YAZARLARIMIZ
Ebru Yılmaz Kaya
İşsizlik Sigortası Şefi
ebruyilmazkaya@gmail.com



Evlilik Nedeni İle Fesihte İşsizlik Ödeneği Alınabilir Mi?

İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmek için hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmiş olması gerekir. Bu şartlara ek olarak işsiz kalma sebebinin de kendi istek ve kusuru dışında gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu sebepler 4447 sayılı Kanunun 51’inci maddesinin a, b, c, d, e, f ve g bentlerinde sayılmıştır. İlgili madde hükümlerine göre;

“04-Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi, 05- Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi, 15-Toplu işçi çıkarma, 17- İşyerinin kapanması,18- İşin sona ermesi, 23- İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih, 24- İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih, 25- İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih, 27-İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih, 28- İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih, 31- Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih, 32- 4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih, 33- Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi, 34- İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih” nedenleri ile işten ayrılma bildirimleri yapıldığında işsizlik ödeneği için geçerli nedenlerdir.

Bu bildirimler, başlangıçta işveren tarafından düzenlenen işten ayrılma bildirgesi ile belirlenirken, 15.5.2008 tarih ve 5763 sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yapılan işten çıkış bildirimlerinin İŞKUR’a da yapılmış sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Böylelikle işverenlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı birimlerine yaptıkları işe giriş, işten çıkış bildirimlerini tek bir Kuruma yapması yeterli hale gelmiştir. İŞKUR ile SGK arasında kurulan web servisi bağlantısı ile işsizlik ödeneği hak sahipliğine esas teşkil eden veri akışı her iki Kurum arasında sağlanmaktadır. İşten çıkış bildirimi SGK’ya yapılmış olan işsizlik ödeneği başvurusunda bulunan bir işsiz için, T.C. Kimlik numarası esas alınmak kaydıyla SGK’dan işten çıkış nedeni, tarihi, son 120 gün ve son 3 yıl prim bilgileri ile son 4 aya ilişkin prime esas kazanç bilgileri alınarak İŞKUR veri tabanına eklenmekte ve İŞKUR yerel birimlerince kontrol edilerek onaylanmaktadır.

Evlilik nedeni ile feshe baktığımızda; 1475 Sayılı Kanunun 14. Maddesi ile evlilik nedeni ile iş sözleşmesini fesheden kadın çalışana evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatı ödeneceği düzenlenmiştir. Her ne kadar kadın işçiye kıdem tazminatı hükmedilmişse de kanun kendi isteği ile işten ayrılan işçiye işsizlik ödeneğinden yararlanma hakkı vermediğinden evlilik nedeni ile işten ayrılan kadın işçide işsizlik ödeneğinden yararlanamayacaktır.

18.02.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM