.

İşverenin çalışan sayısına göre, teşvikten yararlanabileceği personel sayısı belirlenir. 2 ila 10 personel arası 1 kişi, 11 personel üzeri %10 oranında kişiyi İŞKUR teşvikiyle istihdam edebilir. Yararlanılacak süre imalat sektöründe 6 ay diğer sektörler 3 ay olarak belirlenmiştir.

Program boyunca İstihdam edilen personelin maaşı İŞKUR tarafından ödenmekte, işveren ise SGK ve gelir vergisi ödememektedir. İş başı eğitim programından istihdam edilen personel program sonunda işe alındığında; SGK teşvikli personel olarak değerlendirilebilir. İşveren, ek istihdam ortalamasının tutması halinde teşvikten faydalanır. İşe alım sürecinden sonra asgari ücretli bir personelin SGK ve gelir vergisi maliyeti sıfır olacaktır.

SGK prim ve gelir vergisi teşviki: 2020 yılı sonuna kadar uygulanacak olan ilave istihdam teşviki 7103 sayılı kanun teşvikidir.

Dikkat edilmesi gereken ilk şart;

Öncelikle personel İŞKUR’a kayıtlı bir işsiz olmalıdır. İşkur kaydı olmaksızın giriş bildirgesi onaylanan bir personel şartları taşısa dahi işveren teşvikten faydalanamaz. İşkur kayıtları www.İŞKUR.gov.tr adresinden online yapılabilmektedir.

Diğer şartlar ise;

İşe alınan personel bir önceki yılın ortalama çalışan sayısına ilave olarak alınmış olmalı, Çalışacak personele son 3 ayda 10 günden fazla prim ödenmemiş olmalıdır.

Yeni açılan işyerlerinde teşvik 3. ayın sonundan itibaren başlamaktadır. İlk yıl ortalama personel sayısı sıfır olacağından, firma tüm teşvikli personellerden yararlanır.

Personelin teşvik süresi, yaşı ve cinsiyetine göre değişkenlik göstermektedir.

Şartlar sağlandığında asgari ücretle çalışan bir personelin işveren’e SGK ve gelir vergisi maliyeti olmayacaktır. İmalat sektöründe brüt ücret artsa da SGK işveren ve gelir vergisi maliyeti sıfır olarak kalacaktır.

Bir işletmede mevcut çalışan personellerden, 7103 sayılı kanun teşvik şartalarını taşıyan, fakat; İŞKUR kaydı bulunmayan personeller, 6111 sayılı kanun teşvikinden faydalanabilir. 6111 sayılı kanun teşvikinde İŞKUR kaydı aranmaz. Teşvik şartı personelin 6 ay işsiz olmasıdır. SGK İşveren priminin yarısı teşvikli olacaktır. Gelir vergisi teşviki bulunmamaktadır.

KOSGEB Personel desteği:

KOSGEB’in kobiler için personel istihdam desteği bulunmaktadır. İşletme geliştirme destek kapsamında nitelikli eleman desteği 50.000,00TL ile sınırlandırılmış bir personel istihdam desteğidir.

Dikkat edilmesi gereken ilk şart personel işe alınmadan KOSGEB onayının alınmasıdır. Personelin destek onayından önce işe giriş bildirgesinin bulunması durumunda işveren destekten faydalanamaz.

Destek şartları; Alınacak personel en az 2 yıllık ön lisans mezunu olmalıdır. Ön lisans ve lisans mezunu alınacak personellere maaş alt limit şartları bulunmaktadır. Ön lisans mezunu kişi en az 2.500,00tl+agi Lisans mezunu Kişi 3.500,00TL+agi ücretle çalıştırılmalıdır. En fazla 2 personel teşvikten istihdam edilebilir. Ödeme tutarlarının %60’ı hibe olarak desteklenmektedir. Vergi veya SGK borcu olması destekten yararlanılmasına engel değildir.  Vergi ve SGK borcu olması durumunda ödemeler ilgili kuruma borca mahsup şeklinde olacaktır.

Diğer önemli bir şart işverenin son altı ay çalışan sayısı en az 5 ortalama personel olmalıdır. Ortalama 5 personelin tutması durumunda ilave bir artış aranmaz.

Bir personel için KOSGEB nitelikli eleman desteği, SGK prim ve gelir vergisi desteği aynı anda alınabilir.

Özetle; personel alım sürecinde hangi teşvikten yararlanılacağı iyi değerlendirilmeli öncelikli başvurular işe giriş tarihinden önce ilgili kurumlara yapılmalıdır.

06.01.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM